Βία στα πανεπιστήμια: Πέντε πρυτάνεις μιλούν στα Παραπολιτικά για τα σχέδια ασφαλείας που έχουν υποβάλλει
Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις θεωρούν ότι αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η αντιµετώπιση φαινοµένων βίας, υποστηρίζοντας ότι κανένα πανεπιστήµιο δεν µπορεί να έχει τα µέσα να τα αντιµετωπίσει από µόνο του. Το θέµα τέθηκε και στη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Χαλκιδική, όπου η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις της, ενώ µιλούν σήµερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υφυπουργός Παιδείας, αρµόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, και οι πρυτάνεις των Πανεπιστηµίων Αθηνών, Γεράσιµος Σιάσος, Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ∆ηµοκριτείου Θράκης, Φώτης Μάρης, Γεωπονικού, Σπυρίδων Κίντζιος, και Θεσσαλίας, Χαράλαµπος Μπιλλίνης, οι οποίοι έχουν υποβάλει σχέδια ασφαλείας.
Νίκος Παπαϊωάννου για πανεπιστήμια: "Χρειάζεται φύλαξη µε µηχανικά µέσα και µε φυσική παρουσία"
Οπως λέει στα Παραπολιτικά, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, «στα χέρια των πρυτάνεων επαφίεται το θέµα της ασφάλειας των πανεπιστηµίων. Χρειάζεται φύλαξη µε µηχανικά µέσα και µε φυσική παρουσία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε εντολή άµεσα να παρουσιάσει το υπουργείο νοµοθετικές ρυθµίσεις οι οποίες στοχεύουν στην απόδοση των ευθυνών σε όλους όσοι εµπλέκονται σε τέτοιου είδους έκνοµες ενέργειες κατά το Πειθαρχικό, Ποινικό και Αστικό ∆ίκαιο».Οπως σηµειώνει, «οι εικόνες που είδαµε στη Νοµική Αθηνών και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου δεν τιµούν το πανεπιστήµιο, αλλά πλέον δεν είναι συνηθισµένο φαινόµενο, όπως ήταν πριν από το 2019. Παράλληλα, όπως κάνουν πάντα οι διοικήσεις των πανεπιστηµίων, θα πρέπει να εφαρµόζουν τις διατάξεις των υπαρχόντων νόµων. Η Πολιτεία είναι υποχρεωµένη, όταν σε κάποιον νόµο, όσο καλά και να είναι γραµµένος, υπάρχουν κενά σηµεία, να τα συµπληρώνει».
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυµίζει πως «δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν εκείνη που ψήφισε το 2019 τον νόµο που αίρει το άσυλο της ανοµίας, χωρίς αστερίσκους. Μέχρι σήµερα έχουν σταµατήσει όλες οι καταλήψεις εντός πανεπιστηµιακών κτιρίων και αυτό είναι το αποτέλεσµα της στοχοπροσήλωσης της κυβέρνησης και των παρεµβάσεων που έχουν γίνει, έτσι ώστε να εξαλειφθούν συνολικά όλες οι έκνοµες ενέργειες».
Σχέδια ασφαλείας για τα ΑΕΙ: Τι δηλώνουν στα Παραπολιτικά πέντε πρυτάνεις
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιµος Σιάσος, µιλώντας στα Παραπολιτικά, εστιάζει στη χρηµατοδότηση του Ιδρύµατος προκειµένου να καταστεί δυνατή η φύλαξή του, σηµειώνοντας ότι «η διοίκηση του πανεπιστηµίου έχει αιτηθεί στην Πολιτεία κοστολογηµένη χρηµατοδότηση, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσληψη του απαραίτητου αριθµού φυλάκων για την επαρκή φύλαξη των κτιρίων, και η πλήρης εφαρµογή του σχεδίου ασφαλείας, µε σκοπό να βελτιωθεί η ασφάλεια στους χώρους του Ιδρύµατος». Οπως προσθέτει, «το πανεπιστήµιο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείµενη νοµοθεσία στελεχώνοντας τη µονάδα ασφαλείας και συγκροτώντας την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας, η οποία έχει καταρτίσει τους προβλεπόµενους κανονισµούς και σχέδια ασφάλειας του Ιδρύµατος. Επισηµαίνουµε ότι έχουµε ζητήσει πολλάκις τη συνδροµή των συναρµόδιων υπουργείων για θέµατα ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύµατος». Ο ίδιος επισηµαίνει ότι, σύµφωνα µε όσα αναφέρει η Σύγκλητος, «είναι προφανές πως για φαινόµενα που αφορούν εξωπανεπιστηµιακά άτοµα, εγκληµατικές οργανώσεις και οµάδες κουκουλοφόρων κανένα πανεπιστήµιο δεν δύναται να έχει τα µέσα να τα αντιµετωπίσει από µόνο του. Αυτό αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας»
Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, λέει στα Παραπολιτικά ότι εφαρµόζει τον σχετικό νόµο και έχει καταθέσει σχέδιο φύλαξης του Ιδρύµατος: «Το πανεπιστήµιο έχει 24ωρη φύλαξη, µε δύο βάρδιες από έξι έως οχτώ άτοµα και δύο αυτοκίνητα». Οπως διευκρινίζει, «υπάρχει γενικότερο πρόβληµα βίας στην κοινωνία, ενώ στο πανεπιστήµιο το άσυλο είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Οτιδήποτε βίαιο και αν συµβεί, ενεργοποιείται ο νόµος, ενώ, αν περαιτέρω ενέργειες που ζητήσει η Πολιτεία συνεπάγονται κόστος, αυτό θα συζητηθεί µε το υπουργείο Παιδείας».
Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, Σπυρίδων Kίντζιος, λέει στα Παραπολιτικά ότι το Ιδρυµα «έχει φύλαξη, η οποία ωστόσο µπορεί να γίνει καλύτερη. Εχουµε ήδη καταθέσει σχέδιο φύλαξης 200 σελίδων για χρηµατοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ, προκειµένου να προµηθευτούµε για το πανεπιστήµιο συστήµατα όπως φώτα, πόρτες, συστήµατα προειδοποίησης και άλλα µέσα για την ασφάλεια του Ιδρύµατος».
Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας, Χαράλαµπος Μπιλλίνης, σηµειώνει ότι έχει καταθέσει σχέδιο ασφαλείας του Ιδρύµατος, το οποίο έχει εγκριθεί από τον Νοέµβριο του 2022. Οπως µας λέει, «ο διαγωνισµός φύλαξης στον οποίο προχώρησε το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας κηρύχθηκε άγονος και θα ξαναγίνει άµεσα».
Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες του Ιδρύµατος, αναφέρει ότι τα 35 τµήµατα εκτείνονται σε πέντε πόλεις και 112.000 τετραγωνικά µέτρα. Ακόµα επισηµαίνει ότι πολύ σηµαντικός είναι ο αριθµός των καµερών που θα τοποθετηθούν, ενώ εστιάζει και στο θέµα των προσωπικών δεδοµένων που θα συλλέγονται. Σε ό,τι αφορά την ελεγχόµενη πρόσβαση, ο πρύτανης λέει ότι «αυτή είναι επιβεβληµένη, ιδιαίτερα σε εργαστήρια και άλλους χώρους».
Νέο σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια
Ο πρύτανης του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, Φώτης Μάρης, µας ενηµερώνει ότι έχει εκπονήσει σχέδιο φύλαξης του πανεπιστηµίου. Η φύλαξη είναι 24 ώρες το 24ωρο ήδη σε όλες τις πόλεις, εκτός από τις σχολές της Καβάλας και της ∆ράµας, που προστέθηκαν πρόσφατα στο Ιδρυµα, ενώ υπάρχει και φύλακας, που κινείται το βράδυ ανά τέταρτο µε µικρά οχήµατα πατρόλ. Το βράδυ κλείνουν οι µπάρες. Ακόµα, επισηµαίνει ότι στο ∆ΠΘ έχουν τοποθετηθεί κάµερες και αναµένεται έγκριση που αφορά τη διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικού και της πληροφορίας.
Ο ίδιος τονίζει ότι απαιτούνται χρήµατα για να πυκνώσει η τοποθέτηση καµερών, καθώς µία κάµερα σε 100 στρέµµατα δεν επαρκεί. Οπως επισηµαίνει, «η εργολαβία φύλαξης κοστίζει πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως και, αν πραγµατικά θέλουµε να προχωρήσουµε στη φύλαξη, χρειαζόµαστε αυτό το ποσό συν την πύκνωση των συστηµάτων, καθώς ολοκληρώθηκε η α’ φάση και πρέπει να συνεχίσουµε µε τη β’ φάση». Ο κ. Μάρης θεωρεί ως «κρίσιµο επόµενο βήµα το να προστεθεί και η κάρτα εισόδου, η οποία έχει και αυτή τεράστιο κόστος», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">