Τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το «πακέτο» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Πώς προκύπτει
Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέρχεται το ποσό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για παρεμβάσεις προς όφελος των πολιτών για το 2026. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διαφαίνεται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το 2026, ύψους 1 με 1,5 δις. ευρώ. Πώς προκύπτει το συγκεκριμένο ποσό;
Όπως εξήγησε ο κ. Πετραλιάς μιλώντας στην ΕΡΤ, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο το επόμενο έτος η χώρα μας έχει ένα περιθώριο αύξησης των δαπανών 3,6% σε σχέση με φέτος, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,6 δις. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχoυν περίπου 700-750 εκατ. ευρώ ως απόθεμα που μπορεί να δαπανηθεί εξαιτίας του καλύτερου αποτελέσματος το 2024, από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το ποσό διαμορφώνεται συνολικά σε 4,4 δις. ευρώ.
Από τα 4,4 δις. ευρώ, το 1 δισ. ευρώ αφορά την αύξηση των τακτικών δαπανών του κράτους, 1,2 δις. ευρώ θα δαπανηθεί για την αύξηση των συντάξεων, 500 εκατ. ευρώ έχουν υπολογιστεί για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και περίπου 600 εκατ. ευρώ τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Απομένει έτσι 1 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής και τα 500 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν θα προσμετρηθούν στο σκέλος αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών. Δηλαδή απομένει συνολικά 1,5 δις. ευρώ για παρεμβάσεις το 2026.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω ποσό μπορεί να διαφοροποιηθεί στην περίπτωση που αποδώσουν καλύτερα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή/και υπάρξει μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών από την πλευρά του Δημοσίου.
Τα φορολογικά βάρη
Στον πυρήνα του πακέτου που εξετάζει η κυβέρνηση και θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού και τις
Content Original Link:
" target="_blank">