Σύνοδος Ε.Ε. – Βρετανίας: Επανεκκίνηση 9 χρόνια μετά το Brexit αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν
Επανεκκίνηση των σχέσεων Ε.Ε. – Βρετανίας σηματοδοτεί η σημερινή πρώτη σύνοδος στο Λονδίνο, σχεδόν εννέα χρόνια μετά το Brexit, που αναμένεται να «σφραγιστεί» με μια συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια, αλλά και με διακήρυξη για μελλοντικές συμφωνίες σε ό,τι αφορά άλλα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία παραμένουν «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Αντόνιο Κόστα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας αναμένεται σήμερα να υπογράψουν με τον Βρετανό πρωθυπουργό συμφωνία άμυνας και ασφάλειας, που θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να μετέχει στα κοινά αμυντικά προγράμματα της Ε.Ε. Θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν και στο ζήτημα μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων αλιείας στα βρετανικά ύδατα και να περιγράψουν τομείς μελλοντικής συνεργασίας.
Τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών θα υποδεχθεί το πρωί στο Λάνκαστερ Χάουζ ο Κιρ Στάρμερ, ενώ με την ολοκλήρωση της συνόδου θα παρατεθεί γεύμα σε πολεμικό πλοίο με φανερή πρόθεση εκ μέρους του Λονδίνου να σταλεί σαφές μήνυμα στην Ε.Ε. ότι επιδιώκει καλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά, χωρίς αυτό να προϋποθέτει εκ νέου είσοδό του στην κοινή αγορά.
Για την Ε.Ε. ο βασικός στόχος είναι να διατηρηθεί η πρόσβαση για αλιεία εκ μέρους των κρατών-μελών της στα βρετανικά ύδατα, καθώς η σχετική συμφωνία λήγει τον Ιούνιο του 2026. Εχει δηλωθεί πάντως εκ μέρους των Βρυξελλών ότι το ζήτημα θα καθορίσει και την υπογραφή άλλων μελλοντικών συμφωνιών με το Λονδίνο. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να αποδεχθούν τους όρους των Βρυξελλών, προκειμένου να προχωρήσει συμφωνία, που θα επιτρέψει αγροδιατροφικά προϊόντα και ζώα να εισάγονται και να μεταφέρονται στην Ε.Ε. με πιο εύκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ωστόσο, το ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για την αλιεία, αναδεικνύεται εκ νέου σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση Στάρμερ, καθώς η αντιπολίτευση ήδη τον κατηγορεί ότι αναμένεται να «παραδοθεί» στις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Εξάλλου, θέλουν να περιορίσουν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σχετικά με την «κινητικότητα» των νέων ηλικίας 18-30 ετών, προκειμένου να σπουδάζουν και να εργάζονται είτε στη Βρετανία, είτε αντίστοιχα σε κράτη μέλη της Ε.Ε.
Στη βάση αυτών των δεδομένων, Ευρωπαίοι διπλωμάτες προσδοκούν ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο θα είναι μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα ζητήματα, για τα οποία οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και υπογραφή μόνο μιας συμφωνίας για την άμυνα και την ασφάλεια.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν για τηβελτίωση των οικονομικών τους σχέσεων σε ό,τι αφορά την εισαγωγή και εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, διευκόλυνση των δικαιωμάτων ταξιδιών και εργασίας για τους νέους επαγγελματίες, ενσωμάτωση κοινών πολιτικών σε θέματα ενέργειας και εμπορίου και μια επί της αρχής συμφωνία σε σχέση με την αλιεία.
Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά του Λονδίνου βρίσκεται υπό πολιτική «πίεση», καθώς το Brexit εξακολουθεί να «διχάζει» τους ψηφοφόρους, ενώ η κυβέρνηση των Εργατικών στοχοποιείται ειδικά για το ζήτημα αυτό από το Μεταρρυθμιστικό κόμμα (Reform UK party) του Νάιτζελ Φάρατζ.
Από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. – που σαφώς επιδιώκουν μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας υπό τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες – δεν έχουν ωστόσο καμία «πίεση» να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του Λονδίνου.
Content Original Link:
" target="_blank">