Η Ρωσία αρνήθηκε ότι καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα, Τετάρτη, τις κατηγορίες Ευρωπαίων και Ουκρανών ότι προσπαθεί να παρατείνει την ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την τοποθεσία διεξαγωγής ρωσο-ουκρανικών ειρηνευτικών συνομιλιών, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι συνομιλίες αυτές μπορούν να φιλοξενηθούν στο Βατικανό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «υπέροχο» η Ρωσία και η Ουκρανία να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για εκεχειρία στο Βατικανό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε πιο σημαντική τη διαδικασία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ της επιβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει «την ετοιμότητα και τις προσπάθειες όλων των πλευρών που θέλουν να συνεισφέρουν σε γρήγορη διευθέτηση», αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα για το πού θα πρέπει να διεξαχθεί η επόμενη συνάντηση.
Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις από το Βατικανό, δήλωσε ο ίδιος.
Οι εμπόλεμες πλευρές συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα για τις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις τους από τον Μάρτιο του 2022 και συμφώνησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, 1.000 από κάθε πλευρά, αλλά η Ρωσία δεν συμφώνησε για άμεση, άνευ όρων κατάπαυση πυρός την οποία ζητούσε η Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ τη Δευτέρα και είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα εργαστούν για τη σύνταξη μνημονίου που θα σχετίζεται με ειρηνευτική συμφωνία, κάτι που προκάλεσε νέες κατηγορίες από το Κίεβο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι η Μόσχα χρονοτριβεί και δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για ειρήνη.
Ο Πεσκόφ το αρνήθηκε.
«Κανείς δεν ενδιαφέρεται να παραταθεί η διαδικασία. Ολοι εργάζονται με δυναμικό τρόπο. Θα σας κρατάμε ενήμερους. Φυσικά, η περισσότερη από αυτή τη δουλειά γίνεται με διακριτικό τρόπο, και δεν θα έπρεπε, για προφανείς λόγους, να είναι ανοικτή στο κοινό», τόνισε ο Πεσκόφ.
«Θα υπερασπιστούμε τα πλοία μας με όλα τα μέσα»
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα πλοία της που χρησιμοποιούν τη Βαλτική Θάλασσα με όλα τα διαθέσιμα μέτρα και ότι η αποτυχημένη απόπειρα της Εσθονίας να συλλάβει τάνκερ στην περιοχή πρόσφατα έδειξε ότι η Μόσχα μπορεί να απαντήσει με σκληρές ενέργειες εάν χρειαστεί.
Την περασμένη Πέμπτη το Ταλίν ανακοίνωσε πως η Μόσχα έστειλε για λίγο ένα μαχητικό αεροσκάφος στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, στη διάρκεια προσπάθειας της Εσθονίας να σταματήσει δεξαμενόπλοιο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι αποτελεί τμήμα «σκιώδους στόλου» που παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία.
Η Ρωσία συνέλαβε στη συνέχεια, την Κυριακή, ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο σε ρωσικά χωρικά ύδατα αφού είχε αποπλεύσει από λιμάνι της Εσθονίας, όπως μετέδωσε χθες η εσθονική δημόσια ραδιοτηλεόραση ERR.
Η σύλληψη του πλοίου, που έκτοτε απελευθερώθηκε από τη Ρωσία, τροφοδότησε ανησυχίες για πιθανή διατάραξη της ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες οδούς της Βαλτικής που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πετρελαίου.
Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία για να προστατεύσει τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στη Βαλτική από αυτό που η Μόσχα χαρακτήρισε εχθρική πράξη από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σε δημοσιογράφους:
«Οπως έδειξαν τα τελευταία γεγονότα που σχετίζονται με την απόπειρα πειρατικής επίθεσης σε ένα από τα τάνκερ, η Ρωσία έδειξε ότι είναι ικανή να ανταπαντήσει αρκετά σκληρά».
Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» στη διάθεσή της στο μέλλον για να απαντήσει σε τέτοια περιστατικά μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και είχε μεγάλο εύρος επιλογών απάντησης για να επιλέξει.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ
Content Original Link:
" target="_blank">