Ουκρανία: Αντίστροφη μέτρηση για την εκεχειρία – Νέες κυρώσεις στη Μόσχα εξετάζουν οι Ευρωπαίοι
Οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία δεν τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος της ημέρας, σήμερα Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
«Το ρολόι μετρά αντίστροφα, έχουμε ακόμη 12 ώρες μέχρι το τέλος της ημέρας, και εάν η κατάπαυση του πυρός δεν έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι τότε, η ευρωπαϊκή πλευρά θα (κινήσει) τις προετοιμασίες για κυρώσεις», ανέφερε ο εν λόγω εκπρόσωπος, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα.
Η Ρωσία πρέπει να συμφωνήσει σε εκεχειρία 30 ημερών με την Ουκρανία προτού ξεκινήσει πλήρεις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, επέμειναν επίσης Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών.
Εκεχειρία άνευ όρων από σήμερα
Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, επανέλαβαν πως η εκεχειρία άνευ όρων παραμένει προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις – παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγνόησε την προθεσμία της Δευτέρας που έθεσαν το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του το Σαββατοκύριακο.
Η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «παίζει παιχνίδια» και τόνισε: «Δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες υπό πυρά».
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιβεβαίωσαν τη στάση τους, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Κυριακή, που ανέφερε πως η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει «ΑΜΕΣΑ» με την πρόταση του Πούτιν για συνομιλίες αυτήν την Πέμπτη στην Τουρκία, ακόμη και χωρίς κατάπαυση του πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός τη Δευτέρα, αναφέροντας στο X: «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη».
Ομως, φτάνοντας στο Λονδίνο για συνομιλίες με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα, η Κάλας τόνισε: «Για να προχωρήσουμε σε ειρηνευτικές συνομιλίες, πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και πρέπει η Ρωσία να δείξει καλή θέληση, να καθίσει και να μιλήσει με την Ουκρανία».
Ερωτηθείσα αν θα είχε αντίρρηση να συναντηθεί ο Ζελένσκι με τον Πούτιν για συνομιλίες ούτως ή άλλως χωρίς τέτοια παύση, η Κάλλας απάντησε: «Χρειάζονται δύο για την ειρήνη, ενώ μόνο ένας για τον πόλεμο και βλέπουμε πως η Ρωσία θέλει ξεκάθαρα πόλεμο. Εχουν περάσει ήδη πάνω από δύο μήνες από τότε που η Ουκρανία συμφώνησε σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ενώ η Ρωσία παίζει παιχνίδια».
Η Κάλας έκανε τις δηλώσεις αυτές τη στιγμή που υπουργοί από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία — έφτασαν για συνομιλίες στο Λονδίνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα επρόκειτο επίσης να συμμετάσχει στη συνάντηση.
«Η μπάλα στα χέρια του Πούτιν»
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος φιλοξενεί τους Ευρωπαίους ομολόγους του, επαίνεσε την προθυμία του Ζελένσκι να συμμετάσχει σε συνομιλίες, αλλά δεν σχολίασε εάν θα πρέπει να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός. Οπως δήλωσε: «Ηρθε η ώρα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ασχοληθεί σοβαρά με την ειρήνη στην Ευρώπη, με την κατάπαυση του πυρός και με τις συνομιλίες».
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ωστόσο, σημείωσε πως μία «άνευ όρων εκεχειρία» σε ξηρά, αέρα και θάλασσα για 30 ημέρες παραμένει «προϋπόθεση» για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες συμφώνησε ότι μια εκεχειρία 30 ημερών θα ήταν το «πρώτο βήμα» για μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Πρόσθεσε: «Περιμένουμε την απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς άλλη καθυστέρηση». Ο Αλμπάρες είπε ότι η απόφαση του Ζελένσκι να πάει στην Κωνσταντινούπολη «εναπόκειται στον ίδιο». Αλλά πρόσθεσε ότι ο Πούτιν «πρέπει να αποδεχθεί αυτήν την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Και πρόσθεσε: «Αν η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη είναι απλώς ένας τρόπος για να καθυστερήσεις και να κλωτσήσεις πραγματικά την μπάλα στον δρόμο, τότε δεν έχει αξία».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουφ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα, είπε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένει εκεχειρία τώρα και μετά διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να στείλει περισσότερα όπλα στο Κίεβο, αλλά δεν διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε εάν σε αυτά θα περιλαμβάνονται πύραυλοι Taurus που ζητά εδώ και καιρό η Ουκρανία.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι οι ηγέτες είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τη συνάντηση της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε τις αμερικανικές προτάσεις». «Τώρα η μπάλα είναι στα χέρια του Πούτιν, γιατί χωρίς κατάπαυση του πυρός είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για ειρήνη», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.
Πού θα στοχεύσουν τυχόν νέες κυρώσεις
Η Ε.Ε. επεξεργάζεται το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Κάλας χαιρέτισε το πακέτο κυρώσεων που πρότεινε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως «πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση σε ό,τι τροφοδοτεί την πολεμική τους μηχανή, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανέφερε ότι ελπίζει πως η Ουκρανία και η Ρωσία «θα βρουν έναν τρόπο για να πετύχουν κατάπαυση του πυρός και να έχουν παραγωγικές, πραγματικές διαπραγματεύσεις» και ότι η συνάντηση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί στο τι πρέπει να συμβεί.
Επιθέσεις και ελιγμοί
Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας από 108 μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας μετά τις 23:00, μία ώρα πριν από την έναρξη της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός.
Τα ρωσικά στρατεύματα πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις στο ανατολικό μέτωπο στην Ουκρανία σήμερα, Δευτέρα, μετά την έναρξη της προτεινόμενης εκεχειρίας, δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.
Η ένταση των μαχών ήταν στο ίδιο επίπεδο που θα ήταν αν δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο Βίκτορ Τρεχούμποφ, εκπρόσωπος του στρατού στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας.
Στο διπλωματικό πεδίο, Ρωσία και η Ουκρανία προσπαθούν και οι δύο να δείξουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι εργάζονται για την επίτευξη του στόχου του να επιτύχει ταχεία ειρήνη στην Ουκρανία. Παράλληλα, επιχειρούν να επιρρίψουν στην άλλη πλευρά ευθύνες για όποια ακύρωση των προσπαθειών.
Επιπλέον, το Κίεβο επιθυμεί απεγνωσμένα να λάβει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ η Μόσχα αναζητά ανακούφιση από το μπαράζ οικονομικών κυρώσεων, καθώς και αποκατάσταση των σχέσεων με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η Ευρώπη, τέλος, κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Τραμπ παρά την επιβολή δασμών, ελπίζοντας ότι θα τον πείσει να κινηθεί πιο δυναμικά υπέρ της Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από Reuters, Politico
Content Original Link:
" target="_blank">