Ουκρανία: Εμπόδιο το «όλα ή τίποτα» του Πούτιν
Παράλληλα, κολακεύει τον επιρρεπή σε τέτοιες επιλογές πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος περισσότερο ενδιαφέρεται για κοινές επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες με τον Πούτιν παρά για την ασφάλεια και την άμυνα της Ουκρανίας.
Αυτή η εικόνα συνάγεται από όλους τους κορυφαίους αναλυτές του ευρω-ατλαντικού χώρου, ενώ έπειτα από το προχθεσινό δίωρο τηλεφώνημα των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, συνεπικουρούμενη και από μία πρωτοφανή αοριστολογία.
Διαρκές φιάσκο
Ως συνέχεια του φιάσκου των συζητήσεων της Κωνσταντινούπολης, ήρθε να προστεθεί η μαξιμαλιστική στάση του Πούτιν, σε τέτοιον βαθμό που ο Τραμπ σύρεται από τον πρώην αντισυνταγματάρχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, χάνοντας κάθε επαφή με την πραγματικότητα, ενώ δεν γνωρίζει τις δόλιες επιλογές του αυταρχικού Ρώσου προέδρου και τις πραγματικές επιδιώξεις του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έμειναν χθες έκπληκτοι από την ενημέρωση του Τραμπ, σύμφωνα με ειδικούς αξιωματούχους και αναλυτές που γνωρίζουν λεπτομέρειες των συνομιλιών. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με ηγέτες από την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν. Ενας αξιωματούχος που γνωρίζει πολλά εκ των ένδον ανέφερε στον υπογράφοντα ότι οι ηγέτες σοκαρίστηκαν από τις περιγραφές του Τραμπ για τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Χάσιμο χρόνου
Οι «δηλώσεις ειρήνης» της περασμένης εβδομάδας κατέδειξαν ότι οι όποιες σκέψεις του Κρεμλίνου δεν είναι σοβαρές και συνιστούν χάσιμο χρόνου τόσο για την Ουκρανία όσο και για τη Δύση. Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Τραμπ να μη λάβει αποφάσεις για την Ουκρανία «χωρίς την Ουκρανία», ενώ ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος συμμετείχε στη δεύτερη τηλεφωνική κλήση με τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς τη Μόσχα.
Πάντως, ο Ζελένσκι πρότεινε την πραγματοποίηση μίας ειδικής συνόδου, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αναφέροντας την Τουρκία, την Ελβετία και το Βατικανό ως πιθανούς τόπους που μπορούν να φιλοξενήσουν μία τέτοια υψηλόβαθμη συνάθροιση.
Content Original Link:
" target="_blank">