BBC: Πώς ο Ραμαφόσα «απέκρουσε» το σόου του Τραμπ
Τρεις μήνες μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, οι ξένοι ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια επίσκεψη στο Οβάλ Γραφείο συνοδεύεται πλέον από τον κίνδυνο μιας δημόσιας αντιπαράθεσης, η οποία συχνά περνάει στο πεδίο των προκλήσεων και των προσπαθειών ταπείνωσης, αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC, στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ του προέδρου της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα, και του Τραμπ.
Το νέο περιστατικό, μερικές εβδομάδες μετά τα όσα πρωτοφανή έγιναν με Ζελένσκι, Τραμπ και Βανς, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, υπήρξε μία ακόμη ανατροπή που οδήγησε σε… χαμηλωμένα φώτα, στην προβολή ενός βίντεο μεγάλης διάρκειας, καθώς και σε πολλά αποσπάσματα ειδήσεων.
President Donald Trump raised concerns about alleged white genocide in South Africa during a meeting with President Cyril Ramaphosa at the White House.
Trump asked White House staff to play videos allegedly pertaining to the genocide.
When asked how Trump intends to resolve… pic.twitter.com/qBpIkcuDn9
— 7NEWS Australia (@7NewsAustralia) May 22, 2025
Τι ισχυρίστηκε ο Τραμπ
Ενώ οι κάμερες κατέγραφαν, και μετά από κάμποσα λεπτά ήπιας συζήτησης, ο Τραμπ ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για το τι θα χρειαστεί ώστε να καταλάβει πως οι αστήρικτοι ισχυρισμοί περί «λευκής γενοκτονίας» στη Νότια Αφρική είναι αναληθείς.
Ο Ραμαφόσα απάντησε πρώτος, λέγοντας πως ο πρόεδρος θα πρέπει να «ακούσει τις φωνές των Νοτιοαφρικανών» σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη συνέχεια, ο Τραμπ παρενέβη, ζητώντας από βοηθό του να «χαμηλώσει τα φώτα» και να ανοίξει την τηλεόραση, ώστε να δείξει «δυο πράγματα» στον ηγέτη της Νότιας Αφρικής.
Ο Ελον Μασκ, σύμβουλος του Τραμπ και δισεκατομμυριούχος γεννημένος στη Νότια Αφρική, παρακολουθούσε σιωπηλά πίσω από έναν καναπέ.
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια απίστευτη και σε μεγάλο βαθμό σκηνοθετημένη λεκτική επίθεση με κατηγορίες εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ για φερόμενες διώξεις κατά των λευκών Νοτιοαφρικανών.
Τα πλάνα που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη έδειχναν Νοτιοαφρικανούς να τραγουδούν με πάθος «Shoot the boer» (δηλ. «Πυροβόλα τον αγρότη»), ένα τραγούδι κατά του απαρτχάιντ. Και ο Τραμπ, ο οποίος πολύ συχνά επικρίνει τα ΜΜΕ, φάνηκε ικανοποιημένος που έδειξε εικόνες άγνωστης προέλευσης, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο. Ερωτηθείς για το πού βρίσκονταν οι φερόμενοι τάφοι των λευκών αγροτών, εκείνος απάντησε απλώς: «Στη Νότια Αφρική».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε μάλιστα να πιστεύει ότι οι πολιτικοί ηγέτες στα πλάνα που προβλήθηκαν –οι οποίοι δεν είναι στην κυβέρνηση– είχαν τη δύναμη να κατάσχουν γη από τους αγρότες. Κάτι που δεν ισχύει, υπογραμμίζει το BBC.
Παρά το γεγονός ότι ο Ραμαφόσα υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επέτρεπε την κατάσχεση γης χωρίς αποζημιώσεις νωρίτερα αυτό το έτος, ο νόμος δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Επιπλέον, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος διατήρησε αποστάσεις στις δημόσιες ομιλίες και δηλώσεις του από τη ρητορική που εκφράζεται στο βίντεο, το οποίο ζήτησε ο Τραμπ να προβληθεί.
Προετοιμασμένος ο Ραμαφόσα
Αλλά ο Ραμαφόσα, κορυφαίος σύμμαχος του Νέλσον Μαντέλα και διαπραγματευτής που βοήθησε στον τερματισμό του απαρτχάιντ της μειονότητας των λευκών, ήρθε προετοιμασμένος στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τονίζει το βρετανικό δίκτυο. Η ατάκα του, δε, «λυπάμαι που δεν έχω ένα αεροπλάνο να σας δώσω» (αναφερόμενος στο δώρο του Κατάρ) έκανε σε δευτερόλεπτα τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ.
South African President Ramaphosa to Trump: I am sorry, I don’t have a plane to give you. pic.twitter.com/j3he6DEIFF
— Geo View (@theGeoView) May 21, 2025
Ο Τραμπ δείχνει μερικές φορές να μη συνειδητοποιεί κάποιες ξεκάθαρες προσπάθειες ξένων ηγετών να «κολακεύσουν», και αυτό αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής της νοτιοαφρικανικής πλευράς, σχολιάζει ακόμη.
Και ενώ ο Τραμπ όντως λατρεύει το γκολφ, η κίνηση του Ραμαφόσα να φέρει μαζί του δύο κορυφαίους παίκτες του γκολφ –τους Ernie Els και Retief Goosen– σε μια συνάντηση που είχε να κάνει με διπλωματικά ζητήματα και το εμπόριο, είναι μια πρωτοφανής τακτική.
Στο μεταξύ, ήταν ολοφάνερη η χαρά του Τραμπ που βρίσκονταν εκεί με τους δύο λευκούς Νοτιοαφρικανούς παίκτες του γκολφ.
Οι εκτιμήσεις τους σχετικά με το μέλλον των λευκών αγροτών έλαβαν τον ίδιο περίπου τηλεοπτικό χρόνο με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε σε ήπιες και σύντομες παρεμβάσεις.
Αλλά το πιθανότερο είναι ότι ο Ραμαφόσα είναι ικανοποιημένος με όλα αυτά. Οι γκόλφερ, όπως και ο επίσης λευκός υπουργός Γεωργίας, ο οποίος προέρχεται από κόμμα της αντιπολίτευσης, που αποτελεί μέρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, βρισκόταν εκεί ως «ασπίδα» – τουλάχιστον εν μέρει». Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την παρουσία του σαν έναν χρυσό «θόλο», και –σύμφωνα με το BBC– λειτούργησε.
Διπλωματικό «σόου»
Ο Τραμπ επέστρεφε ξανά και ξανά στις δυσκολίες των αγροτών, δεκάδες από τους οποίους έχει καλωσορίσει στις ΗΠΑ ως πρόσφυγες. Αλλά ο πρόεδρος Ραμαφόσα δεν «μάσησε» και οι περισσότερες προκλήσεις του Τραμπ έπεσαν στο κενό, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Κάποια στιγμή, αναφέρθηκε στους γκόλφερ και σε έναν Νοτιοαφρικανό δισεκατομμυριούχο που βρίσκονταν στην αντιπροσωπεία του, λέγοντας στον Τραμπ: «Αν υπήρχε γενοκτονία λευκών Νοτιοαφρικανών, σας διαβεβαιώ ότι αυτοί οι τρεις κύριοι δεν θα ήταν εδώ».
Αλλά παρόλο που ο Τραμπ δεν κατάφερε να υψώσει όσο ήθελε το ανάστημά του έναντι του Ραμαφόσα, αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως οι προσπάθειες που κατέβαλε για περισσότερο από μία ώρα πήγαν χαμένες.
Αυτού του είδους η διπλωματία «σόου» από τον Τραμπ έχει ως στόχο τόσο το εγχώριο κοινό του όσο και τον πιο πρόσφατο επισκέπτη του Οβάλ Γραφείου.
Στο επίκεντρο της εκστρατείας του “Make America Great Again (MAGA)” βρίσκεται η προσπάθεια να διατηρηθεί ένας αναβρασμός για φερόμενες απώλειες καθώς και ένα αίσθημα πικρίας, και ο Τραμπ ξέρει τι ζητούν οι υποστηρικτές του.
Εάν κάποιοι ξένοι ηγέτες μάθουν να διαχειρίζονται επιδέξια τέτοιες καταστάσεις, ο Τραμπ ίσως χρειαστεί να αλλάξει τακτική μέχρι ένα σημείο, ώστε να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί, καταλήγει στην ανάλυσή του το BBC.
Πηγή: BBC
Content Original Link:
" target="_blank">