SAFE: Σταθερή η γραμμή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας - Καμία συμφωνία που απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα, διαμηνύει η Αθήνα
Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές για τις εξελίξεις γύρω από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, την «κοινή δεξαμενή» δηλαδή των 150 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες με χώρα που απειλεί τα κοινοτικά και εθνικά μας συμφέροντα, ωστόσο αναγνωρίζουν πως «πράγματι η Τουρκία έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο, γιατί έχει αναβαθμίσει τη δική της βιομηχανία. Η άμυνα και οι εξοπλισμοί έχουν αποκτήσει αξία, άρα και οι χώρες που έχουν αναπτύξει την αμυντική βιομηχανία τους έχουν αναβαθμιστεί».
SAFE: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις θεμελιώδεις αξίες και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, για να συμμετέχει στο πρόγραμμα
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους όρους συμμετοχής τρίτων χωρών στο SAFE, ιδιαίτερα της Τουρκίας, η οποία αν και παραμένει εκτός ΕΕ, επιδιώκει συμμετοχή μέσω των εξελιγμένων δυνατοτήτων της στην αμυντική βιομηχανία.Παρά τις αρχικές ανησυχίες, η Αθήνα δεν άσκησε βέτο, αλλά πέτυχε να διασφαλιστούν ρήτρες ασφαλείας και ευθυγράμμισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Όπως είχε δηλώσει και τότε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «όποιος θέλει να έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται αυτόματα από το πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή της καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς προϋποθέτει συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αξίες και τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, κάτι που επί του παρόντος δεν ισχύει – ειδικά δεδομένων των πάγιων εντάσεων με Ελλάδα και Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των διμερών επαφών, διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν πως οι κόκκινες γραμμές είναι γνωστές και από τις δύο πλευρές, υποδηλώνοντας ότι ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί μόνο εφόσον τηρείται το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρακολουθεί με προσοχή την πορεία της Τουρκίας όσον αφορά τις εξωτερικές της κινήσεις και τις συνεργασίες της με τρίτες χώρες στον αμυντικό τομέα, ενώ προτάσσει την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής συνοχής και των κοινών συμφερόντων.
Content Original Link:
" target="_blank">