Πακέτο 40 δισ. ευρώ απογειώνει την ανάπτυξη: Τα "Παραπολιτικά" αποκαλύπτουν τα ποσά που μπαίνουν στην πραγματική οικονομία της χώρας μέχρι το 2027
Νίκος Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά: "Στόχος, να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που εξασφαλίσαμε"
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,Νίκος Παπαθανάσης, «η πορεία απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας -που διατηρεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της κατάταξης μεταξύ των "27"- αλλά και το μεγαλύτερο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της τελευταίας 15ετίας -το οποίο, μετά τη νέα αύξηση του προϋπολογισμού του, θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ για το 2025 και στα 16,9 δισ. ευρώ για το 2026, από 5,6 δισ. ευρώ το 2019- καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής των κυβερνήσεων Μητσοτάκη».
Ο κ. Παπαθανάσης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη, που συνδυάζεται με τη δημοσιονομική σύνεση αλλά και με την κοινωνική συνοχή, δεν έτυχε, πέτυχε. Στόχος μας παραμένει να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους πόρους που εξασφαλίσαμε, να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα όλων των συμπολιτών μας».
14,6 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν φέτος κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς
Tο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) είναι αυτό που χρηματοδοτεί την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και περιλαμβάνει επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μέσω αυτού θα διατεθούν φέτος 14,6 δισ. και του χρόνου 16,939 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα ενισχύσουν, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως οι υποδομές, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα, ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι κοινωνικές υποδομές και δράσεις, η κοινωνία της γνώσης, η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και η απασχόληση, τα επενδυτικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενέργειες κρατικής αρωγής σε συνέχεια φυσικών καταστροφών.
Η χώρα, τον προηγούμενο μήνα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, βρέθηκε στη δεύτερη θέση των «27» της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, και μάλιστα για πρώτη φορά στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζουν, στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ έχουν ήδη εξειδικευτεί δράσεις ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ, επί συνολικού προϋπολογισμού 26,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί συνολικές προσκλήσεις που ανέρχονται στα 18,9 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 72% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ. Εντός του Μαΐου πρόκειται, δε, να δημοσιευθεί η πρόσκληση για τη νέα δράση που αφορά την ενίσχυση της «Εξωστρέφειας ΜμΕ», με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότηταςτης Ευρωπαϊκής Ένωσης -που έχει αυστηρό χρονικό ορίζοντα τον Αύγουστο του 2026- με την επικείμενη εκταμίευση των 3,1 δισ. ευρώ, βάσει του πέμπτου αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα έχοντας εκπληρώσει συγκεκριμένα ορόσημα και μεταρρυθμίσεις, οι συνολικές εκταμιεύσεις θα ανέλθουν στα 21,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος (36 δισ. ευρώ). Ακολουθεί στις αρχές του καλοκαιριού η υποβολή του έκτου αιτήματος, ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στα τέλη Οκτωβρίου προγραμματίζεται να υποβληθεί το έβδομο αίτημα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ενδεικτικά παραδείγματα προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικών Εξετάσεων «Προλαμβάνω», τα προγράμματα για τη στέγαση («Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»), τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας (όπως τα «Εξοικονομώ 2025», «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», «Αλλάζω συσκευή», η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών «Φοίβος» και η αντίστοιχη αναβάθμιση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων). Επίσης, η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το smart readiness και gigabit voucher, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, αλλά και τα προγράμματα για επενδυτικά κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο, μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, κυρίως μικρομεσαίες.
Εντός του 2025 έχουν προγραμματιστεί και χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μεταρρυθμίσεις όπως η ανακαίνιση 80 δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, η επέκταση του θεσμού του προσωπικού ιατρού, η ολοκλήρωση της ψηφιακής Δικαιοσύνης και η ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών της. Ως προς τα έργα υποδομών, η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και του Βοτανικού και το Βόρειο Τμήμα του Ε-65 (Τρίκαλα - Εγνατία Οδός). Επίσης, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων, καθώς και το πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες της χώρας.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">