Υπόλογη πάλι η Ουγγαρία για το κράτος δικαίου
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο «σκαμνί» βρέθηκε χθες η Ουγγαρία για διαρκείς παραβάσεις του κράτους δικαίου και ενώ τα όρια υπομονής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν πλέον εξαντληθεί λόγω της φιλορωσικής στάσης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, που «μπλοκάρει» διαρκώς κρίσιμες αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, πάντως, η Ουγγαρία «βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο», λόγω της κατάστασης του κράτους δικαίου στη χώρα και για την οποία διεξήχθη, μάλιστα, για 8η φορά ακρόαση, στο πλαίσιο του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης και με το ερώτημα εάν θα πρέπει να της επιβληθεί η ανώτατη ποινή, δηλαδή αφαίρεση δικαιώματος ψήφου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν διάφορα νομοθετήματα, όπως το περίφημο ρωσικής έμπνευσης σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια, που στοχοποιεί μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, όπως και μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.
Ενόψει της χθεσινής συνάντησης, 20 κράτη-μέλη –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– με πρωτοβουλία της Ολλανδίας υπέγραψαν κοινή διακήρυξη, καταδικάζοντας μάλιστα την απαγόρευση της Παρέλασης Υπερηφάνειας (Pride march) στη Βουδαπέστη, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως από αυτές τις εξελίξεις, που έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνεται στη διακήρυξη. Στο κείμενο υπογραμμίζεται, εξάλλου, ότι ο νέος σχετικός νόμος στην Ουγγαρία επιτρέπει πλέον την επιβολή προστίμων στους συμμετέχοντες και στους διοργανωτές της εκδήλωσης Pride αλλά και την ταυτοποίησή τους μέσω καμερών με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).
«Καλούμε την Ουγγαρία να αναθεωρήσει τα μέτρα αυτά, να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των πολιτών της γίνονται σεβαστά και προστατεύονται, τηρώντας έτσι τις διεθνείς υποχρεώσεις της» σημειώνεται στο κείμενο της διακήρυξης. Μέσω της διακήρυξης κάλεσαν παράλληλα την Κομισιόν να κάνει πλήρη χρήση της «εργαλειοθήκης» της για το κράτος δικαίου, σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν δεν αναθεωρήσει τον σχετικό νόμο.
Από την πλευρά του, ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάνος Μπόκα απέρριψε τις εν λόγω επικρίσεις, λέγοντας ότι «στην Ουγγαρία δεν υπάρχει απαγόρευση της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Κατά την ακρόαση, θα εξηγήσω στους συναδέλφους μου το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αρκετή πολιτική υστερία.
Η διαδικασία του άρθρου 7 ξεκίνησε το 2018, όταν το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου, ιδίως στους τομείς της Δικαιοσύνης και της ελευθερίας των ΜΜΕ. Το Συμβούλιο έχει συζητήσει το ζήτημα συνολικά επτά φορές, αλλά ποτέ δεν προχώρησε με την «πυρηνική επιλογή» της ενεργοποίησης του επόμενου σταδίου, δηλαδή της αφαίρεσης δικαιώματος ψήφου στην Ουγγαρία.
Αν και το κείμενο της διακήρυξης δεν εξηγεί ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Κομισιόν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προφανής επιλογή θα ήταν να επιβληθούν «προσωρινά μέτρα», κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας. Η Κομισιόν ήδη άλλωστε έχει «παγώσει» κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου, όμως δεν έχει προβεί σε άλλα αυστηρότερα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, η διακήρυξη αυξάνει την πίεση στην πρόεδρο της Κομισιόν να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις.
Ηττα για Σάντσεθ
Διπλωματική ήττα υπέστη χθες η Ισπανία, που για ακόμη μία φορά, όπως άλλωστε και το 2023, δεν κατάφερε τελικά να πετύχει –παρά τις επίμονες προσπάθειες– την απαραίτητη ομοφωνία στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ώστε να γίνουν τα καταλανικά, βασκικά και γαλικιανά επίσημες γλώσσες της Ε.Ε., αφού κυρίως Γερμανία και Ιταλία εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές επιπτώσεις και τις διοικητικές δυσκολίες μιας τέτοιας πρωτοφανούς κίνησης. Η αποτυχία προκαλεί πολιτικό «πλήγμα» στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος επεδίωκε με αυτή την κίνηση να κερδίσει τη στήριξη καταλανικών κομμάτων για την έγκριση του προϋπολογισμού, που δεν έχει συμβεί εδώ και τρία χρόνια.
Content Original Link:
" target="_blank">