Τα 8 απροσδόκητα τρόφιμα που μπορείς να βάλεις στην κατάψυξη
Αν έχεις αγοράσει ποτέ τρόφιμα μόνο και μόνο για να δεις το σπανάκι να μαραίνεται ή τα αβοκάντο να χαλάνε πριν προλάβεις να τα χρησιμοποιήσεις, δεν είσαι ο μόνος. Υπολογίζεται ότι το 30% έως 40% των τροφίμων στην Αμερική καταλήγει στα σκουπίδια — δηλαδή περίπου 147 κιλά τροφής ανά άτομο.
Σύμφωνα με την διατροφολόγο Maxine Yeung, η κατάψυξη δεν είναι μόνο για τα φρούτα και τα λαχανικά: αυγά, τυρί, δημητριακά και ακόμη και το ψωμί καταψύχονται εξίσου καλά. Αναφέρει πως η κατάψυξη σου δίνει περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσεις ό,τι αγοράζεις, σε βοηθά να εκμεταλλευτείς προσφορές (όπως φτηνά καλοκαιρινά μούρα!) και σου επιτρέπει να έχεις βασικά είδη διαθέσιμα για γρήγορα γεύματα.
Οκτώ απροσδόκητα τρόφιμα που μπορείς να καταψύξεις — και πώς να το κάνεις σωστά:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1. Αυγά
Τα αυγά διατηρούνται στο ψυγείο για 3 έως 5 εβδομάδες, αλλά αν πλησιάζουν την ημερομηνία λήξης τους, η κατάψυξη είναι μια έξυπνη λύση για να μην πεταχτούν. Είναι ιδανικά για ψήσιμο, ομελέτες, φριτάτες ή κασαρόλες.
Πώς να τα καταψύξεις: Ποτέ μην καταψύχεις αυγά με το τσόφλι. Σπάσε τα και αποθήκευσέ τα ολόκληρα ή μόνο τα ασπράδια σε δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη. Για ευκολία, βάλε τα σε θήκες παγοκύβων (ένα ανά θέση). Οι κρόκοι γίνονται κολλώδεις όταν καταψύχονται, οπότε πρόσθεσε 1/8 κουταλάκι αλάτι ή 1½ κουταλάκι ζάχαρη ανά 1/4 φλιτζάνι κρόκων για να διατηρηθούν καλύτερα. Ετικετοθέτησε κάθε δοχείο με το περιεχόμενο για να ξέρεις τι περιέχει.
2. Αβοκάντο
Όποιος έχει αγοράσει ποτέ αβοκάντο, ξέρει πόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις στην ιδανική ωρίμανση. Καταψύξτε τα ώριμα αβοκάντο για χρήση σε γκουακαμόλε, smoothies ή και σε γλυκά. Διατηρούν τα θρεπτικά μονοακόρεστα λιπαρά τους.
Πώς να τα καταψύξεις: Καθάρισε, ξεκουκούτσωσε και λιώσε τα αβοκάντο. Μετά βάλε τα σε αεροστεγές δοχείο ή σακουλάκι κατάψυξης. Μπορείς να προσθέσεις λίγο λεμόνι για να αποτρέψεις το μαύρισμα. Μπορείς επίσης να τα καταψύξεις σε φέτες, αλλά μπορεί να μαλακώσουν αρκετά στο ξεπάγωμα.
3. Ψωμί
Αν δεν μπορείς ποτέ να τελειώσεις ένα ολόκληρο καρβέλι πριν ξεραθεί, η κατάψυξη είναι η λύση. Μάλιστα, αυξάνει και την περιεκτικότητα του ψωμιού σε "ανθεκτικό άμυλο", το οποίο βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου.
Πώς να το καταψύξεις: Για ήδη κομμένο ψωμί, αφαίρεσε τον αέρα από τη συσκευασία και βάλε το στην κατάψυξη. Αν είναι ολόκληρο, κόψε το πρώτα. Προτίμησε διπλή σακούλα για αποφυγή καψίματος κατάψυξης.
4. Δημητριακά (μαγειρεμένα και άψητα)
Το να μαγειρεύεις μαζικά ρύζι, κινόα ή κριθάρι και να τα καταψύχεις εξοικονομεί χρόνο. Είναι ιδανικά για γρήγορα βραδινά γεύματα.
Πώς να τα καταψύξεις: Άφησέ τα να κρυώσουν τελείως και μοίρασε σε μερίδες (π.χ. 1 φλιτζάνι) σε σακουλάκια κατάψυξης. Τα άψητα δημητριακά μπορούν επίσης να καταψυχθούν για να διατηρηθούν περισσότερο και να σκοτωθούν τυχόν αυγά ή προνύμφες εντόμων.
5. Τυρί
Η κατάψυξη αποτρέπει την ανάπτυξη μούχλας και τη σπατάλη. Τα σκληρά τυριά (όπως το τσένταρ ή η παρμεζάνα) καταψύχονται καλύτερα από τα μαλακά και είναι ιδανικά για πιάτα που απαιτούν λιωμένο τυρί.
Πώς να το καταψύξεις: Τρίψε ή κόψε σε μερίδες. Αν το τρίβεις, πρόσθεσε λίγο κορν φλάουρ για να μην κολλήσει. Αν είναι σε φέτες, βάλε λαδόκολλα ανάμεσα. Τύλιξε τα καλά και βάλε σε σακουλάκι κατάψυξης.
6. Τόφου
Η κατάψυξη του τόφου βελτιώνει την υφή του, το κάνει πιο σφικτό και απορροφά καλύτερα τις μαρινάδες. Ιδανικό για stir-fry, σούπες και ψητά.
Πώς να το καταψύξεις: Πίεσέ το για να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Κόψε το σε φέτες και βάλε τις σε αντικολλητικό χαρτί στην κατάψυξη. Όταν παγώσουν, μεταφέρεις σε σακουλάκι.
7. Πελτές ντομάτας
Ανοίγεις κονσέρβα για μια κουταλιά και μένεις με το υπόλοιπο. Αντί να το πετάς, κατάψυξέ το για μελλοντική χρήση.
Πώς να το καταψύξεις: Βάλε κουταλιές σε χαρτί ψησίματος ή θήκες παγοκύβων. Όταν παγώσουν, φύλαξε σε δοχείο ή σακουλάκι κατάψυξης.
8. Καθαρισμένο σκόρδο
Το φρέσκο σκόρδο μπορεί να φυτρώσει ή να μαλακώσει. Η κατάψυξη διατηρεί τη γεύση του και σου γλιτώνει κόπο στο μαγείρεμα.
Πώς να το καταψύξεις: Καθάρισε τις σκελίδες και αποθήκευσε είτε ολόκληρες είτε ψιλοκομμένες σε σακουλάκι. Μπορείς επίσης να ανακατέψεις ψιλοκομμένο σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο και να το καταψύξεις σε παγοκυψέλες.
Content Original Link:
" target="_blank">