Με νέους όρους και κανόνες το deal με την Hellenic Train: Ο ρόλος του Κυρανάκη στη συμφωνία με τον Σαλβίνι και τα 10 βασικά σημεία
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρώτος κύκλος διεθνών ταξιδιών του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στα μέσα της εβδομάδας από διήμερη επίσκεψη σε Ρώμη και Βερολίνο, ενώ ήδη έχει μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου την Τρίτη θα προεδρεύσει στον ΟΗΕ σε Ανοιχτή Συζήτηση Υψηλού Επιπέδου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.Διαβάστε: Εθνική παρέµβαση για τη θαλάσσια ασφάλεια: Τι αναµένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προεδρίας του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στη συνέχεια, στο διάστημα μεταξύ 9 και 13 Ιουνίου θα ταξιδέψει στη Νίκαια της Γαλλίας, για να μιλήσει στην τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, ενώ στις 24 και 25 Ιουνίου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη και αμέσως μετά, στις 26 και 27 Ιουνίου, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, προγραμματίζεται μέσα στο καλοκαίρι -εκτός απροόπτου- η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Άγκυρα.
Σιδηρόδρομος: Με νέους όρους το deal με τη Hellenic Train
Οι διαπραγματεύσεις για τα τρένα ήταν τεχνικά και πολιτικά σύνθετες. Πέραν τούτου, όπως σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας, «πρόκειται για το ζήτημα με τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική φόρτιση στη χώρα μας». Η Hellenic Train ανήκει από το 2017 (ως ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακόμη τότε) στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της γειτονικής χώρας. Πολιτικός προϊστάμενος της εταιρείας είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, που είναι παράλληλα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεργασίας και ηγέτης της Λέγκας, ενός από τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν. Οταν πια οι συζητήσεις είχαν ωριμάσει, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έκανε στις 8 Μαΐου ένα ταξίδι-αστραπή στη Ρώμη, συνάντησε τον κ. Σαλβίνι και έφτασαν σε μια συμφωνία, για την οποία ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε αναλυτικά το επόμενο κιόλας πρωί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκείνος άναψε το «πράσινο φως» και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε τρεις ημέρες αργότερα στη Ρώμη.
Hellenic Train: Τα δέκα βασικά σημεία της συμφωνίας
- Η Ελλάδα θα επενδύσει 450.000.000 ευρώ ώστε όλος ο βασικός εθνικός σιδηροδρομικός άξονας, ουσιαστικά δηλαδή από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, να διαθέτει πλήρη τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και αυτόματη πέδηση, αλλά παράλληλα και για να επισκευαστούν όλες οι ζημιές από τη θεομηνία «Daniel».
- Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει επίσης την τακτική συντήρηση του δικτύου και των συστημάτων ασφαλείας, όπως και την ανακαίνιση υφιστάμενων σταθμών.
- H Ferrovie θα επενδύσει μέσω της Hellenic Train000.000 ευρώ για την αγορά νέων τρένων (όχι δηλαδή παλιούς ή ανακατασκευασμένους συρμούς), 23 συνολικά και συγκεκριμένα 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
- Κάθε νέο τρένο θα διαθέτει υποχρεωτικά το σύστημα γεωεντοπισμού ακριβείας, για το οποίο έχουν δεσμευθεί η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο.
- Η Hellenic Train δεσμεύεται επίσης να προσλάβει προϊστάμενο αμαξοστοιχίας και να επανδρώσει όλες τις σχετικές θέσεις, μία δέσμευση στην οποία έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση.
- Στο ίδιο «πακέτο» της ιταλικής εταιρείας περιλαμβάνεται η διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων, όπου θα γίνεται η συντήρηση των αμαξοστοιχιών και φυσικά η προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών.
- Θα δημιουργηθεί, με ευθύνη επίσης της Hellenic Train, κέντρο εκπαίδευσης για μηχανοδηγούς, με σύγχρονους προσομοιωτές, ώστε να λυθεί ένα από τα προβλήματα που είχε εντοπίσει και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
- Η νέα, αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train θα περιλαμβάνει ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα, που θα δείχνουν έτσι και την καθαρή δέσμευση των δύο πλευρών για την τήρησή τους.
- Η σύμβαση θα περιλαμβάνει και το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά από τη Ferrovie παλαιών τρένων που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα.
- Χρονοδιάγραμμα παράδοσης νέων τρένων: Πρόκειται για το πιο ακανθώδες ζήτημα, ιδίως δε από τη στιγμή που η συμφωνία δεν περιλαμβάνει μεταχειρισμένα. Η κυβέρνηση θέλει μέσα σε δύο χρόνια το αργότερο να έχει το πρώτο καινούργιο, γρήγορο τρένο στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά η κατασκευή και η παράδοσή του είναι πιθανόν να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">