Μητσοτάκης στο Βερολίνο: Βραβείο, Μερτς και ατζέντα κρίσεων
Ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται την καγκελαρία είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συναντά τον Φρίντριχ Μερτς. Το βράδυ βραβεύεται από το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU. Ωστόσο υπάρχουν και σκιές.Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελαρία, την οποία γνωρίζει πολύ καλά από τις επισκέψεις του στο παρελθόν, θα γίνει με στρατιωτικές τιμές, λίγο πριν συναντήσει τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς το μεσημέρι στις 13.00 ώρα Γερμανίας. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βραβευθεί από το ισχυρό «Οικονομικό Συμβούλιο» των Χριστιανοδημοκρατών σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βερολίνου.
Το βραβείο απονέμεται κυρίως ως αναγνώριση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση και ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των τελευταίων ετών. Μια σημαντική βράβευση που έρχεται ως επιστέγασμα στην εμφανή βελτίωση τα τελευταία χρόνια των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι οποίες είχαν ταλανιστεί με πρωτοφανή ένταση τα χρόνια της κρίσης. Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί ειδικότερα με ενδιαφέρον τις προσπάθειες για ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, αν και ο δρόμος είναι μακρύς.
Μεταναστευτικό «όπως πάντα»;
Από εκεί και πέρα, στη συνάντηση με τον Φρίντριχ Μερτς και ενώ συμπληρώνει ο ίδιος μόλις μια εβδομάδα στην καγκελαρία μετά την επεισοδιακή εκλογή του, το μείζον θέμα που αναμένεται να τεθεί θα είναι η δευτερογενής μετανάστευση. Όπως ήδη φάνηκε και από το πρώτο κυβερνητικό μπρίφινγκ της νέας κυβέρνησης τη Δευτέρα, το μεταναστευτικό θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών Μερτς και Μητσοτάκη, «όπως πάντα», σημείωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους.
Η Γερμανία, απ’ όσο διαφαίνεται στις πρώτες δηλώσεις της καγκελαρίας κατά την ανακοίνωση της επίσκεψης και της συνέντευξης Τύπου, τόνισε μάλιστα ότι η νέα χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ως προς το μεταναστευτικό και τις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα.
Πλην όμως από δικής της πλευράς, όπως διαμηνύει το γερμανικό
Content Original Link:
" target="_blank">