Οι μνημονιακές πολιτικές Τραμπ: Μια ανατροπή στο αμερικανικό δημόσιο χρέος ή μια επικίνδυνη στροφή;
Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει με μια φιλόδοξη και αμφιλεγόμενη οικονομική ατζέντα, που φέρνει στο προσκήνιο παραδοσιακές μνημονιακές πολιτικές. Με το αμερικανικό δημόσιο χρέος να έχει εκτοξευθεί στα 36,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 123% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη «βόμβα» του χρέους με μέτρα που θυμίζουν τις σκληρές δημοσιονομικές προσαρμογές που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ελλάδα κατά την κρίση του 2010. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Αποδίδουν αυτές οι πολιτικές, ή μήπως οδηγούν την αμερικανική οικονομία σε έναν δρόμο γεμάτο κινδύνους;
Μια Πρώτη Επιτυχία: Μείωση των Δαπανών για Τόκους
Για πρώτη φορά από το 2020, το Αμερικανικό Δημόσιο κατέγραψε μείωση στις δαπάνες για τόκους κατά 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Αυτό το επίτευγμα, αν και μικρό σε σχέση με το συνολικό μέγεθος του χρέους, αποτελεί μια σημαντική νίκη για την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία προωθεί μια πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, οι ετήσιες πληρωμές τόκων προβλέπεται να φτάσουν το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που, αν και τεράστιο, δείχνει μια μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Παρά την πρόοδο, οι δαπάνες για τόκους παραμένουν διπλάσιες σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν, απορροφώντας περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι πληρωμές τόκων έχουν φτάσει το 3,7%, ένα επίπεδο που πλησιάζει τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν τα υψηλά επιτόκια και το χρέος πίεζαν την αμερικανική οικονομία. Η μείωση αυτή, ωστόσο, αποτελεί ένδειξη ότι οι πολιτικές Τραμπ ίσως αρχίζουν να αποδίδουν, έστω και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι
Content Original Link:
" target="_blank">