Μητσοτάκης: Πυρετός επαφών σε Ρώμη και Νέα Υόρκη και μία βράβευση στο Βερολίνο για το ελληνικό success story
Ρώμη - Βερολίνο - Νέα Υόρκη, μέσα σε οκτώ ημέρες. Στις 12 Μαΐου στην ιταλική πρωτεύουσα, στις 13 στη γερμανική και στις 20 στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αυτό είναι το πυκνό πρόγραμμα διεθνών συναντήσεων και επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προσεχείς ημέρες, μέσα στην πολύ σύνθετη συγκυρία που έχουν διαμορφώσει οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής και η εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στη Ρώμη, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας.
Ακολουθεί την Τρίτη η βράβευσή του από το γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο (Wirtschaftsrat der CDU e.V.) στο Βερολίνο και την επόμενη Τρίτη η Νέα Υόρκη, όπου θα προεδρεύσει σε Ανοιχτή Συζήτηση Υψηλού Επιπέδου για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αξία και τη σημειολογία της βράβευσης στη Γερμανία. Θυμίζουν ποια ήταν η κατάσταση της χώρας και πώς αντιμετωπιζόταν από τη Γερμανία πριν από οκτώ ή δέκα χρόνια. Την προσεχή Τρίτη, το Οικονομικό Συμβούλιο, μια ένωση που εκπροσωπεί σχεδόν 12.000 μικρές και μεγάλες γερμανικές εταιρείες, θα βραβεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για το success story της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έτσι μία ακόμα σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία και στις προοπτικές της. Παρών θα είναι και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, με τον οποίο αναμένεται να έχει την πρώτη του επίσημη -με τη νέα δηλαδή ιδιότητα- συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την επίσκεψη στη Ρώμη, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στη συνά- ντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι. Οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μια καλή προσωπική χημεία, στην οποία έχει συμβάλει συν τοις άλλοις και το γεγονός ότι χωροταξικά κάθονται δίπλα σε όλες τις συνεδριά- σεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχουν συχνά έτσι την ευκαιρία να συ- ζητάνε. Παρότι ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, έχουν μια συναντίληψη σε μια σειρά από ζητήματα, από το Μεταναστευτικό μέχρι το ενεργειακό, που επιτρέπει μια καλύτερη συνεννόηση.
Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής στο Μεταναστευτικό, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.
Στην ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ε.Ε., η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα η κυρία Μελόνι.
Ελλάδα και Ιταλία, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν, λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προ- κλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.
Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, από όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέ- ντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας διαφαίνονται πολλές. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο ταξίδι του στη Ρώμη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανά- πτυξης, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.
Ο σιδηρόδρομος μπορεί να μην είναι ψηλά στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης, αναμένεται όμως να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και να προχωρήσει μια στρατηγική συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα. Θυμίζουμε ότι το 2017 η μέχρι τότε δημόσια εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ -η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellenic Train- πουλήθηκε έναντι 45.000.000 ευρώ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της γειτονικής μας χώρας, στην οποία και ανήκει έκτοτε. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει διαμηνύσει στη Ρώμη ότι πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στην Hellenic Train, ενώ μεταξύ άλλων στόχος είναι να μπουν νέα και σύγχρονα τρένα στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όταν θα είναι πλήρως ασφαλής και λειτουργική.
Content Original Link:
" target="_blank">