Η σοκολάτα γίνεται πολυτέλεια; Υπό απειλή το κακάο και ο καφές στην Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Eνωση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα των βασικών τροφίμων λόγω της επιδεινούμενης κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα έκθεση της Foresight Transitions για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα.
Οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους στο κακάο, βασικό συστατικό της σοκολάτας, το οποίο δεν καλλιεργείται στην Ευρώπη. Το 96,5% των εισαγωγών κακάο στην Ε.Ε. το 2023 προήλθε από χώρες ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, ενώ το 77% προήλθε από περιοχές με χαμηλά επίπεδα βιοποικιλότητας. Η κατάσταση αυτή εντείνει τη λεγόμενη «κρίση της σοκολάτας», σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή αγορά ήδη δοκιμάζεται από τις υψηλές τιμές ζάχαρης και τις ελλείψεις στην παγκόσμια παραγωγή κακάο.
Η έκθεση εξετάζει έξι βασικά εμπορεύματα (κακάο, καφέ, σόγια, ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο) και διαπιστώνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των αντίστοιχων εισαγωγών προέρχονται από χώρες που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά ευάλωτες.
Η επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης, Καμίλα Χίσλοπ, προειδοποιεί πως πρόκειται για μια «εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα» για την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων. «Δεν πρόκειται για αόριστες απειλές», δήλωσε. «Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές: πλήττουν επιχειρήσεις, απειλούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν το κόστος για τους καταναλωτές».
Οι συγγραφείς της έκθεσης καλούν τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων, και ειδικά τις βιομηχανίες σοκολάτας, να διαθέσουν πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας στις χώρες παραγωγής κακάο, ιδίως στη Δυτική Αφρική.
Με πληροφορίες του Guardian
Content Original Link:
" target="_blank">