Τι γνωρίζουμε για τη δολοφονία των υπαλλήλων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον
Δύο μέλη του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας στις ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους, καθώς δέχθηκαν πυρά έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, σε περιοχή περίπου δύο χιλιομέτρων από τον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας που άνοιξε πυρ εναντίον τους φώναζε φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα. Ο ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο θυμάτων. Πρόκειται για τον Γιαρόν Λισίνσκι και τη Σάρα Λιν Μίλγκριμ, νεαρό ζευγάρι που επρόκειτο να αρραβωνιαστεί.
Ακολουθούν όσα έχουν γίνει γνωστά, μέχρι στιγμής, για τους πυροβολισμούς.
Το χρονικό της επίθεσης
Στις 21:08 τοπική ώρα η αστυνομία έλαβε αλλεπάλληλες κλήσεις για πυροβολισμούς έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας των ΗΠΑ.
Ενας άνδρας και μία γυναίκα βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στον τόπο του συμβάντος, ενώ αργότερα έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν πως το νεαρό ζευγάρι έφευγε από εκδήλωση στο μουσείο που γειτνιάζει με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, μουσεία και κυβερνητικά κτίρια. Στην ίδια περιοχή της Ουάσιγκτον βρίσκονται και τα γραφεία του FBI.
Η αστυνομία εκτιμά πως δράστης είναι ο 30χρονος Ιλάιας Ροντρίγκες από το Σικάγο, ο οποίος είναι υπό κράτηση και ανακρίνεται.
Η επικεφαλής της Αστυνομίας, Πάμελα Σμιθ, δήλωσε ότι τον είδαν να περπατά έξω από το μουσείο προτού να πλησιάσει ομάδα τεσσάρων ατόμων και να ανοίξει πυρ εναντίον τους, χτυπώντας θανάσιμα τους δύο από αυτούς.
Στη συνέχεια ο ύποπτος εισήλθε στο μουσείο, όπου και συνελήφθη, ενώ φέρεται να φώναζε «ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη», σύμφωνα με την αστυνομία.
Το FBI ανακοίνωσε ότι εξετάζει «πιθανούς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις, κίνητρα που να υποδεικνύουν έγκλημα με βάση την προκατάληψη ή έγκλημα μίσους».
Τι γνωρίζουμε για τα θύματα
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τα ονόματα των δύο μελών του προσωπικού του που σκοτώθηκαν. Πρόκειται για τον Γιαρόν Λισίνσκι και τη Σάρα Λιν Μίλγκριμ.
Ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γεχιέλ Λάιτερ γνωστοποίησε ότι το νεαρό ζευγάρι επρόκειτο να αρραβωνιαστεί.
«Ο νεαρός αγόρασε δαχτυλίδι αυτή την εβδομάδα με σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στη φίλη του στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Ηταν ένα όμορφο ζευγάρι», πρόσθεσε.
Τι ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες

Αυτόπτες μάρτυρες, περιγράφοντας το συμβάν έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, ανέφεραν πως άκουσαν πυροβολισμούς και στη συνέχεια μπήκε στο μουσείο κάποιος που φαινόταν πολύ αναστατωμένος. Σκέφτηκαν ότι χρειαζόταν βοήθεια και του πρόσφεραν νερό.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία, ομολόγησε πως εκείνος είχε διαπράξει τις δολοφονίες και πως ήταν πλέον άοπλος.
Στη συνέχεια, έβγαλε ένα παραδοσιακό παλαιστινιακό μαντίλι, καφίγια και φέρεται να είπε: «Το έκανα για τη Γάζα. Υπάρχει μόνο μία λύση, Ιντιφάντα», ενώ φώναζε συνέχεια, σύμφωνα με τις αναφορές, «ελεύθερη Παλαιστίνη».
Ποιο ήταν το θέμα της εκδήλωσης
Η εκδήλωση στο Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον, βραδιά κοκτέιλ για νέους Εβραίους επαγγελματίες, διοργανώθηκε με σκοπό την «ενίσχυση της ενότητας και τον εορτασμό της εβραϊκής κληρονομιάς», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, ως διοργανώτρια ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση ήταν ανοιχτή σε όλη τη διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον. Το θέμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ως «μετατροπή του πόνου σε σκοπό».
Σύμφωνα με περιγραφή της εκδήλωσης, προσκλήθηκαν φορείς που εμπλέκονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.
Τι δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση και τη χαρακτήρισε αντισημιτική.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, ανέφερε: «Αυτές οι φρικτές δολοφονίες στην Ουάσιγκτον, που βασίζονται προφανώς στον αντισημιτισμό, πρέπει να σταματήσουν, τώρα! Το μίσος και ο ριζοσπαστισμός δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ. Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».
Πώς αντέδρασε το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ήταν «εξοργισμένος από τη φρικτή αντισημιτική δολοφονία».
«Η καρδιά μου θρηνεί για τις οικογένειες των αγαπημένων νεαρών, των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε ακαριαία από έναν απεχθή αντισημίτη δολοφόνο», πρόσθεσε.
«Εχω δώσει εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας τόσο για τις ισραηλινές αποστολές σε όλο τον κόσμο όσο και για τους εκπροσώπους του κράτους».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ Λάιτερ δήλωσε: «Είμαστε ένας ανθεκτικός λαός… Μαζί δεν θα φοβηθούμε, μαζί θα σταθούμε όρθιοι και θα ξεπεράσουμε την ηθική εξαχρείωση ανθρώπων που νομίζουν ότι θα επιτύχουν πολιτικά οφέλη δολοφονώντας».
Πρόσθεσε ακόμη πως ο Τραμπ τον διαβεβαίωσε για το ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει τον αντισημιτισμό.
Πώς αντέδρασε η Ε.Ε.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάγια Κάλας δήλωσε πως έχει «σοκαριστεί» από την επίθεση.
«Το μίσος, ο εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν και δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στις κοινωνίες μας», υπογράμμισε σε ανάρτησή της στο X.
Την επίθεση στην Ουάσιγκτον καταδίκασαν επίσης η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.
Στη Ρώμη, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε στο Χ: «Πρέπει να σταματήσουμε τον αντισημιτισμό, η φρίκη του παρελθόντος δεν πρέπει να επιστρέψει», προσθέτοντας ότι είναι «κοντά» στο Ισραήλ.
Content Original Link:
" target="_blank">