Γιατί «κόλλησαν» τα αναδρομικά συνταξιούχων
Με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών μεταφέρονται για το καλοκαίρι οι πληρωμές αναδρομικών ποσών (έως 8.500 ευρώ ανά περίπτωση) σε περισσότερους από 80.000 συνταξιούχους, των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίζονται.
Αιτία του προβλήματος φαίνεται πως είναι η… δυστοκία ανάμεσα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και στον e-ΕΦΚΑ. Η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων που θα αποσαφηνίζουν αφενός το χρονικό εύρος των αναδρομικών για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά, αλλά και το ποσό που πρέπει να καταβληθεί ως προσθήκη στη σύνταξη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Επίσης, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διασταυρώσεις, ώστε να μεταφερθεί το τελικό αρχείο στον Φορέα για να πραγματοποιηθούν οι καταβολές. Επίσης, ειδικά για τις περιπτώσεις των στρατιωτικών που δικαιούνται αναδρομικά, προκύπτουν διαρκώς λάθη και χρειάζεται να γίνει επανέλεγχος.
Σε πρώτη φάση, τη συνέπεια της καθυστέρησης θα την επωμιστούν περίπου 40.000 απόστρατοι, οι οποίοι αναμένουν επιστροφές ποσών έως 2.700 ευρώ ανά περίπτωση. Πρόκειται για αναδρομικά έως 27 μήνες που προέκυψαν από τις κρατήσεις που θεσμοθετήθηκαν από τον «νόμο Βρούτση» (4093/12). Η κράτηση προέκυπτε στο άθροισμα κύριας σύνταξης και μερίσματος για ποσά μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ. Από τον Απρίλιο του 2023, όμως, η συγκεκριμένη κράτηση καταργήθηκε στα μερίσματα. Επίσης, μειώθηκε και σε πολλές κύριες συντάξεις, αφού χωρίς μερίσματα πια βρίσκονταν σε χαμηλότερη κλίμακα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εντόπισαν την ανάγκη καταβολής αναδρομικών από την ανωτέρω ημερομηνία έως τώρα.
Οι υπόλοιποι 40.000 δικαιούχοι προκύπτουν από τη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων και προέρχονται από το σύνολο των 29 πρώην ταμείων κύριας ασφάλισης. Οι περισσότεροι ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ (μισθωτοί), στο Δημόσιο, αλλά και στον πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες). Ξεχωριστή «ομάδα» συνιστούν όμως και οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι στις τράπεζες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο επανυπολογισμός απέφερε υψηλότερα ποσά συντάξεων για όσους είχαν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Με την παρέμβαση που έγινε το 2020 (ν.4670), αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης απ’ αυτά
Content Original Link:
" target="_blank">