Live οι κοινές δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι
Διαβάστε: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ Σίσι: Υψηλού συμβολισμού συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή μας. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακόμα, επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης μας επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή μας βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή μας συνεργασία και σημείωσε ότι «οι τακτικές διαβουλεύσεις, που συμφωνήθηκαν και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους από τη ναυτιλία και την οικονομία έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστούν τις σχέσεις μας πιο ισχυρές».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο προσωπικό, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Προέδρου για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, καθώς και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ευχαριστώντας τον κ. Αλ-Σίσι.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη, που προσφέρει το Κάιρο. «Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου, που επιδιώκουμε να αποκτήσει παραπάνω δυναμική» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει προοπτική στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο, που διαδραματίζει το Κάιρο στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Γάζα με στόχο την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, που όπως είπε αποτελεί μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε πρωτοβουλία, που θα επιχειρήσει να προβάλλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ενός ενιαίου κράτους στη Συρία με σεβασμό σε όλες τις θρησκείες και επέμεινε ότι γεγονότα όπως οι πρόσφατες σφαγές Χριστιανών και Δρούζων εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ενέργεια, ειδικότερα στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου σε ειδική συνεδρίαση για την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα.
Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι: Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτήν την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, η οποία βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητοτάκη.
Ο κ. Αλ Σίσι αναφέρθηκε στη στήριξη της Ελλάδας στην Αίγυπτο το 2011 λέγοντας: «Η Ελλάδα έδειξε κατανόηση και προσπάθησε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και είχαμε ανάγκη από φίλους. Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ, και αυτό δείχνει πόσο βαθιές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών».
Επίσης, ο pρόεδρος Αλ Σίσι αναφέρθηκε στην αξία του μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης και εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το μοναστήρι. «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι ένας λαός», είπε.
«Η υπογραφή της εταιρικής στρατηγικής σχέσης κάνει ακόμη πιο στενές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ένα καινούργιο βήμα για τις σχέσεις μας. Το Ανώτατο Συμβούλιο είναι ένας ποιοτικός σταθμός στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών για να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε», σημείωσε.
«Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίνουμε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Δεν είναι μόνο διμερές θέμα είναι ένα στρατηγικό- περιφερειακό ζήτημα καθώς η σύνδεση θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας», τόνισε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.
«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα επιθυμεί να έρθουν εργάτες από την Αίγυπτο για να προσφέρουν την βοήθειά τους», επισήμανε.











Διαβάστε: Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλ Σίσι: Υψηλού συμβολισμού συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποδέχτηκε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε θερμά τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατέβηκε από το πλατύσκαλο του Μεγάρου και έκαναν μια πολύ θερμή χειραψία.







Της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι ακολούθησε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.




Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.15 το πρωί. Τον Αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Διαβάστε: Αλ Σίσι - Τασούλας: "Φίλος ο ελληνικός λαός" - "Υπόδειγμα για το διεθνές στερέωμα οι σχέσεις μας"
Η θερμή συνάντηση Τασούλα - Αλ Σίσι
«Η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως», τόνισε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος προς τον Αλ Σίσι. «Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική, όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η Εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ακόμα πιο γόνιμη», σημείωσε ο κ. Τασούλας.
Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών. «Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ότι ο συντονισμός Αιγύπτου - Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.
Αναβάθμιση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου
Σημειωτέον ότι η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες. Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Content Original Link:
" target="_blank">