Η Ινδονησία είναι έτοιμη να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όταν αυτό αναγνωρίσει την Παλαιστίνη
«Η Ινδονησία επεσήμανε ότι μόλις το Ισραήλ αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, τότε θα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις» με αυτό, δήλωσε ο Πραμπόβο.
Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και υποστηρίζει ένθερμα τη λύση των δύο κρατών.
«Έχω πει επανειλημμένα ότι η Ινδονησία θεωρεί ότι η λύση των δύο κρατών και η ελευθερία της Παλαιστίνης είναι η μόνο οδός προς μια πραγματική ειρήνη», υπογράμμισε ο Ινδονήσιος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Υπογράμμισα επίσης ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε και να εγγυηθούμε τα δικαιώματα του Ισραήλ ως κυρίαρχης χώρας, τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και η ασφάλειά της θα πρέπει να είναι εγγυημένη», σημείωσε ο Πραμπόβο.
Σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία και η Ινδονησία ζήτησαν, με την ευκαιρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα τον Ιούνιο, να καταρτιστεί «ένας αξιόπιστος οδικός χάρτης» και να σημειωθούν «πρόοδοι» προς «την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».
«Μόνο μια πολιτική λύση θα καταστήσει δυνατή την αποκατάσταση της ειρήνης (…) μακροπρόθεσμα», εκτίμησε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Σύμφωνα με διπλωμάτες και ειδικούς, ο Γάλλος πρόεδρος κλίνει προς την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ήδη τον Ιούνιο, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την οργή του Ισραήλ και να εντείνει τον διχασμό στη Δύση. Ο Μακρόν ελπίζει να λάβει ανταλλάγματα από τις αραβομουσουλμανικές χώρες.
«Όλα τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς την κατεύθυνση μιας αμοιβαίας αναγνώρισης θα είναι γιγάντια με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα», σχολίασε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου νωρίτερα σήμερα.
Η Γαλλία, που θα συμπροεδρεύσει μαζί με τη Σαουδική Αραβία αυτής της διάσκεψης που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη, και η Ινδονησία επεσήμαναν ότι αυτό το διπλωματικό ραντεβού θα ευνοήσει μια δυναμική προς «την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από όλες τις χώρες με εγγυήσεις ασφαλείας για όλους».
Η στήριξη προς τον παλαιστινιακό σκοπό είναι ισχυρή στην Ινδονησία, με μεγάλες διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται τακτικά.
Content Original Link:
" target="_blank">