Ντόναλντ Τραμπ: Τι είναι ο "Χρυσός Θόλος" που θέλει να "δομήσει" πάνω από τις ΗΠΑ - Τα βήματα του Ρίγκαν, το σχέδιο "made in US" και η αντίδραση Πεκίνου και Μόσχας
Ο «Χρυσός Θόλος» σημειώνεται πως θα βασίζεται σε ένα δίκτυο δορυφόρων, που θα είναι ικανοί, βάσει των σχεδιασμών, να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν πυραύλους, ενδεχομένως πριν ακόμα αυτοί εκτοξευτούν. Το πραγματικό του κόστος βέβαια είναι ένα ερώτημα: Αυτόν τον μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε ότι ο Χρυσός Θόλος θα μπορούσε να κοστίσει έως και 831 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο δεκαετιών, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Reuters. Το ζήτημα της χρηματοδότησης ενδέχεται να αναδειχθεί σε μείζον, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι θα «περάσει» τον «σκόπελο» του νομοθετικού σώματος, με τους Δημοκρατικούς να έχουν εκφράσει σχετικές αντιρρήσεις.


Ντόναλντ Τραμπ: Η έμπνευση για τον «Χρυσό Θόλο» από το Ισραήλ, η συνεργασία με τον Καναδά και η αναφορά στον Ρίγκαν
Οι αναφορές του Τραμπ για την κατασκευή του «μεγαλύτερου θόλου απ’ όλους» γνώρισαν ενθουσιώδη αποδοχή από τα πλήθη στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, σε βαθμό που οι Ρεπουμπλικανοί ενσωμάτωσαν την κατασκευή του αντιπυραυλικού συστήματος στην κομματική τους πλατφόρμα ενόψει των εκλογών του 2024. Έτσι, τον Ιανουάριο, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα ζητώντας από τον Χέγκσεθ να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. «Η απειλή επίθεσης από βαλλιστικούς, υπερηχητικούς και πυραύλους cruise, καθώς και από άλλες προηγμένες αεροπορικές επιθέσεις, παραμένει η πιο καταστροφική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Τραμπ στο διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου.Έκτοτε, «το υπουργείο Άμυνας έχει συγκεντρώσει τα πιο λαμπρά μυαλά και το καλύτερο τεχνικό προσωπικό για να εξετάσει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα τεχνολογία πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και τις τελευταίες καινοτομίες, ώστε να αναπτύξει και να θέσει γρήγορα σε λειτουργία μια αξιόπιστη ομπρέλα προστασίας για την πατρίδα μας» δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σον Παρνέλ, βασικός εκπρόσωπος του Πενταγώνου και ανώτερος σύμβουλος του Χέγκσεθ, εν μέσω αναφορών ότι το Πεντάγωνο εργάζεται πάνω στην πρόταση.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, ο «Χρυσός Θόλος» θα «προστατέψει την πατρίδα μας», με τον Καναδά μάλιστα να αποτελεί μέρος του εγχειρήματος. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο πρωθυπουργός της χώρας, λέγοντας πως η Οτάβα συζητά ήδη με την Ουάσινγκτον μια νέα σχέση ασφάλειας, στην οποία περιλαμβάνεται και ο «Χρυσός Θόλος», όπως αναφέρθηκε σε σχετική δήλωση.
«Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το ήθελε πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν την τεχνολογία», είπε ο Τραμπ κατά την παρουσίαση, αναφερόμενος στο διαστημικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που είχε προταθεί από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και είχε μείνει γνωστό ως «Πόλεμος των Άστρων». Μάλιστα, αναμένεται να αξιοποιηθούν τα ταλέντα της Silicon Valley για το σκοπό αυτό, της υπέρβασης δηλαδή ουσιαστικά των υπαρχόντων αμυντικών συστημάτων.
«Χρυσός Θόλος»: Η επένδυση στις υφιστάμενες γραμμές παραγωγής, ο ρόλος του Μασκ, η απάντηση του «Mr. SpaceX» και ο ρόλος της Αλάσκα
Μεταξύ των παριστάμενων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters, στην παρουσίαση ήταν η L3Harris, η Lockheed Martin και η RTX Corporation (πρώην Raytheon), με ορισμένα κοινά σημεία: όλες έχουν την έδρα τους στην Αμερική, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποτελέσουν αναδόχους για το έργο. Άλλωστε, η L3 έχει επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων της στο Fort Wayne της Ιντιάνα, όπου κατασκευάζει τους δορυφόρους Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor, οι οποίοι αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας του Πενταγώνου για την καλύτερη ανίχνευση και παρακολούθηση υπερηχητικών όπλων με διαστημικούς αισθητήρες και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για το Golden Dome.Ωστόσο, από το «κάδρο» δεν πρέπει να λείπει ποτέ ο Έλον Μασκ, ο οποίος έχει αναπτύξει το δίκτυο Starlink, με το Reuters προ μηνός να αναφέρει ότι η κοινοπραξία του με την εταιρία παραγωγής software Palantir και την κατασκευάστρια εταιρία drone Anduril έχουν προβάδισμα για σύναψη συμβολαίων για την κατασκευή τομέων-κλειδιά σε ό,τι αφορά τον «Χρυσό Θόλο», με τον στενό σύμβουλο του Τραμπ να έχει προτείνει την κατασκευή 400 ως και 1000 δορυφόρων, προκειμένου για την αντιπυραυλική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλωστε, και οι τρεις εταιρείες ιδρύθηκαν από επιχειρηματίες που έχουν υπάρξει σημαντικοί πολιτικοί υποστηρικτές του Τραμπ.
Για αυτό, λοιπόν, το λόγο (και προκειμένου να απαντήσει στις εντεινόμενες αντιδράσεις), ο Έλον Μασκ έσπευσε να τοποθετηθεί για το ζήτημα, αναφέροντας σε ανάρτησή του τα εξής:
«Εάν ο Πρόεδρος ζητήσει τη βοήθειά μας, θα βοηθήσουμε, αλλά ειλικρινά ελπίζω ότι άλλες εταιρείες, όχι η SpaceX, θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη».
BREAKING: Elon Musk has confirmed that SpaceX has not submitted a bid for any contracts related to the Golden Dome project.
“If the President requests our assistance, we will help, but I sincerely hope other companies, not SpaceX, will take on this responsibility.” pic.twitter.com/VyYnlWltUn
— DogeDesigner (@cb_doge) April 17, 2025
Σε κάθε περίπτωση, ο «Χρυσός Θόλος» υπενθυμίζει το μεγάλο ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για την Αλάσκα, καθώς ανέφερε πως θα είναι από τις πολιτείες που θα «ωφεληθούν», όπως και η Ιντιάνα, η Φλόριντα και η Τζόρτζια.
Τι είναι ο «Χρυσός Θόλος»: Ένα παγκόσμιο σύστημα Άμυνας από βαλλιστικούς πυραύλους
Ο Χρυσός Θόλος συνδυάζει συστήματα ανίχνευσης και αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων τόσο στο έδαφος όσο και στο διάστημα. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα άμυνας ικανό να εντοπίζει και να καταστρέφει πυραύλους σε κάθε στάδιο της πορείας τους, από την εκτόξευση μέχρι την πρόσκρουση στον στόχο.Τα κύρια στάδια Άμυνας του «Χρυσού Θόλου», δε, σύμφωνα με το σχεδιασμό είναι:
- Προ-εκτόξευση ανίχνευση: Το σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να εξουδετερώνει πυραύλους πριν αυτοί εκτοξευτούν, πιθανόν χρησιμοποιώντας δορυφόρους ή συστήματα παρακολούθησης για να ανιχνεύσουν εγκαταστάσεις εκτόξευσης ή άλλες ενδείξεις προετοιμασίας.
- Ανίχνευση κατά την πρώιμη φάση πτήσης: Μόλις εκτοξευτεί ένας πύραυλος, το σύστημα στοχεύει στην αναχαίτισή του στην πρώιμη φάση της πτήσης του. Αυτό θα περιλαμβάνει δορυφόρους ή επίγειες συσκευές που ανιχνεύουν και καταστρέφουν την απειλή αμέσως μετά την εκτόξευση.
- Αναχαίτιση κατά τη μεσοπτήση: Σε αυτό το στάδιο, ο πύραυλος βρίσκεται συνήθως σε μεγάλο υψόμετρο, έξω από την ατμόσφαιρα. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί δορυφόρους και επίγειες συσκευές αναχαίτισης για να εξουδετερώσει τον πύραυλο είτε στο Διάστημα είτε σε υψηλό υψόμετρο.
- Αναχαίτιση κατά τη φάση της καθόδου: Τέλος, όταν ο πύραυλος κατεβαίνει προς τον στόχο του, το σύστημα θα προσπαθήσει να τον καταστρέψει στα τελευταία στάδια της πορείας του.
Δίκτυο δορυφόρων παρακολούθησης
Ο Χρυσός Θόλος περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός στόλου δορυφόρων -πιθανώς 400 έως 1.000+ δορυφόρους, όπως αναφέρθηκε και ανωτέρω- που θα παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις των βαλλιστικών πυραύλων παγκοσμίως. Αυτοί οι δορυφόροι θα προσφέρουν συνεχή κάλυψη και γρήγορη ανίχνευση εκτοξεύσεων, επιτρέποντας στην άμυνα να ανταποκριθεί σε απειλές οποιαδήποτε στιγμή και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.Το σύστημα θα περιλαμβάνει 200 δορυφόρους επίθεσης, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογία όπως πυραύλους ή λέιζερ, για να εξουδετερώνουν τα εχθρικά βλήματα. Αυτοί οι δορυφόροι θα αναλαμβάνουν την αποστολή αναχαίτισης και καταστροφής πυραύλων σε διάφορα στάδια της πορείας τους. Το συνδυασμένο δίκτυο παρακολούθησης, αναχαίτισης και καταστροφής μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι στην παγκόσμια άμυνα, προσφέροντας μια πιο ενεργητική και παγκόσμια προσέγγιση στην προστασία από πυραυλικές επιθέσεις. Ο Χρυσός Θόλος θα παρέχει μια ισχυρή άμυνα, η οποία θα έχει την ικανότητα να αποτρέπει τις επιθέσεις από πυραύλους πριν αυτές φτάσουν στους στόχους τους.
Η αντίδραση Ρωσίας και Κίνας
«Το πρόγραμμα “Χρυσός Θόλος για την Αμερική”, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έχει βαθιά αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα» ανέφεραν προ ημερών Ρωσία και Κίνα στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο μετά τη συνάντηση των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει «μια διεύρυνση του οπλοστασίου ώστε να διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στο διάστημα» και με τον τρόπο αυτόν το διάστημα θα μετατραπεί σε «πεδίο ένοπλης αντιπαράθεσης». Μόσχα και Πεκίνο τάσσονται κατά της «χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ένοπλης αντιπαράθεσης» και κάνουν έκκληση για διεθνείς συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει «μια συμφωνία για την πρόληψη της ανάπτυξης όπλων στο διάστημα», προστίθεται στο κείμενο αυτό.
Ερωτηθείς, δε, για το αν έχει μιλήσει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για τον «Χρυσό Θόλο», ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη μαζί του για το πρόγραμμα, «αλλά την κατάλληλη στιγμή θα το κάνουμε», όπως είπε.
Το διάστημα βέβαια είναι πεδίο διαπάλης, καθώς Πεκίνο και Μόσχα αναφέρεται πως χρησιμοποιούν «επιθετικά όπλα» στο διάστημα, όπως δορυφόρους με ικανότητες να απενεργοποιούν κρίσιμους δορυφόρους των ΗΠΑ, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τις ΗΠΑ ευάλωτες σε επιθέσεις, όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ του Associated Press.
Πέρυσι, άλλωστε, ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του τότε εκπροσώπου του, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο που θα μπορούσε να παραμείνει στο διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να εκτοξεύσει μια έκρηξη που θα κατέστρεφε τους δορυφόρους γύρω του.
Content Original Link:
" target="_blank">