Yποχώρηση της παραοικονοµίας το 2024: Στο ''φως'' κρυφά εισοδήµατα άνω των 20 δισ. ευρώ - Μοχλός η µείωση του ''κενού ΦΠΑ''
Σηµαντική πρόοδος καταγράφεται στο µέτωπο της πάταξης της παραοικονοµίαςστη χώρα µας, καθώς, σύµφωνα µε νέα έκθεση του ΔΝΤ, το µέγεθός της µειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ το 2022 από σχεδόν 30% το 2013. Καταλύτης σε αυτή τη µεταβολή υπήρξε η συρρίκνωση του λεγόµενου κενού στον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας (ΦΠΑ), η οποία περιόρισε τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη οικονοµική δραστηριότητα, φέρνοντας στην επιφάνεια εισοδήµατα άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία µέχρι πρότινος ήταν «αόρατα» και δεν φορολογούνταν.
Διαβάστε: "Πονοκέφαλος" από τις κενές θέσεις εργασίας σε τουρισμό, αγροτικό τομέα, βιομηχανία και κατασκευές
Το κενό ΦΠΑ αποτελεί καθρέφτη της έκτασης της παραοικονοµίας
Για πρώτη φορά, το 2024, το VAT Gap -δηλαδή η διαφορά µεταξύ των δυνητικών και των πραγµατικών εσόδων από τον ΦΠΑ- υποχώρησε σε µονοψήφιο ποσοστό, σύµφωνα µε τις πρώτες ενδείξεις, φτάνοντας στο 9% ή ακόµη και στο 8%, αγγίζοντας ιστορικό χαµηλό. Το λεγόµενο κενό ΦΠΑ αποτελεί έναν από τους βασικότερους δείκτες που αντανακλούν το επίπεδο της συντελούµενης φοροδιαφυγής και αποτελεί καθρέφτη της έκτασης της παραοικονοµίας.
Υπενθυµίζεται ότι, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2020 το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα έφτανε το ιλιγγιώδες ποσοστό του 19,7%, ενώ το 2022 είχε ήδη περιοριστεί στο 13,7%. Η τάση είναι σαφώς καθοδική, µε την Ελλάδα να πλησιάζει πλέον τον ευρωπαϊκό µέσο όρο του 7%, χάρη κυρίως στις ηλε κτρονικές πληρωµές, την ψηφιοποίηση των συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταµειακών και των POS µε την εφορία.
Παρεμβάσεις της ΑΑΔΕ
Ενδεικτικά, το 2019 η χώρα µας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, µαζί µε τη Ρουµανία και τη Μάλτα, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά απωλειών ΦΠΑ. Ωστόσο, από το 2020 και µετά η εικόνα άρχισε να αλλάζει και πλέον η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες χώρες σε ρυθµό µείωσης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, µαζί µε τη Γερµανία, την Ουγγαρία και τις Κάτω Χώρες.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσµα συντονισµένων παρεµβάσεων της ΑΑΔΕ, όπως η υποχρεωτική εφαρµογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), η διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα πληροφοριακά συστήµατα του κράτους, καθώς και η εκτεταµένη χρήση ηλεκτρονικών πληρωµών. Οι µεταρρυθµίσεις αυτές έχουν περιορίσει δραστικά τα περιθώρια για «µαύρες» συναλλαγές, ειδικά σε κλάδους µε ιστορικά υψηλή ροπή προς τη φοροδιαφυγή, όπως η εστίαση, το λιανικό εµπόριο, οι κατασκευές κ.ά.
Για να ενισχύσουν ακόµη περισσότερο τη θετική πορεία, το Υπουργείο Οικονοµικών και η ΑΑ∆Ε εντείνουν τους ελέγχους µε τη συνδροµή τεχνητής νοηµοσύνης και την επέκταση των ψηφιακών εργαλείων, όπως η πλήρης αυτοµατοποίηση επιστροφών ΦΠΑ, οι διασταυρώσεις τιµολογίων σε πραγµατικό χρόνο και περαιτέρω ψηφιοποίηση των ελεγκτικών µηχανισµών, επιδιώκοντας τη µόνιµη είσπραξη επιπλέον εσόδων 2 έως 2,5 δισ. ευρώ από τον περιορισµό της φοροδιαφυγής - ποσό που θα µπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση νέων φοροελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά.
31 δισ. ευρώ ανήλθε η παραοικονομία το 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Σύµφωνα µε την έκθεση του ∆ΝΤ, η παραοικονοµία το 2022 ανήλθε σε 31 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το ένα έκτο του ΑΕΠ, που διαµορφώθηκε στα 206,5 δισ. ευρώ. Αντί στοιχα, στην κορύφωση της κρίσης χρέους την περίοδο 2013-2015 η παραοικονοµία είχε φτάσει στο 30% του ΑΕΠ, ήτοι 54,2 δισ. ευρώ, µε βάση το τότε ΑΕΠ των 180,6 δισ. ευρώ. Στη θεαµατική αυτή µεταβολή αναφέρ θηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας το στίγµα της νέας έκθεσης του ∆ΝΤ που αποτυπώνει τη «βουτιά» της αδήλωτης οικονοµίας. Πρόκειται για µείωση της τάξης των 23 δισ. ευρώ, µε ισχυρό δηµοσιονοµικό και κοινωνικό αποτύπωµα, καθώς όλο και περισσότερη οικονοµική δραστηριότητα παύει να είναι «αόρατη» και εντάσσεται στον επίσηµο κύκλο.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή
Content Original Link:
" target="_blank">