Αθήνα και Κάιρο σε τροχιά στρατηγικής ενεργειακής συμμαχίας με αιχμή το GREGY: Θα γίνει χωρίς αστερίσκους - Το μήνυμα κυβερνητικού αξιωματούχου στο parapolitika.gr
Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Αλ Σίσι για το υποθαλάσσιο καλώδιο Οι κ. Μητσοτάκης και Αλ-Σίσιεξάλλου είχαν συμφωνήσει επί της αρχής σε αυτό το έργο πριν από τέσσερα χρόνια, για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο δηλαδή που θα ξεκινάει από το Wadi-El-Natroon στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική και θα μετατρέψει τις δύο χώρες σε γέφυρα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Αφρική στην Ευρώπη, με υψηλή ενεργειακή και γεωπολιτική αξία. Στο μεσοδιάστημα γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις και μελέτες για να εξευρεθούν οι πόροι που είναι συνολικά τουλάχιστον 4.2 δις. ευρώ. Συνολικά 3.000 μεγαβάτ «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου από την Αίγυπτο στη χώρα μας, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις στην Αίγυπτο.
Η Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, όπως τόνισε χθες στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα δώσει την ευκαιρία να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για «σημαντικότατα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τον αγωγό GREGY, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή ενέργεια, ηλιακή, αλλά πρωτίστως αιολική, την οποία έχετε τη δυνατότητα να παράγετε σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και να εξάγετε στην Ευρώπη», όπως είπε απευθυνόμενος στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.
Και ο Αιγύπτιος πρόεδρος στις δικές του δηλώσεις τόνισε τη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου με ενέργεια που θα φτάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, όπως ανέφερε. Χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο απόσπασμα από την Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες: «Οι δύο χώρες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες έχουν αναπτύξει. Αναγνωρίζουν τις σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας σε όλη την αλυσίδα αξίας της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, καθώς αμφότερες οι χώρες δεσμεύονται να προωθήσουν τη διασύνδεση των αντίστοιχων ενεργειακών τους αγορών, ξεκινώντας από την ηλεκτρική ενέργεια. Τούτο αποδεικνύεται και από την υποστήριξή τους προς τον διασυνδετήριο αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας GREGY, ο οποίος είναι έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την ΕΕ και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος και παράλληλα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της Αιγύπτου ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Ευρύτερα, με την Κοινή Διακήρυξη θεσμοθετούνται πλέον τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας, ενώ με τις τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις θεσμοθετείται η εποπτεία της υλοποίησης των αποφάσεων.
Οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου
Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο εμπορικός όγκος αξίας δύο δις ετησίως μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ικανοποιητικού μεγέθους και πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να αυξηθεί σημαντικά.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ενώ αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Μονής Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και στη σημασία διατήρησης του χαρακτήρα της ως ζωντανού και λειτουργικού φάρου του Ελληνορθόδοξου κόσμου. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και το Κυπριακό. «Δεν μπορούν και σήμερα ακόμα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική. Για να το πω διαφορετικά: κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στα όσα προκλητικά είχε πει προ ημερών από τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ελλάδα και Αίγυπτος πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ένα από τα κεντρικά μηνύματα είναι ότι Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό και ότι και οι δύο χώρες είχαν και έχουν μια πολύ στενή συνεργασία σε πολύ κρίσιμα ζητήματα της περιοχής, τα οποία προσεγγίζουν πάντα σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Content Original Link:
" target="_blank">