Εκλογές στη Ρουμανία: Ηττα του ακροδεξιού Σιμιόν δείχνουν τα exit polls
Το εκλογικό θρίλερ, που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στη νατοϊκή Ρουμανία με την ακύρωση της υποψηφιότητας του Καλίν Γκεοργκέσκου, οδεύει πια προς το τέλος του, ή τουλάχιστον προς το τέλος της πρώτης -κατεξοχήν εκλογικής- φάσης του, αφού το τοπίο του πολιτικού διχασμού που γιγαντώθηκε προεκλογικά στη χώρα, προοιωνίζεται μετεκλογικές εντάσεις, όχι μόνον εντός αλλά και εκτός των ρουμανικών συνόρων: στον άξονα Βουκουρεστίου-Βρυξελλών.
O ακροδεξιός Γκεόργκε Σιμιόν από τη μία πλευρά, ο οποίος αντιμετωπίζεται και ως ο υπό μια έννοια συνεχιστής της υποψηφιότητας του αποκλεισθέντος από την προεδρική κούρσα Γκεοργκέσκου, και ο Νικούσορ Νταν από την άλλη, βρέθηκαν αντιμέτωποι σήμερα στον δεύτερο και τελευταίο γύρο των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία.
Με βάση τα πρώτα exit polls, ο Σιμιόν παρουσιάζεται να έρχεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τον κεντρώο Νταν. Πιο συγκεκριμένα, ο Νταν παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 54,9% και ο Σιμιόν 45,1% στο πρώτο exit poll που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Σύμφωνα με το exit poll που ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα, ο Νταν ήταν και πάλι μπροστά με 54,1% έναντι 45.9%.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις 4 Μαΐου, ο 38χρονος Γκεόργκε Σιμιόν, ο επονομαζόμενος και «Ρουμάνος Τραμπ» ή «Τραμπ των Καρπαθίων», είχε έρθει πρώτος με ποσοστό 40,1% και διαφορά είκοσι μονάδων από τον δεύτερο Νικούσορ Νταν ο οποίος είχε περάσει στον δεύτερο γύρο με 20,1%.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο 55χρονος Νταν, ο οποίος είναι από το 2020 δήμαρχος της πόλης του Βουκουρεστίου, ανέβασε στον δεύτερο γύρο σημαντικά το ποσοστό του, αφού συγκέντρωσε ψήφους συνολικά από τη δεξαμενή του ευρύτερου αντί-Σιμιόν και αντί-Γκεοργκέσκου πολιτικού στρατοπέδου.
Οι Βρυξέλλες είναι σαφές ότι θα προτιμούσαν να δουν έναν ευρωπαϊστή πολιτικό, όπως είναι ο Νικούσορ Νταν, στην προεδρία της Ρουμανίας. Στον αντίποδα, ο Σιμιόν προκαλεί ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού παρουσιάζεται να προσεγγίζει τη Ρωσία του Πούτιν και να αντιμάχεται τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία… ενώ όμως παράλληλα υπογραμμίζει την αξία που έχει το ΝΑΤΟ.

Το δίλλημα, όπως ανέφερε σε ανάλυσή του προ ημερών το Politico, ήταν (και είναι) σαφές: Θα συνεχίσει η Ρουμανία -ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ- να αποτελεί έναν φιλοδυτικό εταίρο των Βρυξελλών ή θα επιλέξει μια νέα αντιουκρανική γραμμή υπό την ηγεσία ενός εθνολαϊκιστή προέδρου;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένεται να δοθεί εν καιρώ, μέσα από τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει πρακτικά ο νέος πρόεδρος της χώρας.
Ειδικά στην περίπτωση της Ρουμανίας ωστόσο, oι εν λόγω κινήσεις πρόκειται να έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μιλάμε για μια χώρα που έχει κοινά σύνορα με την Ουκρανία αλλά και με τη Μολδαβία, με δύο περιοχές δηλαδή στις οποίες επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή και τον έλεγχό της η ρωσική πλευρά.
Ο Ρουμάνοι ζητούν «διάλογο κι όχι μίση», δήλωσε ο Νικούσορ Νταν μετά από την ανακοίνωση των πρώτων εκλογικών εκτιμήσεων το βράδυ της Κυριακής, χαιρετίζοντας την «εντυπωσιακή δύναμη» της ρουμανικής κοινωνίας.
Ο αντίπαλός του για την προεδρία, Γκεόργκε Σιμιόν, έσπευσε ωστόσο να αποκηρύξει ως μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα τα στοιχεία των exit polls, ενώ οι αναλυτές συνιστούσαν ψυχραιμία και υπομονή υπογραμμίζοντας τη σημασία που θα έχει για το τελικό αποτέλεσμα η ψήφος της ρουμανικής διασποράς.
Content Original Link:
" target="_blank">