Magna Carta: Ανακαλύφθηκε γνήσιο αντίγραφο στο Χάρβαρντ – Θεωρείται πλέον ένα από τα πολυτιμότερα έγγραφα στον κόσμο
Το Harvard Law School είχε αγοράσει το έγγραφο το 1946 για μόλις $27,50 (περίπου £7 τότε) και για δεκαετίες παρέμεινε στη βιβλιοθήκη του, αγνοημένο και εσφαλμένα ταξινομημένο ως «αντίγραφο του 1327».
Μια επιστημονική ανακάλυψη με παγκόσμια σημασία
Οι καθηγητές μεσαιωνικής ιστορίας David Carpenter (King’s College London) και Nicholas Vincent (University of East Anglia) απέδειξαν, μετά από εκτενή έρευνα ενός έτους, ότι το έγγραφο είναι αυθεντική Magna Carta του 1300 και πιθανότατα προερχόταν από την πόλη Appleby, στην Κάμπρια.
Ο καθηγητής Carpenter είπε:
«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό εύρημα. Είναι η τελευταία Magna Carta… Όχι ένα απλό αντίγραφο, αλλά ένα αυθεντικό έγγραφο με ιστορική βαρύτητα που έχει διαμορφώσει τις ελευθερίες μας, παρελθοντικές, παρούσες και μελλοντικές.»
Από την Αγγλία στο Χάρβαρντ
Το χειρόγραφο, γνωστό ως HLS MS 172, φαίνεται να πέρασε από την οικογένεια Lowther στον Θωμά Κλάρκσον, διάσημο ακτιβιστή κατά της δουλείας τον 18ο αιώνα. Από εκεί πέρασε στους απογόνους του και τελικά πουλήθηκε σε δημοπρασία από τον AVM Forster Maynard στο Sotheby’s το 1945. Ένας Λονδρέζος βιβλιοπώλης το αγόρασε για £42, και λίγο μετά το Χάρβαρντ το απέκτησε σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Πώς αναγνωρίστηκε
Επειδή το χειρόγραφο είναι σε πολλά σημεία ξεθωριασμένο και λεκιασμένο, η ανάλυση έγινε με υπεριώδη φως και φασματική απεικόνιση. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι:
Η γραφική ύλη και οι διαστάσεις ταίριαζαν με τα έξι γνωστά αντίγραφα του 1300.
Το κείμενο ήταν πανομοιότυπο — κρίσιμο στοιχείο, καθώς κάθε έκδοση της Magna Carta είχε παραλλαγές στη διατύπωση.
Η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε πλήρως, σύμφωνα με τους καθηγητές.
Ανεκτίμητη αξία
Ο καθηγητής Vincent δήλωσε:
«Διστάζω να δώσω ακριβή εκτίμηση, αλλά ένα αντίγραφο του 1297 πουλήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2007 για $21 εκατομμύρια. Μιλάμε για τεράστια αξία.»
Τι είναι η Magna Carta
Η Magna Carta εκδόθηκε αρχικά το 1215 από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας. Καθιέρωσε για πρώτη φορά ότι ο βασιλιάς υπόκειται στο νόμο και εγγυήθηκε βασικά δικαιώματα στους υπηκόους του. Θεωρείται θεμέλιο του συνταγματικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.
Από τις περίπου 200 εκδόσεις που κυκλοφόρησαν από το 1215 έως το 1300, μόνο 25 έχουν επιβιώσει. Οι περισσότερες βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο στις ΗΠΑ (Εθνικά Αρχεία, Ουάσινγκτον) και μία στην Αυστραλία (Καμπέρα).
Δημόσια έκθεση και επόμενο βήμα
Η Amanda Watson, διευθύντρια της βιβλιοθήκης της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, συνεχάρη τους ακαδημαϊκούς και δήλωσε:
«Πίσω από κάθε επιστημονική ανακάλυψη βρίσκονται οι βιβλιοθηκονόμοι που συλλέγουν, διατηρούν και κάνουν προσβάσιμα τα τεκμήρια.»
Οι καθηγητές ελπίζουν ότι η αυθεντική Magna Carta του Χάρβαρντ θα εκτεθεί σύντομα στο κοινό, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστή η ιστορική της σημασία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Χάρβαρντ: Ο πρόεδρος του ιδρύματος θα μειώσει εθελουσίως τον μισθό του κατά 25% λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου
- Ξεχωριστά και φέτος, τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών
- Στην Αττάλεια ο Γεραπετρίτης για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ
- Τα χαμηλά νούμερα της ημέρας 14/5: Οι εκπομπές που «έπιασαν πάτο» στην τηλεθέαση
- Πρίγκιπας Χάρι: Τέλος στις φιλικές σχέσεις με τους Μπέκαμ – Ο λόγος που έφερε την οριστική ρήξη
Content Original Link:
" target="_blank">