Γάζα: Σφαγείο λόγω των βομβαρδισμών - «Δεν μου έμεινε κανείς» - Γροθιά στο στομάχι οι μαρτυρίες
Τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να εισέρχονται στη Γάζα μετά από 78 ημέρες ισραηλινού αποκλεισμού. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως μεταδίδει το Sky News, δήλωσαν ότι εννέα φορτηγά έλαβαν άδεια εισόδου τη Δευτέρα, εκ των οποίων τα πέντε μπόρεσαν πράγματι να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι είχαν λάβει έγκριση για «περίπου 100» ακόμη φορτηγά να μπουν στη Γάζα.
Ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα 500 φορτηγά την ημέρα που, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περνούσαν στο παλαιστινιακό έδαφος πριν από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 και είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών του.
Ο πληθυσμός στη Γάζα είναι αντιμέτωπος με λιμό, με τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών να εντείνουν την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ για να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα.
There is hunger and famine in Gaza, where death is rampant.
Curse on the world that does not hear the cries of these children in Gaza.#StopIsrael#GazaGenocide#FreePalestine#Gaza#GazaHolocaustpic.twitter.com/2JYjgT8EW1
— Rüya (@ruyaselcuk) May 20, 2025
«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ «τόνοι τροφίμων» παραμένουν «στα σύνορα», στηλίτευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέδωσε το πράσινο φως στην διανομή «βασικής ποσότητας τροφίμων» σε «διπλωματικούς» λόγους, επειδή «φίλες» χώρες τού είπαν πως δεν θα μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».
Γάζα: «Πολύ κοντά στο έγκλημα πολέμου»
Οι σημερινές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα είναι «πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», λέει ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ. Ο Ολμέρτ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός μεταξύ 2006 και 2009, χαρακτήρισε τη σύγκρουση στη Γάζα «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό, έναν πόλεμο χωρίς πιθανότητα να επιτευχθεί κάτι που μπορεί να σώσει τις ζωές των ομήρων».
Μιλώντας χθες στο BBC, πρόσθεσε: «Αυτό είναι απεχθές και εξοργιστικό, από κάθε άποψη. Πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες. Και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».
«Σφαγείο» η Γάζα λόγω των βομβαρδισμών
Ο Βρετανός γιατρός δρ Τομ Ποτόκαρ, που εργάζεται στη Γάζα, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «σταματήσουν να μιλούν και να κάνουν κάτι», περιγράφοντας τον λιμό και την «τεράστια έκταση της καταστροφής».
Ο Ποτόκαρ, ο οποίος έχει παρομοιάσει τη Γάζα με «σφαγείο» λόγω των βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις, είναι μέλος μιας ομάδας Βρετανών ειδικών γιατρών και χειρουργών που εργάζονται στο Χαν Γιουνίς.
Το Sky News πέρασε δύο ημέρες γυρίζοντας μαζί τους στα νοσοκομεία Nasser και Amal, δύο από τα τελευταία λειτουργικά νοσοκομεία στη νότια Γάζα. Πρόκειται για πλαστικούς χειρουργούς και ορθοπεδικούς. Στα χειρουργεία υπάρχει μια σπάνια ηρεμία, καθώς οι γιατροί εργάζονται με τον πόλεμο έξω και μια συνεχή ροή τραυματιών που χρειάζονται επείγουσα θεραπεία.
Yıkıntılar içinde mutlu olmayı bilen, ait olduğu yere sımsıkı tutunan insanları yenemezsiniz.#Gazapic.twitter.com/gWmGd31Fu4
— Ebrar Akbulut (@haticebrarr) May 14, 2025
Όλοι οι ασθενείς είναι υποσιτισμένοι. Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο. Η έλλειψη τροφής και νερού τα έχει κάνει αδύναμα και πιο ευάλωτα στα τραύματά τους.
Τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίζονται ότι η Χαμάς κρύβεται σε αυτά ή σε σήραγγες από κάτω.
Το νοσοκομείο Νάσερ δεν έχει γλιτώσει. Η μονάδα εγκαυμάτων ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα τμήματα του νοσοκομείου, μέχρι που καταστράφηκε σε αεροπορική επιδρομή.
Η Ευρώπη εντείνει την πίεση στο Ισραήλ
Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανεβάζουν τον τόνο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, ανακοίνωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.
Η Βρετανία από την πλευρά της ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τη σύναψη συμφωνίας για το ελεύθερο εμπόριο. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Λονδίνου, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως «εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από τον δρόμο της υπεράσπισης της ύπαρξής του και της ασφάλειάς του».
Όσο για την ανακοίνωση της Κάλας «αντανακλά πλήρη παρανόηση της περίπλοκης πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωπο το Ισραήλ» και «ενθαρρύνει τη Χαμάς», αντέταξε αργά χθες βράδυ εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας.
Προχθές Δευτέρα το Λονδίνο, το Παρίσι και η Οτάβα προειδοποίησαν πως δεν μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις» ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε «ευτυχής» που διαπιστώνει πως «η βοήθεια ξανάρχισε να εισέρχεται» στη Λωρίδα της Γάζας, παρότι αναγνώρισε πως η ποσότητα δεν επαρκεί.
«Συναισθηματικά είμαι νεκρή»
Ηλικιωμένοι και παιδιά στέκονται για ώρες στις ουρές ελπίζοντας ότι θα γυρίσουν στις οικογένειές τους με φαγητό και νερό. Ανάμεσά τους η 12χρονη Τζάνα, που από τότε που ένας ισραηλινός σκοπευτής σκότωσε τον μεγαλύτερο αδερφό της επιβαρύνθηκε με την ευθύνη της εξεύρεσης προμηθειών.
Μετά από 18 μήνες πολέμου η έφηβη Τζάνα έχει πολύ λίγο φαγητό και νερό, δεν έχει σχολείο να πάει, δεν έχει ασφαλή χώρο για να κοιμηθεί. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και το μέρος που αποκαλεί σπίτι της είναι ένα μισοκατεστραμμένο σπίτι στην πόλη της Γάζας. Οι τοίχοι του είναι απανθρακωμένοι από τη φωτιά.
«Δεν μου έχει μείνει κανείς. Νιώθω σαν να έχω πεθάνει. Συναισθηματικά, είμαι νεκρή», δήλωσε η 12χρονη στο CNN, ενώ δάκρυα κυλούσαν. Η πολυμελής οικογένεια της Τζάνα αποδεκατίστηκε. Έχει χάσει έναν αδελφό, έναν κουνιάδο, έναν ξάδελφο και μια ανιψιά και φοβάται μήπως χάσει τη μητέρα της, η οποία πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς που προς το παρόν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Γάζα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, περισσότεροι από 53.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο τους τελευταίους 18 μήνες, δηλαδή περίπου το 4% του πληθυσμού της λωρίδας. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε 40 ανθρώπους που ζούσαν στη Γάζα πριν από τον πόλεμο, ένας είναι τώρα νεκρός.
Δυτική Όχθη: Πυρ κατά ξένων διπλωματών
Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε σήμερα Ισραηλινούς στρατιώτες ότι άνοιξαν πυρ με «πραγματικά πυρά» εναντίον μιας αντιπροσωπείας ξένων διπλωματών που επισκεπτόταν την Τζενίν, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Την επίσκεψη των διπλωματών είχε διοργανώσει η Παλαιστινιακή Αρχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα ένα σύντομης διάρκειας βίντεο που δείχνει δεκάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων φωτογράφων, κοντά σε ένα σημείο ελέγχου του στρατού στην Τζενίν. Δύο άτομα που φορούν στολές του ισραηλινού στρατού φαίνονται να σημαδεύουν με όπλα την ομάδα των διπλωματών. Έπειτα ακούγονται πυροβολισμοί και η ομάδα των διπλωματών τρέχει πίσω στα αυτοκίνητά της.
Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απάντησε ότι «ο στρατός βρίσκεται στη διαδικασία επαλήθευσης αυτών των πληροφοριών». «Ήταν το τελευταίο τμήμα της επίσκεψης και ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Δεν πυροβόλησαν μία ή δύο φορές. Ήταν σαν επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί. Αυτό είναι τρέλα. Δεν είναι φυσιολογικό», είπε.
Το Times of Israel ανέφερε πως οι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα από το εσωτερικό του καταυλισμού προσφύγων της Τζενίν, λέγοντας πως δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, η αντιπροσωπεία περιελάμβανε διπλωμάτες από πολυάριθμες χώρες.
Content Original Link:
" target="_blank">