Η «σύμπτωση» πίσω από το «ιπτάμενο παλάτι» που χαρίζει στον Τραμπ το Κατάρ
Αδιαφορώντας για τα σχόλια και τις επικρίσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε έτοιμος να παράλαβει το «δώρο» του από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ - ένα Boeing 747-800, το οποίο το ABC News αποκαλεί «ιπτάμενο παλάτι», αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κατάρ την Κυριακή, το εμιράτο παραδέχτηκε ότι διεξήγαγε συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την «πιθανή μεταφορά» ενός αεροπλάνου που θα χρησιμοποιηθεί προσωρινά από τον Τραμπ ως προεδρικό αεροσκάφος, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για δωρεά του αεροσκάφους. Η επιβεβαίωση ήρθε λίγο αργότερα από τον ίδιο τον Τραμπ με ανάρτηση στην κοινωνική πλατφόρμα Truth.
«Το γεγονός ότι το Υπουργείο Άμυνας παίρνει ΔΩΡΟ, ΔΩΡΕΑΝ, ένα αεροσκάφος 747 για να αντικαταστήσει προσωρινά το 40 ετών Air Force One, σε μια πολύ δημόσια και διαφανή συναλλαγή, ενοχλεί τόσο πολύ τους απατεώνες Δημοκρατικούς που επιμένουν να πληρώσουμε, ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ», έγραψε.
Το πολυτελές δώρο από το Κατάρ αναμενόταν να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του Τραμπ στη Μέση Ανατολή [Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ], μετέδωσε το ABC. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Κατάρ δήλωσε ότι ήταν «ανακριβές» να λέγεται ότι το τζετ θα δωριζόταν «κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Τραμπ».
Ο Τραμπ ξεναγήθηκε στο πολυτελές αεροπλάνο τον Φεβρουάριο, ενώ αυτό ήταν σταθμευμένο στο διεθνές αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς, πρόσθεσε το ABC.
Αν υποθέσουμε ότι ο Τραμπ αποδεχθεί το «δώρο» του Κατάρ, το jumbo jet θα μεταφερθεί πρώτα στην αμερικανική πολεμική αεροπορία, ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα για να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τα προεδρικά ταξίδια, ανέφεραν οι πηγές του ABC στο δίκτυο. Τα όποια έξοδα συνδέονται με τη μεταφορά του θα καταβληθούν από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, η οποία χρηματοτείται από τους ομοσπονδιακούς φορολογούμενους.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το «ιπτάμενο παλάτι» και μετά τη λήξη της θητείας του, αφού η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα το παραχωρήσει στο προεδρικό ίδρυμα του 45ου και 47ου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος δεν βλέπει «κανένα πρόβλημα»
Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ABC, η γενική εισαγγελέας του Τραμπ, Παμ Μπόντι, και ο κορυφαίος δικηγόρος του Λευκού Οίκου, Ντέιβιντ Γουόρινγκτον, έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι «νομικά επιτρεπτό» για τον Τραμπ να δεχθεί το πολυτελές δώρο, καθώς η παράδοση δεν συνδέεται με κάποια επίσημη πράξη και επομένως δεν αποτελεί δωροδοκία.
Οι εν λόγω δικηγόροι συνέταξαν μια ανάλυση για τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σύμφωνα με την οποία τίποτα σχετικά με το αεροπλάνο δεν παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους που απαγορεύουν στους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να δέχονται δώρα από ξένα κράτη ή τους βασιλείς τους.
Στην πραγματικότητα, ανέφεραν οι πηγές του ABC, η «ανάγνωση» της Μπόντι ήταν ότι το αεροπλάνο δόθηκε στην αμερικανική πολεμική αεροπορία και όχι στο ίδιο το «αφεντικό» της. Παρ' όλα αυτά, οι αναφορές για το εξαιρετικά ασυνήθιστο - αν όχι πρωτοφανές - δώρο που οι υφιστάμενοι του Τραμπ έδωσαν την ευλογία τους να λάβει, προκάλεσε ένα νέο κύμα επικρίσεων προς τον πρόεδρο.
Η «σύμπτωση» πίσω από το δώρο εκατομμυρίων
Στο X, ο Τζέιμι Ράσκιν, Δημοκρατικός βουλευτής του Μέριλαντ, σημείωσε πως «ο Τραμπ πρέπει να ζητήσει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου για να πάρει αυτά τα 300 εκατ. δολάρια από το Κατάρ. Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές: κανένα δώρο οποιουδήποτε είδους οποιασδήποτε μορφής από ξένο κράτος χωρίς την άδεια του Κογκρέσου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο δημοσκόπος των Δημοκρατικών Ματ ΜακΝτέρμοτ που δήλωσε «κυριολεκτικά άφωνος»: «Μια ξένη κυβένρηση κάνει δώρο ένα τζετ σε έναν πρόεδρο. Μιλάμε για ξέκαθαρη περίπτωση δωροδοκίας».
Σύμφωνα πάντα με τον ΜακΝτέρμοτ, το Ίδρυμα Τραμπ - που διοικείται από τα παιδιά του προέδρου - είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες νωρίτερα τα σχέδια για ένα νέο γήπεδο γκολφ ύψους 5,5 δισ. δολαρίων στο Κατάρ.
«Σήμερα το Κατάρ "χαρίζει" στον Τραμπ ένα πολυτελές τζετ. Σίγουρα πρόκειται απλώς για σύμπτωση».
Εν τω μεταξύ, η Τζουλιέτ Καγιέ, καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Οι πτυχές της επιτήρησης και της ασφάλειας είναι εξίσου ανησυχητικές με την ίδια την δωρεά». Η αναλύτρια ασφαλείας του CNN εξηγεί πως το γεγονός ότι το Κατάρ προσφέρει ένα αεροπλάνο ικανοποιεί προφανώς και δικές του ανάγκες.
Πηγή: Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">