Εκλογές στην Αλβανία: Ράμα και Μπερίσα στη «μάχη» για την πρωθυπουργία με φόντο την ευρωπαϊκή πορεία
Ο Έντι Ράμα και ο 80χρονος Σαλί Μπερίσα θα αναμετρηθούν αύριο Κυριακή (11/5) για την πρωθυπουργία της Αλβανίας. Στις εκλογές αναμένεται να συμμετάσχουν 3,7 εκατομμύρια Αλβανοί, με τη διασπορά να έχει για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, η κίνηση των οχημάτων ήταν περιορισμένη στις 18:30, αλλά αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί ψηφοφόροι θα μεταβούν στα γειτονικά χωριά και στις περιοχές της ομογένειας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Σημειώνεται ότι αν ο Έντι Ράμα κερδίσει, θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη θητεία του, κάνοντάς τον τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Αλβανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ράμα και ο Μπερίσα, από τη μία και την άλλη πλευρά, προσπαθούν να ενισχύσουν τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση του ΑΕΠ και η καταπολέμηση της διαφθοράς βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους. Ο 80χρονος Μπερίσα φαίνεται να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των συντάξεων, υποστηρίζοντας αυξήσεις μισθών και μείωση φόρων για την ενίσχυση της οικονομίας.
Ο Μπερίσα υποστηρίζεται από τον Κρις ΛαΤσιβίτα, πρώην σύμβουλο της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βοηθά το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας να ανακτήσει τη δύναμή του μετά τις κατηγορίες για διαφθορά που ακολούθησαν τον Μπερίσα. Ο ρόλος του ΛαΤσιβίτα στην καμπάνια του Μπερίσα καθιστά τη σχέση του με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ πιο έντονη και υπογραμμίζει την τάση για πιο συντηρητική πολιτική, σε μια περιοχή στρατηγικά ευάλωτη στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Άλφρεντ Λέλα, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες, Μπερίσα και Τραμπ, έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, καθώς αμφότεροι υπήρξαν στόχοι του κατεστημένου και των δικαστικών συστημάτων των χωρών τους, και παρουσιάστηκαν ως επικίνδυνοι εξωτερικοί παράγοντες που πρέπει να εξοστρακιστούν.
Ο Μπερίσα, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της αλβανικής δημοκρατίας για τον ρόλο του στην ανατροπή του τελευταίου κομμουνιστικού καθεστώτος της Ευρώπης το 1992, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά το 2021, γεγονός που οδήγησε σε πολιτική αναταραχή. Παρόλα αυτά, κατάφερε να επανακαταλάβει τον έλεγχο του κόμματός του το 2024 μέσω της δικαστικής οδού.
Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα φαίνεται να έχει το προβάδισμα με περίπου 48% στις εκλογές της Κυριακής, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται πίσω κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η συμμετοχή της διασποράς για πρώτη φορά και η αμφιβολία για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων ενδέχεται να φέρουν εκπλήξεις, οδηγώντας στην αναγέννηση του Μπερίσα, ο οποίος πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν πολιτικά εκτοπισμένος.
Μπορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα να εγγυηθεί την ένταξη στην ΕΕ;
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία το μεσημέρι της 12ης Απριλίου, μια στιγμή γεμάτη συμβολισμούς.
Η εναρκτήρια εκδήλωση περιελάμβανε μια σκηνή σχεδιασμένη να μοιάζει με τη σημαία της ΕΕ με 12 αστέρια, υπογραμμίζοντας το κεντρικό μήνυμα του κόμματος, δηλαδή ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο βασικός πολιτικός του στόχος. Το σύνθημα της εκστρατείας του κόμματος, «Αλβανία 2030 στην ΕΕ», υπογραμμίζει περαιτέρω αυτό το μήνυμα.
«Μόνο εμείς κρατάμε το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας στα χέρια μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ράμα, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο, όπως λέει, είναι η μόνη πολιτική δύναμη ικανή να επιτύχει την ένταξη στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι πρωτίστως μια τεχνική διαδικασία που βασίζεται στην εκπλήρωση συγκεκριμένων κριτηρίων που έχουν τεθεί από τις υποψήφιες χώρες από τις Βρυξέλλες. Αυτά τα κριτήρια υπερβαίνουν τα πολιτικά συνθήματα και απαιτούν βιώσιμη θεσμική μεταρρύθμιση.
«Η χρήση της ένταξης στην ΕΕ ως προεκλογικό μήνυμα βλάπτει το πραγματικό νόημα της διαδικασίας, επειδή η Αλβανία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, να οικοδομήσει ένα λειτουργικό κράτος δικαίου, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να περάσει από έναν ευρύ κοινωνικό μετασχηματισμό», δήλωσε στην DW ο πολιτικός αναλυτής Afrim Krasniqi, εκτελεστικός διευθυντής του Αλβανικού Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών.
«Αυτή η υπόσχεση είναι μια θεαματική προσέγγιση», λέει ο Elvin Luku, καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. «Δώδεκα χρόνια στην εξουσία έχουν εξαντλήσει αυτήν την κυβέρνηση, επομένως η υπόσχεση για ένα διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να είναι η μόνη επιλογή που έχει απομείνει για να ενισχύσει την εκστρατεία».
«Αυτός είναι ο ισχυρότερος συνασπισμός που έχει δει η Αλβανία εδώ και 32 χρόνια», δήλωσε ο Sali Berisha, πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), τον Μάρτιο, καθώς παρουσίαζε τη Συμμαχία για μια Μεγαλοπρεπή Αλβανία, μια συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις 11 Μαΐου, αυτή η συμμαχία υπόσχεται να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, με προτάσεις όπως η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.200 ευρώ (1.363 δολάρια) και η αύξηση των συντάξεων κατά 20%.
Ωστόσο, μετά από 12 χρόνια στην αντιπολίτευση και με αρκετές διαιρέσεις εντός του DP, οι προκλήσεις συνεχίζονται.
Content Original Link:
" target="_blank">