Χριστόδουλος Στεφανάδης για την γενοκτονία των Ποντίων: Θλιβερές μνήμες και μαθήματα από το παρελθόν
«Η 19 Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Κατά την περίοδο 1914 έως 1922 , οι Κεμαλιστές και οι Νεότουρκοι, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, εξόντωσαν ίσως και 300.000 Έλληνες του Πόντου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Αυτοί που επέζησαν κατέφυγαν στην τότε Σοβιετική Ένωση και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.
Σήμερα, μετά από 106 χρόνια, οι γείτονες συνεχίζουν την, αν και συγκεκαλυμμένη σε επίπεδο απειλών, ουσιαστικά τη ίδια πολιτική: Casus Belli, παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου, αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, “Τουρκική” μειονότητα στην Θράκη κ.λ.π . Πολιτική που βασίζεται όχι στο διεθνές δίκαιο, ούτε στο δίκαιο των θαλασσών, ούτε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ , αλλά στο δίκαιο του ισχυρού…Που πιστεύουν ότι ενισχύεται από την παρούσα γεωπολιτική συγκυρία που ίσως τους ευνοεί.
Όσον αφορά το γεωπολιτικό πλεονέκτημα, πράγματι, αυτή την περίοδο η Τουρκία αντικειμενικά, ίσως πλεονεκτεί. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος της χώρας (εδαφικό και πληθυσμιακό) στην γεωγραφική της θέση, στην αστάθεια των γειτονικών της χωρών και βέβαια στην θρησκευτική συσπείρωση . Το θέμα επομένως που σε συνδυασμό με το γεωπολιτικό πλεονέκτημα, θα την καταστήσει επικίνδυνη για τον Ελληνισμό, είναι η στρατιωτική ισχύς, σε περίπτωση που αυτή εξελιχθεί σε επίπεδο υπεροπλίας σε σχέση με την χώρα μας.
Και τούτο γιατί το γεωπολιτικό πλεονέκτημα μιας χώρας, υποστηρίζει εκτός των άλλων, την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος ,που αφορά προμήθεια σύγχρονων εξοπλιστικών συστημάτων . Από την άλλη πλευρά όμως, το γεωπολιτικό πλεονέκτημα μια χώρας , υποχωρεί εμπρός σε μια πολύ αυξημένη στρατιωτική ισχύ. Αυτό ισχύσει όχι μόνο προκειμένου για κράτη με αυταρχικά ή δικτατορικά καθεστώτα με εθνικιστικά πρότυπα. Η Ιστορία
Content Original Link:
" target="_blank">