Ο μύθος της αλχημείας από την αρχαία Ελλάδα αποδεικνύεται εφικτός: Επιστήμονες του CERN μετέτρεψαν μόλυβδο σε χρυσό
Επιστήμονες του CERN (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας ) κατάφεραν να μετατρέψουν στοιχεία μόλυβδου σε χρυσό, χρησιμοποιώντας τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, (Large Hadron Collider – LHC), τον ισχυρότερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο.
Σε αντίθεση με τις απλουστευμένες απεικονίσεις της μεταστοιχείωσης στην ποπ κουλτούρα, η προσέγγιση του CERN βασίζεται στη σύγκρουση υποατομικών σωματιδίων με εξωφρενικά υψηλές ταχύτητες, τροποποιώντας τις φυσικές ιδιότητες του μολύβδου ώστε να μετατραπεί, στιγμιαία, σε χρυσό.
Η σύγκρουση των ιόντων και το φαινόμενο της απώλειας πρωτονίων
Ο LHC χρησιμοποιείται συχνά για τη σύγκρουση ιόντων μολύβδου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά θερμή και πυκνή ύλη που προσομοιάζει τις συνθήκες που υπήρχαν στο Συμπάν αμέσως μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ερευνητές παρατήρησαν πως σε ορισμένες «παραλίγο» συγκρούσεις, ο πυρήνας του μολύβδου έχανε νετρόνια ή πρωτόνια.
Δεδομένου ότι τα άτομα μολύβδου έχουν μόλις τρία πρωτόνια περισσότερα από τα άτομα χρυσού, σε σπάνιες περιπτώσεις το άτομο μολύβδου χάνει αρκετά πρωτόνια ώστε να μετατραπεί σε χρυσό, έστω και για απειροελάχιστο χρονικό διάστημα, πριν διασπαστεί ξανά σε άλλα σωματίδια.
Λίγα πικογραμμάρια χρυσού, άφθονη γνώση
Οι αλχημιστές του παρελθόντος ίσως έμεναν άφωνοι αν έβλεπαν το επίτευγμα των σημερινών επιστημόνων, ωστόσο τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2015 και 2018 παρήγαγαν μόλις 29 πικογραμμάρια χρυσού, σύμφωνα με το CERN. Χάρη στις συνεχείς αναβαθμίσεις του επιταχυντή, οι πιο πρόσφατες δοκιμές διπλασίασαν την ποσότητα , χωρίς βέβαια να πλησιάζουν πρακτικά ποσά για κοσμήματα ή οποιαδήποτε εμπορική αξιοποίηση.
Ο στόχος, όπως διευκρινίζει το CERN, δεν είναι η αναζήτηση πλούτου αλλά η εις βάθος κατανόηση των φυσικών φαινομένων που επιτρέπουν αυτή τη μεταστοιχείωση.
«Εντυπωσιακή η ευαισθησία των ανιχνευτών μας»
«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι ανιχνευτές μας μπορούν να διαχειρίζονται κατά μέτωπο συγκρούσεις που παράγουν χιλιάδες σωματίδια, αλλά και να καταγράφουν τα φαινόμενα όπου παράγονται ελάχιστα σωματίδια — επιτρέποντάς μας να μελετήσουμε ηλεκτρομαγνητικές διαδικασίες μεταστοιχείωσης σε ατομικό επίπεδο», δήλωσε ο Marco Van Leeuwen, εκπρόσωπος του προγράμματος A Large Ion Collider Experiment (ALICE) του LHC.
Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι τα όρια της φυσικής διευρύνονται συνεχώς και, έστω και χωρίς πρακτική χρησιμότητα προς το παρόν, οι επιστήμονες καταφέρνουν να αγγίξουν στόχους που κάποτε θεωρούνταν καθαρή φαντασία.
Content Original Link:
" target="_blank">