Λειψυδρία: Συνεδριάζουν στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εθνική στρατηγική - Το σχέδιο που ετοιμάζεται
Διαβάστε: Εθνικό Σχέδιο για τα Ύδατα: Η απάντηση 6 σημείων Μητσοτάκη - Χατζηδάκη στην κρίση λειψυδρίας και στις απώλειες νερού
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Παραπολιτικών», Κώστα Παπαχλιμίντζο, τα βασικά θέματα που θα πρέπει να απαντήσει το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων είναι: Ποιες θα είναι οι δομές διαχείρισης των υδάτων; Ποια έργα πρέπει να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια; Προκρίνονται μεταξύ άλλων τα φράγματα, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, αλλά και εδώ χρειάζεται προτεραιοποίηση και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Απαιτούνται επίσης σχέδια διαχείρισης υδάτων, με επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων και κατάρτιση σχεδίων όπου δεν υπάρχουν.
Λειψυδρία: Η διαχείριση του νερού στα νησιά
Ιδιαίτερο κεφάλαιο στο μείζον αυτό ζήτημα αποτελεί η διαχείριση του νερού στα νησιά. Τα νησιά μάλιστα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμα και φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Νάξος, η Άνδρος, η Φολέγανδρος και ορισμένοι δήμοι της Κρήτης. Ειδικά για τα νησιά, το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις ακόλουθες ενέργειες:
1. Χαρτογράφηση υποδομών και αναγκών και έκθεση αποτύπωσης υδατικού ισοζυγίου (island proofing).
2. Ταμείο «Μικρών Έργων» για στοχευμένες χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (κυρίως για λειτουργικές δαπάνες ή μισθώσεις), με πρότυπα τεύχη και μοναδιαία κόστη.
3. Fast track χορήγηση αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας αφαλατώσεων (έως 2.000 κυβικά και έως δύο έτη).
4. Χρηματοδότηση μελετών και τεχνικών συμβούλων και υποστήριξη αδύναμων δικαιούχων, με εθνική σημασία (για παράδειγμα το Καστελλόριζο).
5. Έκτακτες παρεμβάσεις: προμήθεια-εγκατάσταση water kiosks, ενεργειακή υποστήριξη υδρευτικών υποδομών, μίσθωση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης για κάλυψη επειγουσών αναγκών.
6. Πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα, π.χ. για υφαλμύρωση.
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έχει εξαγγείλει δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση, με ορθολογική χρήση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα 500 εκατ. ευρώ σε μεγάλες υποδομές άρδευσης με δικαιούχους τις Περιφέρειες (η πρόσκληση έχει ήδη δημοσιευθεί) και πρόγραμμα μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων σε συνεργασία με δήμους (προκήρυξη το φθινόπωρο).
Content Original Link:
" target="_blank">