Τομ Τούγκενχατ στην «Κ»: Οι νέες απειλές απαιτούν καινοτόμα όπλα
Ο εχθρός είναι στο εσωτερικό των κοινωνιών μας υποστηρίζει ο Τομ Τούγκενχατ, ο Βρετανός πολιτικός που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας στις κυβερνήσεις Τζόνσον και Σούνακ, και προσπάθησε ανεπιτυχώς δύο φορές να διεκδικήσει την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βουλευτής των Συντηρητικών βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα και εξήγησε στην «Κ» πως οι νέες απειλές απαιτούν προσαρμογή σε καινοτόμα, έξυπνα όπλα και διασυνδεσιμότητα των τομέων του κράτους, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
– Πώς αξιολογείτε το γεωπολιτικό βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια σκηνή; Τα καταφέρνει η «Παγκόσμια Βρετανία»; Και ρωτώ εν γνώσει μου έναν πολιτικό που είχε ταχθεί ενάντια στο Brexit.
– Κοιτάξτε, θα πάρει χρόνο. Αλλά έχουν ήδη σημειωθεί μερικές πολύ σοβαρές επιτυχίες. Η ένταξη της CPTPP, της Συνολικής και Προοδευτικής Συμφωνίας για τη Διασυνοριακή Εταρική Σχέση στην περιοχή του Ειρηνικού, είναι ένα πραγματικά σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία. Νομίζω ότι είμαστε η πρώτη μεγάλη οικονομία που έχει μια σωστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία. Και η πρόσφατη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυπώνει μια ευχέρεια κινήσεων. Και η επαφή με την Ε.Ε. δείχνει ότι η επιστροφή σε μια μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε γενικές γραμμές δημοφιλής. Είμαστε ακόμη ο κορυφαίος πάροχος πληροφοριών και άμυνας στην Ευρώπη. Και εξακολουθούμε να είμαστε μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου με τεράστιο χρέος προς χρηματοδότηση, μεγάλες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, μια χώρα που εξακολουθεί να διαχειρίζεται την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Δεν προσποιούμαι ότι θα επέλεγα το Brexit, προφανώς δεν το έκανα. Αλλά είναι ένας νέος τρόπος λειτουργίας στις διεθνείς σχέσεις και με αυτόν μαθαίνουμε να δουλεύουμε.

– Δεδομένων του στρατιωτικού σας υποβάθρου και των γνώσεων σε θέματα πληροφοριών και ασφαλείας, πώς θα αξιολογούσατε την απάντηση της Δύσης στις απειλές από τη Ρωσία και την Κίνα; Είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι να αντισταθμίσουμε και να ανταποκριθούμε στον υβριδικό πόλεμο;
– Οχι. Δεν είμαστε. Αυτό είναι ακριβώς ένα από τα πράγματα που δούλευα στην κυβέρνηση και δεν αφορά μόνο τα ποσά που δαπανούμε στην άμυνα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αγοράζουμε το σωστό υλικό. Και εδώ υπάρχει πάντα ένα πρόβλημα. Το πιο δύσκολο πράγμα στον στρατό δεν είναι να εισαγάγεις τη νέα ιδέα, αλλά να πετάξεις έξω την παλιά. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν επενδύουμε στην τεχνολογία τού χθες. Κοιτάξετε, για παράδειγμα, τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, τα τανκς καταστρέφονται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα και από τις δύο πλευρές. Ποια είναι η αλλαγή; Είναι ο όγκος των drones. Είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία. Η επένδυση, λοιπόν, στην αμυντική βιομηχανία δεν απαιτεί δαπάνες σε χάλυβα που θα κάναμε πριν από 50, 60 ή 70 χρόνια.
– Αρα πού επενδύουμε;
– Αν κοιτάξετε πώς αναπτύσσεται η τεχνολογία στην Κίνα, μπορείτε να αντιληφθείτε τι εννοώ. Αν κοιτάξετε τον τρόπο που όχι μόνον η Ρωσία, αλλά η Κίνα και μάλιστα ακόμη και το Ιράν δραστηριοποιούνται στις χώρες μας· δεν εισβάλλουν με την παραδοσιακή έννοια. Μας σαμποτάρουν και μας υπονομεύουν. Είτε παίζουν με την οικονομία μας είτε εργαλειοποιούν πληθυσμούς, άλλοτε δικούς τους, άλλοτε δικούς μας. Παίζουν με διαφορετικά στοιχεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να διχάσουν τις κοινότητές μας.
Η επαφή με την Ε.Ε. δείχνει ότι η επιστροφή σε μια μορφή συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σε γενικές γραμμές δημοφιλής.
– Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο;
– Ενα από τα πράγματα που κάναμε καλά είναι ότι δημιουργήσαμε ενιαία κυβερνητική ομάδα δράσης για την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Τη δημιούργησα συγκεντρώνοντας δεδομένα από τον στρατό, από το υπουργείο Εσωτερικών, από τις ξένες υπηρεσίες, αλλά και την εκπαίδευση, την τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόκληση είναι ήδη εδώ: Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολλούς Κινέζους φοιτητές, πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, πιέζονται από το Πεκίνο να ενεργήσουν με τρόπους που δεν συμβιβάζονται με το καθεστώς τους ως φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προσπαθούν να φιμώσουν τις αντίθετες φωνές. Προσπαθούν να εκφοβίσουν άλλους Κινέζους φοιτητές. Μερικές φορές στην πραγματικότητα προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Ουιγούρους ή αυτούς που προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και είναι Βρετανοί υπήκοοι, όπως γνωρίζετε. Και βλέπουμε αυτή την αλλαγή. Είναι αυτή μια κινεζική επίθεση; Οχι, δεν είναι μια κινεζική επίθεση, αλλά είναι ένας τρόπος εργαλειοποίησης των κοινοτήτων που θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν ελεύθερα και χαρούμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
– Η εγχώρια ριζοσπαστικοποίηση, ισλαμιστική ή ακροδεξιά, είναι πιο επικίνδυνη από τις εξωτερικές απειλές;
– Η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποκλειστικά εγχώρια. Είχαμε πρόσφατα μερικά περιστατικά όπου Βρετανοί που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους προς την Ακροδεξιά, εργαλειοποιούνται από τη Ρωσία μέσω δωροδοκιών ή προπαγάνδας στο Τelegram για τη διεξαγωγή πράξεων βίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προσφάτως έγινε μια επίθεση σε ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε εξαρτήματα για να μπουν σε drones στην Ουκρανία και προκάλεσε φωτιά. Ηταν πολύ ελεγχόμενο, αλλά ήταν επίθεση.
– Υπάρχει επίσης η συζήτηση στο εσωτερικό των φιλελεύθερων δημοκρατιών για την ισορροπία μεταξύ της παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών και των δικαιωμάτων της ιδιωτικής ζωής. Ποια είναι η δική σας θέση;
– Η συζήτηση διαφέρει από χώρα σε χώρα ανάλογα και με τις ιστορικές εμπειρίες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε εξαιρετικά υπεύθυνες υπηρεσίες πληροφοριών που ανταποκρίνονται όχι μόνο στις υπουργικές οδηγίες, αλλά και στην πραγματικότητα στις ευρύτερες κοινωνικές πιέσεις, άλλοτε μέσω του Κοινοβουλίου, άλλοτε μέσω των δικαστηρίων, άλλοτε μέσω των μέσων ενημέρωσης. Μία από τις αρμοδιότητες της MI5, των εσωτερικών μας υπηρεσιών πληροφοριών, είναι να εμποδίσει την εσωτερική στάση, που επιχειρεί να ρίξει το κράτος εσωτερικά. Φυσικά αυτό ψηφίστηκε τις μέρες του φόβου μιας κομμουνιστικής ανατροπής και από τη βάση του ακροδεξιού κινήματος της δεκαετίας του 1930. Σήμερα η εξέγερση περιλαμβάνει στοιχεία όπως ο προπαγανδιστικός βραχίονας ισλαμιστικών οργανώσεων, που έχουν διαφορετικές επιρροές και υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Η τάση μου είναι, βέβαια, υπέρ του δικαιώματος στην ελευθερία. Φυσικά έχετε το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, αλλά το ίδιο έχουν και όλοι οι άλλοι. Πρέπει να εξισορροπήσετε τα δικαιώματα για την προστασία αυτών που τηρούν τη νομοθεσία κι εκείνων που επιλέγουν να αφαιρέσουν αυτά τα δικαιώματα από άλλους.
– Εχετε πολεμήσει σε Ιράκ και Αφγανιστάν και είστε εδώ και καιρό στην πολιτική. Ποια διδάγματα από τον στρατό σάς ακολουθούν στην πολιτική;
– Στον στρατό, οι εχθροί σου είναι μπροστά. Στην πολιτική, οι εχθροί είναι πίσω σου.. Ενα χτύπημα στην πλάτη είναι απλώς μια εσοχή για το μαχαίρι. Επίσης αυτό που μου έμαθε η θητεία στον στρατό είναι πως ηγεσία σημαίνει να υπηρετείς. Να ξέρεις για ποιον εργάζεσαι. Υπηρετείς τους άνδρες σου, προφανώς τους οδηγείς, φροντίζοντας να έχουν αυτό που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. Και ως πολιτικός ηγέτης, υπηρετείς τη χώρα σου. Το ίδιο και στην πολιτική, έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι παραδίδεις σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο το καλύτερο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι πολίτες μπορούν να πάρουν το ρίσκο που επιθυμούν.
Content Original Link:
" target="_blank">