Γιατί επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα; Πόσο θα κρατήσει;
Γιατί μειώνεται η προσφορά κόκκινου κρέατος. Η αναστάτωση της αγοράς αυγών από την γρίπη των πτηνών. Φρούτα και λαχανικά, μόνο… να τα βλέπεις.
Με την επαναφορά του πληθωρισμού στα τρόφιμαστο 2,3%, φαίνεται πιθανό, ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον, με αιχμή αυτή τη φορά τα ζωοκομικά προϊόντα. Με βοήθεια τα πολύ παραστατικά γραφήματα που δείχνουν την μεταβολή τιμών τροφίμων τον περασμένο μήνα, αλλά και πληροφορίες από τις διεθνείς αγορές, θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε για το πως θα κινηθούν στο μέλλον τα σημαντικότερα από αυτά.
Η επάρκεια αλλά και οι τιμές του κρέατος συνολικά, αποτελούν πια διεθνές πρόβλημα. Στην Γερμανία οι τιμές των νεαρών ταύρων, έχει φτάσει τα 7 ευρώ, τιμή χωρίς προηγούμενο! Στην μακρινή Αυστραλία, κτηνοτρόφοι καμαρώνουν μπροστά σε πρόβατά τους που έπιασαν τιμές ρεκόρ! Οι ζωονόσοι, αποτελούν την μεγαλύτερη οδηγό των εξελίξεων στο χοιρινό κρέας παγκοσμίως. Τέλος το κρέας πουλερικών, μετά από μια περίοδο στασιμότητας, χτύπησαν κι αυτές ρεκόρ.
- Διαβάστε ακόμα – FT: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκτοξεύουν τις τιμές τροφίμων παγκοσμίως
Η παγκόσμια φυσική αγορά κρέατος, βρίσκεται σε αναστάτωση και στις περιπτώσεις αυτές, είτε για πραγματικούς, είτε για κερδοσκοπικούς λόγους οι τιμές ανεβαίνουν. Υπάρχουν πολλά ζητήματα στην πραγματική παραγωγή. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα ο αριθμός των βοοειδών, έφτασε το 2025 τα 27,8 εκατ. ζώα, το χαμηλότερο από το 1960, ενώ στην Ευρώπη, ο αριθμός των χοιρομητέρων έπεσε από 134.400 άτομα το 2022 σε 131.900 στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Κρέατος!
Γιατί μειώνεται η προσφορά κόκκινου κρέατος
Η ξηρασία αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο μεγάλο πρόβλημα για τους εκτροφείς βοοειδών, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες τροφής για να πάρουν το βάρος σφαγής. Έτσι, όταν ενσκύπτει ξηρασία σε μια περιοχή, οι εκτροφείς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν τα ζώα τους στο σφαγείο. Στο σκηνικό αυτό προσθέστε τις ζωονόσους,
Content Original Link:
" target="_blank">