Πεντάστερη επένδυση Βαρδινογιάννη στην Ερμιονίδα: Τι περιλαμβάνει το τουριστικό συγκρότημα των 1.754 στρ. και των 474,6 εκατ. ευρώ
Στην καταγάλανη νοτιοανατολική ακτογραμμή της Αργολίδας, απέναντι από την Ύδρα, μια τεράστια έκταση, που μέχρι πρότινος παρέμενε σχεδόν ανεξερεύνητη, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα. Εκεί, στα Μετόχια της Ερμιονίδας και λίγο πιο δυτικά, στα Βλαχέικα Πόρου, γεννιέται ένα τουριστικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών, με συνολική επένδυση ύψους 474,6 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να αναδείξει την περιοχή σε premium προορισμό αειφορικού τουρισμού υψηλής εισοδηματικής κλίμακας. Το φιλόδοξο έργο, που έχει ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, φέρει την υπογραφή της HydraRock Α.Ε. με βασικό μέτοχο τον επιχειρηματία ΓιάννηΒαρδινογιάννη. Με έκταση 1.754 στρεμμάτων, το πρότζεκτ καταλαμβάνει παραθαλάσσιες και ημιορεινές ζώνες σε δύο περιφέρειες, την Αττική και την Πελοπόννησο, σηματοδοτώντας ένα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα διαπεριφερειακής τουριστικής ανάπτυξης...
Καρδιά του project αποτελεί η δημιουργία ενός πολυτελούς Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (ΣΤΚ) πέντε αστέρων, δυναμικότητας 100 κλινών, με συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όπως κέντρα spa, γήπεδα τένις και μπάσκετ, αθλητικές εγκαταστάσεις, γυμναστήρια, εστιατόρια και beachclub. Γύρω του θα αναπτυχθούν 49 αυτόνομες τουριστικές κατοικίες, βίλες, και τρεις υπερπολυτελείς επαύλεις, που θα αγγίζουν επίπεδα πολυτέλειας διεθνών πρότυπων resorts. Οι κατοικίες αυτές δεν θα διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά στοχεύουν σε ένα αγοραστικό κοινό που επενδύει σε παραθεριστική ιδιοκτησία lifestyle - κάτι που ενισχύει τη μακροπρόθεσμη εγκατάσταση κεφαλαίων στην περιοχή.

Το στοίχημα της HydraRock - Πεντάστερες επενδύσεις στην Ερμιονίδα
Αλλά το στοίχημα της HydraRock δεν σταματά εκεί. Παράλληλα προβλέπεται η ανάπτυξη ενός πλήρους τουριστικού παραθεριστικού χωριού, με 83 επαύλεις υψηλής αισθητικής, σε δύο τύπους: 37 κατοικίες εμβαδού 700 τ.μ. και 46 κατοικίες των 1.000 τ.μ., σε ένα χωροταξικά μελετημένο μοντέλο, που προσομοιάζει περισσότερο σε μικρό κυκλαδίτικο οικισμό πολυτελείας παρά σε κλασική τουριστική δομή. Το τουριστικό χωριό αποτελεί και το πιο δαπανηρό τμήμα της επένδυσης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 251 εκατ. ευρώ, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση στην ελίτ των διεθνών επενδυτών και αγοραστών παραθεριστικής κατοικίας. Η νέα επένδυση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πολυτελείας γνωρίζει εκρηκτική άνοδο στην Ελλάδα, ενώ η τάση για ιδιωτικές, με οικολογική ευαισθησία κατοικίες στην εξοχή απογειώθηκε μετά την πανδημία. Παράλληλα, στην ευρύτερη ζώνη Ερμιονίδας - Σπετσών - Κρανιδίου - Πόρτο Χελίου υλοποιούνται ή σχεδιάζονται τα τελευταία χρόνια πεντάστερες επενδύσεις.
251.000.000 ευρώ θα κοστίσει το τουριστικό χωριό, που αποτελεί και το πιο δαπανηρό τμήμα
Ταχεία εκκίνηση
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης φτάνει τα 474,6 εκατ. ευρώ και καλύπτει, εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις, και σημαντικά συνοδά έργα: νέο οδικό δίκτυο (19 εκατ. ευρώ), έργα υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης (27 εκατ. ευρώ), καθώς και φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα διασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία. Το επενδυτικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί κατά 20% από ίδια κεφάλαια και κατά 80% από τραπεζικό δανεισμό, ενώ η διάρκεια υλοποίησης υπολογίζεται στα 15 έτη.
Η ένταξη του project στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων από τη Διυπουργική Επιτροπή, τον Μάρτιο του 2025, εξασφάλισε ένα πακέτο κρίσιμων κινήτρων, όπως ταχεία αδειοδότηση, παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, δυνατότητα υλοποίησης συνοδών έργων κοινής ωφέλειας και προτεραιοποίηση στην αδειοδοτική ωρίμανση. Στόχος, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι η ταχεία εκκίνηση του έργου μέσα στο 2026, με τα πρώτα παραδοτέα στάδια να περιλαμβάνουν τις βασικές υποδομές και τις πρώτες κατοικίες. Η περιοχή όπου θα υλοποιηθεί η επένδυση, το Μετόχι και τα Βλαχέικα, μέχρι σήμερα παρέμενε στη σκιά των μεγάλων ονομάτων της περιοχής, όπως της Υδρας, των Σπετσών και του Πόρτο Χελίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, η ευρύτερη ζώνη έχει ήδη αρχίσει να τραβάει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, που δεν βρίσκουν πια διαθέσιμα πολυτελή ακίνητα σε Σπέτσες ή Πόρτο Χέλι. Η εγκατάσταση τέτοιων μεγάλων αναπτύξεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την τοπική οικονομία, με δημιουργία θέσεων εργασίας, αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης και συνολική ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής.
Με την επένδυση αυτή, η Ερμιονίδα και η απέναντι πλευρά του Αργοσαρωνικού δεν διεκδικούν απλώς μεγαλύτερο μερίδιο από την τουριστική πίτα, αλλά επαναπροσδιορίζουν τη θέση τους στον χάρτη του πολυτελούς τουρισμού της Ελλάδας. Εάν η Μύκονος και η Σαντορίνη εκπροσωπούν τη χλιδή του κοσμοπολίτικου καλοκαιριού και η Κρήτη ή η Πελοπόννησος τον τουρισμό εμπειρίας και πολιτισμού, η περιοχή γύρω από το Μετόχι φιλοδοξεί να συνδυάσει και τα δύο.
Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών
Content Original Link:
" target="_blank">