Εκλογές στην Αλβανία: Η επικράτηση Ράμα και η «τραυματισμένη» ελληνική μειονότητα
Ενώ η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από τις χθεσινές εκλογές στην Αλβανία συνεχίζεται, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν θρίαμβο του Έντι Ράμα.
Σε ποσοστό 28% των ψηφοδελτίων που είχαν καταμετρηθεί έως σήμερα το πρωί, το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκέντρωνε ποσοστό 53%, με τις εκτιμήσεις των εκλογικών αναλυτών να προβλέπουν ότι στο τέλος θα ξεπεράσει τις ογδόντα -γίνεται λόγος για ογδόντα πέντε- έδρες στο νέο κοινοβούλιο, από τις εβδομήντα μια που χρειάζεται για την αυτοδυναμία.
Με το ποσοστό της αποχής να ξεπερναει το 50% (!) οι Αλβανοί ψήφισαν Ράμα πεπεισμένοι οτι ως ηγέτης διαφήμισε την χώρα τους στο εξωτερικό, τονώνοντας έτσι το εθνικό τους αίσθημα, αλλά και γιατί πείστηκαν οτι μόνο αυτός μπορεί, όπως τους διαβεβαιώνει, να τους οδηγήσει με ασφάλεια στην Ευρωπάική Ενωση και στο εσωτερικό στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητά τους.
Η γενικευμένη, εντός και εκτός Αλβανίας, αίσθηση, αλλά και οι δημοσκοπήσεις, ότι ο Ράμα θα κερδίσει άνετα και τέταρτη συνεχή θητεία, δείχνει να επιβεβαιώνεται. Οι ελπίδες των πολιτικών του αντιπάλων ότι μπορεί, έστω, να αποτρέψουν την αυτοδυναμία του, αποδείχτηκαν φρούδες.
Ο Ράμα όχι μόνο δεν ψαλιδίστηκε, αλλά βγαίνει και πάλι πανίσχυρος από την κάλπη, κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το αποτέλεσμα εξασφαλίζει στη χώρα εσωτερική σταθερότητα, γεννά ωστόσο ερωτηματικά, ως προς την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η διαφαινόμενη διάλυση της υπό τον γηραιό Σάλι Μπερίσα “Συμμαχίας της Μεγαλειώδους Αλβανίας” είκοσι ενός (21) κομμάτων, μεταξύ αυτών και του κόμματος της ελληνικής μειονότητας (ΚΕΑΔ) αλλά και των… Τσάμηδων, θα προκαλέσει αντιπολιτευτικό κενό και θα ενισχύσει περαιτέρω την έμφυτη αλαζονεία του Ράμα αλλά και τον αυταρχισμό του συστήματος εξουσίας του.
Η ελληνική μειονότητα εξέρχεται από την δοκιμασία της και τούτη την φορά τραυματισμένη.
Ο Ράμα και το κόμμα του κατήγαγαν συντριπτικά ποσοστά, κοντά στο 60%, στις κοιτίδες της όπως τα χωριά της Δρόπολης, της Φοινίκης, των Αγίων Σαράντα, αλλά και του ορεινού όγκου της Χειμάρρας, όπου η αντιπολίτευση πρώτευσε, βάσει των έως τώρα αποτελεσμάτων, με μικρή διαφορά, μόνο στην κωμόπολη της Χειμάρρας.
Το αφήγημα, με αφορμή τις διώξεις Μπελέρη, ανεξαρτήτως της όποιας εκτίμησης μπορεί να υπάρχει για τον σημερινό ευρωβουλευτή της ΝΔ, ότι στο πρόσωπο του διώκεται ο ελληνισμός της Αλβανίας, εκ του αποτελέσματος, έδειξε να μην υιοθετείται από την πλειονότητα της ομογένειας. Χωρίς να σημαίνει καθόλου ότι επιβράβευσε τα σχέδια του Ράμα περί εξοβελισμού του Μπελέρη, η μειονότητα ψήφισε με βάση τα συμφέροντά της στην καθημερινότητα.
Στο νέο κοινοβούλιο η οργανωμένη πολιτική έκφραση της ομογένειας πιθανότατα θα έχει έναν βουλευτή, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε, που βγαίνει με την “κλειστή λίστα” του Δημοκρατικού Κόμματος. Πιθανόν να εκλεγεί, αλλά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην Δρόπολη και ο ελληνικής καταγωγής… Πύρος Δήμας, απλή συνωνυμία με τον, επίσης ομογενή, χρυσό ολυμπιονίκη μας. Μέχρι εκεί όμως.
Είναι ίσως η ώρα μετά και το επώδυνο αποτέλεσμα στην κάλπη, να ανοίξει, επιτέλους, μια ψύχραιμη και ειλικρινής συζήτηση για το τι φταίει και η ελληνική ομογένεια στην Αλβανία πάει από το κακό στο χειρότερο.
Η μοίρα της ελληνικής είναι εν πολλοίς ταυτισμένη με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκ των πραγμάτων επηρεάζονται από τις εξελίξεις στους κόλπους της.
Αφήνοντας πίσω τις τριβές με την υπόθεση της Χειμάρρας Αθήνα και Τίρανα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτω από το ραντάρ της δημοσιότητας, εργάζονται για την αναθέρμανση του κλίματος και διευθέτησης των όποιων εκκρεμοτήτων, με πρώτο βήμα την επίσκεψη στις 3 Ιουνίου στην Αθήνα του Αλβανού ΥΠΕΞ κ. Ίγκλι Χασάνι.
Content Original Link:
" target="_blank">