Συµφωνίες και ''αγκάθια'' στις διαπραγµατεύσεις για µισθούς-συµβάσεις
Διαβάστε: Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους: Το πλεόνασμα επιτρέπει μείωση φορολογικών συντελεστών - Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα σε 10 χρόνια
Συγκλίσεις
Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός Εργασίας, ένας στους δύο µισθωτούς λαµβάνει περισσότερα από 1.000 ευρώ µηνιαίως, ενώ 42 κλάδοι της οικονοµίας χορηγούν µισθούς υψηλότερους από τον µέσο µισθό, ο οποίος κυµάνθηκε το 2024 από τα 1.342 ευρώ έως και τα 1.478 ευρώ για τους µισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι 16 από αυτούς τους κλάδους (38%) ανήκουν αµιγώς στη βιοµηχανία/µεταποίηση.Τα σηµεία όπου υπάρχει σύγκλιση απόψεων -και κατ’ επέκταση αναµένεται η νοµοθέτησή τους άµεσα- αφορούν:
1. Τη µείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συµβάσεων στο σύνολο του κλάδου. Σήµερα, αυτό το ποσοστό είναι 50%+1, µε αποτέλεσµα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους, για να µην υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε αύξηση των µισθών των εργαζοµένων, όπως ορίζουν οι κλαδικές συµβάσεις. Μάλιστα, υπάρχουν κλάδοι που η µέτρηση του ποσοστού είναι εξαιρετικά δύσκολη.
2. Την απλοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας του Οργανισµού Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας, ώστε να τροποποιηθεί το πλαίσιο προσφυγής στη διαιτησία και να είναι πιο συµβατές και υποχρεωτικές οι διαιτητικές αποφάσεις.
3. Την απλοποίηση των διαδικασιών στη νοµιµοποίηση και την εγγραφή των συνδικαλιστών αλλά και των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων στο ψηφιακό µητρώο που προβλέπεται από τον νόµο Χατζηδάκη. Για το θέµα αναµένεται και η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι εκπρόσωποι των εργαζοµένων. Σήµερα χρειάζεται η σύµφωνη γνώµη των εκπροσώπων εργαζοµένων και εργοδοτών, κάτι που στην ουσία είναι ανέφικτο. Το υπουργείο Εργασίας και οι εργοδοτικοί φορείς δίνουν έµφαση στην κουλτούρα συµφιλίωσης, συνεννόησης και συµβιβασµού, ώστε η διαιτησία να εφαρµόζεται σε έσχατες περιπτώσεις.
4. Οµιλικές συµβάσεις: ∆ηλαδή η δυνατότητα να υπογράφουν συλλογική σύµβαση εργασίας οι µεγάλοι όµιλοι που απασχολούν εκατοντάδες ή και παραπάνω εργαζόµενους.
Χρονοδιάγραμμα
Το Σχέδιο ∆ράσης, όπως προβλέπει ο νόµος, έχει διάρκεια από ένα έως πέντε έτη και ορίζει σαφές χρονοδιάγραµµα και συγκεκριµένα µέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγµατεύσεις, µε πλήρη σεβασµό της αυτονοµίας των κοινωνικών εταίρων.Τα κυριότερα «αγκάθια» προέρχονται εν πολλοίς από τους ασφυκτικούς περιορισµούς των µνηµονίων και είναι:
- Η επεκτασιµότητα των συµβάσεων όπου στόχος του υπουργείου είναι να µειωθεί δραστικά το απαιτούµενο ποσοστό και να θεσπιστεί ένας µόνιµος µηχανισµός επέκτασης των συµβάσεων, µε κίνητρα ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται µε µεγαλύτερη προθυµία στις συλλογικές διαπραγµατεύσεις.
- Το «ψαλίδισµα» της µετενέργειας, µνηµονιακή διάταξη που περιόρισε στο τρίµηνο -από εξάµηνο που ήταν- τον χρόνο ισχύος µιας σύµβασης εργασίας. Ζητείται η επαναφορά στο εξάµηνο, ώστε να δοθεί ώθηση στην υπογραφή περισσότερων συλλογικών συµβάσεων.
- Η συρροή, καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετές επιχειρήσεις µε εργαζόµενους που εντάσσονται σε έναν ευρύτερο όµιλο, οι οποίοι όµως θα µπορούσαν να καλυφθούν από περισσότερες της µίας συµβάσεις. Πρακτικά, αυτό σηµαίνει ότι η κάλυψη θα µπορούσε να γίνει από µια επιχειρησιακή και ταυτόχρονα από µια οµοιοεπαγγελµατική ή κλαδική σύµβαση. Η πλευρά των εργαζοµένων θέλει να είναι σαφές πως για τον κάθε εργαζόµενο θα ισχύει η κάλυψη της πιο συµφέρουσας από τις συµβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ.
Υπενθυµίζεται ότι η κοινοτική οδηγία, που ενσωµατώθηκε στο εθνικό δίκαιο και περιείχε το νέο πλαίσιο διαµόρφωσης του κατώτατου µισθού από το 2028, θέτει ως στόχο να αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό κάλυψης των εργαζοµένων από συλλογικές συµβάσεις στο 80%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των εργαζοµένων που καλύπτονται από σύµβαση είναι στο 22%.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">