Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου για την αθλητική ακεραιότητα: Συμμαχία με ορίζοντα τη διαφάνεια
Συνεργασία-ορόσημο για τον καθαρό αθλητισμό με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΕΕΠ Δ. Ντζανάτου.
Σε μία συνεδρίαση υψηλού συμβολισμού και ουσίας για το μέλλον του καθαρού αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) της Ελλάδας και της αντίστοιχης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού (ΕΔΠΑ) της Κύπρου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Δρ Δημήτρης Ντζανάτος, αναδεικνύοντας τον οριζόντιο ρόλο της εποπτείας στον αγώνα κατά της χειραγώγησης των αγώνων. Η κοινή συνεδρίαση εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο φορέων τον Ιούνιο του 2024, με στόχο τη θεσμοθέτηση σταθερής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον αγώνα για την προάσπιση της ακεραιότητας του αθλητισμού σε Ελλάδα και Κύπρο.
Ομόφωνες αποφάσεις με έμφαση στην πρόληψη και την εκπαίδευση
Η σύσκεψη κατέληξε σε μία σειρά αποφάσεων που ενισχύουν την πρακτική συνεργασία των δύο πλατφορμών.
Μεταξύ αυτών:
• Η ετήσια διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ περιτροπής, δημιουργώντας θεσμική συνέχεια στη συνεργασία.
• Η διάθεση του εκπαιδευτικού υλικού της ΕΠΑΘΛΑ στην ΕΔΠΑ, συνοδευόμενη από άδεια χρήσης της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας e-learning, για την εκπαίδευση στελεχών και ερευνώντων λειτουργών.
• Η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς εκπαίδευσης, ελέγχου και αξιολόγησης περιστατικών χειραγώγησης αγώνων.
• Η δημιουργία μηχανισμού ανταλλαγής προειδοποιητικών ειδοποιήσεων πριν από τη διεξαγωγή αγώνων (pre-game alerts).
• Η κοινή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη της αλλοίωσης των αποτελεσμάτων αγώνων.
Η σύμπραξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η χειραγώγηση αγώνων, το αθέμιτο στοίχημα και η διαφθορά εξακολουθούν να αποτελούν παγκόσμια απειλή για τον αθλητισμό. Η Ελλάδα και η Κύπρος, με παράδοση στις Ολυμπιακές αξίες και στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, δίνουν τώρα το παράδειγμα του θεσμικού βηματισμού και της κοινής στρατηγικής.
Δ. Ντζανάτος: «Η ακεραιότητα του αθλητισμού
Content Original Link:
" target="_blank">