Το δώρο που δεν ήθελε κανείς – Το παρασκήνιο για το νέο Air Force One
Να ξεφορτωθεί το πολυτελές 747 προσπαθούσε εδώ και χρόνια το Κατάρ, χωρίς καμία τύχη. Τη λύση έδωσε, όμως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναζητούσε εναλλακτικό πλάνο έως ότου η Boeing παρέδιδε τα δύο μελλοντικά προεδρικά αεροσκάφη.
Της απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ να αποδεχθεί τη δωρεά του Κατάρ προηγήθηκαν εβδομάδες μυστικών επαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ντόχα. Κρίσιμο ρόλο έπαιξε το Πεντάγωνο, όπως και ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Γουίτκοφ.
Αναπάντητα παραμένουν επίσης τα ερωτήματα γύρω από το τελικό κόστος της δωρεάς, καθώς το 747 από το Κατάρ θα πρέπει να εξοπλισθεί με τα τηλεπικοινωνιακά μέσα και τα αμυντικά συστήματα του προεδρικού αεροσκάφους. Ειδικοί αναρωτιούνται εάν το αεροσκάφος θα είναι έτοιμο για προεδρικές πτήσεις μέχρι το τέλος της θητείας του Τραμπ.
Τα πρώτα στοιχεία για τη συμφωνία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, καθώς και από νομικούς κύκλους, που επεσήμαναν ότι το συμβόλαιο μοιάζει να αποδίδει το αεροσκάφος προσωπικά στον Τραμπ. Το αρχικό σχέδιο αγοράς του αεροσκάφους από το Πεντάγωνο μεταμορφώθηκε σε δωρεά του Κατάρ στον Τραμπ.
Η χώρα του Περσικού Κόλπου αρνείται ότι σκοπεύει να εκμεταλλευθεί τη συναλλαγή για να εξασφαλίσει χάρες από τον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τραμπ δεσμεύθηκε να μη χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος μετά τη λήξη της θητείας του.
Η ομάδα του Πενταγώνου, αρμόδια για την εύρεση προσωρινού προεδρικού αεροσκάφους, είχε καταλήξει σε οκτώ 747, τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις, μεταξύ τους και το αεροσκάφος του Κατάρ. Διαφημιστικό φυλλάδιο για το καταριανό 747 περιγράφει την πολυτέλεια του αεροσκάφους: «Μαλακά υφάσματα της καλύτερης ποιότητας» στην προεδρική κρεβατοκάμαρα, «πολυτελή δέρματα και εκπάγλου καλλονής φινιρίσματα ξύλου», αλλά και «ειδικά σχεδιασμένο, πλουσιοπάροχο λουτρό-έργο τέχνης».

Ο εμίρης του Κατάρ είχε δωρίσει αεροσκάφος του ίδιου τύπου το 2018 στην Τουρκία, ως κίνηση στήριξης προς τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ευγνωμοσύνης για την επιμονή του Τούρκου προέδρου να μείνει δίπλα στην Ντόχα, παρά τον περιφερειακό διπλωματικό αποκλεισμό της.
Ο παλιός φίλος του Τραμπ, Στίβεν Γουίτκοφ, γνώριζε καλά τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ, καθώς το κρατικό αμοιβαίο κεφάλαιο της χώρας είχε επιτρέψει στον Γουίτκοφ να αποφύγει την πτώχευση το 2023, ύστερα από αποτυχημένη επένδυση στο Μανχάταν.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Ντόχα συμφώνησε να στείλει το 747 στη Φλόριντα, όπου ο Τραμπ θα είχε τη δυνατότητα να το επιθεωρήσει διά ζώσης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Ουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα και ο Τραμπ μετέβη στο αεροδρόμιο για να το δει από κοντά.
Ο πάνω όροφος του 747 διαθέτει σαλόνι και κέντρο επικοινωνιών, ενώ η κρεβατοκάμαρα μπορεί να μετατραπεί σε δωμάτιο νοσοκομείου. Οι βοηθοί του προέδρου θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ειδική καμπίνα business class, με 12 καθίσματα πλήρους ανάκλισης για καλό ύπνο. «Είναι αληθινό θηρίο. Η Boeing κατασκεύασε ένα εξαίρετο αεροσκάφος. Η αγορά για τέτοια αεροπλάνα είναι, όμως, μηδαμινή καθώς απευθύνονται σε ανθρώπους με υπέρογκο εγωισμό που αρέσκονται να ταξιδεύουν με τέτοια μέσα», λέει ο αεροναυπηγός Μαρκ Φούλκροντ.


Τα 747 έπαψαν να είναι δημοφιλή, ακόμη και για αρχηγούς κρατών. Τα τετρακινητήρια αεροσκάφη απαιτούν δαπανηρή συντήρηση, ενώ τα ανταλλακτικά για αυτά στερεύουν. Το κόστος πτήσης τέτοιου αεροσκάφους φθάνει τις 25.000 δολάρια την ώρα.
Καθώς ο Τραμπ επισκεπτόταν το αεροσκάφος, ένα πράγμα ήταν ξεκάθαρο: επρόκειτο για κεραυνοβόλο έρωτα. Στην πτήση της επιστροφής προς την Ουάσιγκτον με ένα από τα υπάρχοντα προεδρικά αεροσκάφη, ο Τραμπ δεν έπαψε να μιλάει για το 747, λες και η απόκτησή του ήταν τελειωμένη υπόθεση. Οι πάντα πρόθυμοι να κολακέψουν τον Τραμπ σύμβουλοί του πίστεψαν ότι με ένα βάψιμο και μερικές αναβαθμίσεις ο πρόεδρος θα μπορούσε να έχει νέο εναέριο μεταφορικό μέσο εντός του έτους.
Η αρχική είδηση ότι το Κατάρ θα χάριζε το 747 προκάλεσε σάλο. Το αεροσκάφος θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει λάβει πρόεδρος. Ο Τραμπ επέμεινε ότι η δωρεά δεν γινόταν στον ίδιο, αλλά στο Πεντάγωνο και ότι το 747 θα μεταβιβαζόταν στην προεδρική του βιβλιοθήκη μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.
Την περασμένη Τρίτη σε συνέδριο στην Ντόχα, ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ υπερασπίσθηκε τη μέχρι στιγμής απόρρητη συμφωνία, παρουσιάζοντάς την σαν απλή μεταβίβαση υλικού μεταξύ κυβερνήσεων.
Content Original Link:
" target="_blank">