Παιχνίδια Ερντογάν με Πούτιν και Τραμπ: Μεσολαβητής διεθνώς, διώκτης εντός Τουρκίας
Τουρκία. Χώρα «επιτομή» των αντιφάσεων. Όσο η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου υποβαθμίζονται στο εσωτερικό της, τόσο η Άγκυρα αναβαθμίζεται ως παίκτης στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.
Δύο μήνες κλείνουν την Δευτέρα (19/5), από την ημέρα που συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, άτυπος ηγέτης της μείζονος τουρκικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα-CHP) και «φαβορί» για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, κατηγορούμενος για διαφθορά.
Με φόντο την αδιατάραχτα σταθερή ανοδική τροχιά της Τουρκίας στη διπλωματία, τους τελευταίους δύο μήνες, μαζί με τον δήμαρχο συνελήφθησαν 100 συνεργάτες του και στελέχη της αντιπολίτευσης ενώ πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 3.000 προσαγωγές και περισσότερες από 500 συλλήψεις πολιτών και δημοσιογράφων.
Παράλληλα, το ίδιο διάστημα, οι μετοχές της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης εκτινάχθηκαν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε τον ρόλο του μεγάλου μεσολαβητή-ειρηνοποιού, φιλοξενώντας τις πρώτες ρωσοουκρανικές συνομιλίες μετά 2022 στην Κωνσταντινούπολη.
Ταυτόχρονα πανηγύρισε την «ολοκληρωτική νίκη» της κατά της τρομοκρατίας με την διάλυση-αφοπλισμό του ΡΚΚ.
Πώς η προσωπική διπλωματία με Πούτιν και Τραμπ ενίσχυσε τον Ερντογάν
Παρότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πληροί τα βασικά προαπαιτούμενα ενός δημοκρατικού καθεστώτος, σχολιάζει ο βετεράνος τούρκος αναλυτής Μουράτ Γετκίν, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Χουριέτ, έχει πετύχει να απολαμβάνει πρωτοφανούς αναγνώρισης στο εξωτερικό: από τους ευρωπαίους ηγέτες που σχεδιάζουν να εντάξουν την Τουρκία στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η σημασία του Ερντογάν στο εξωτερικό έχει αυξηθεί, ανεξάρτητα από τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του στο εσωτερικό», σημειώνει η καθημερινή γερμανική εφημερίδα Südeutsche Zeitung, αναγνωρίζοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών εξελίξεων, ειδικά στη Συρία και την Ουκρανία».
Κέρδη, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, που πέτυχε χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ.
Κερδισμένος έξω, χαμένος μέσα
«Η σημασία της Τουρκίας αυξάνεται. Ο κόσμος αλλάζει και παίκτες όπως η ‘Αγκυρα μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο σε ένα πολυπολικό πλαίσιο. Η ιστορία και η γεωγραφία λειτουργούν υπέρ της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δυνάμεις που κυριαρχούσαν στον γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας ασκούσαν επιρροή εδώ και αιώνες στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική», σημειώνει ο βετεράνος τούρκος ε.α. πρέσβης Χακάν Οκτζάλ, σε ανάλυσή του στην έγκυρη τουρκική ιστοσελίδα «Τ24».
Ένας δεύτερος λόγος για την γεωπολιτική ενίσχυση της Τουρκίας είναι ο Τραμπ, επαναλαμβάνει και ο τούρκος διπλωμάτης. «Αν ο αμερικανός πρόεδρος δεν είχε παρεκκλίνει τόσο πολύ από την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αν δεν είχε τη συνήθεια να παραμερίζει τους αμερικανικούς θεσμούς και να συνεργάζεται με ισχυρούς άνδρες που θα “κάνουν τη δουλειά” με τον δικό του τρόπο, η Τουρκία δεν θα είχε κατακλυστεί σήμερα με τέτοια φωταψία.
Εδώ βρίσκεται κι η εξήγηση γιατί η Τουρκία αποδυναμώθηκε επί προεδρίας Μπάιντεν», συνεχίζει ο Οκτζάλ, παραδεχόμενος, συγχρόνως, την «αναμφισβήτητη προσωπική συμβολή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτό το αποτέλεσμα. «Ανέλαβε σημαντικά ρίσκα τόσο στην κρίση της Ουκρανίας όσο και στη Συρία. Τώρα ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να δρέπει τους καρπούς».
Η αντιπολίτευση επιμένει – Το στοίχημα Ιμάμογλου
Παρά τις δάφνες που δρέπει ο Ερντογάν στο εξωτερικό και παρότι αισθάνεται νικητής από το μπρα-ντρε-φερ με τους Κούρδους, επιτυγχάνοντας την διάλυση του ΡΚΚ – αν και θα πρέπει να τη δούμε να υλοποιείται στην πράξη -, η αντιπολίτευση συνεχίζει το «σκληρό ροκ». Το CHP εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, φτάνοντας το 40%.
Και ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ποια θα είναι η τύχη του; Θα ξεχαστεί στο κελί του, όπως συνέβη με τον πρώην συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς; Δημοσκόπηση της Turkish Report, που διεξήχθη σε δείγμα 2.000 ατόμων στις 2-6 Μαΐου, δείχνει πως δύο στους πέντε Τούρκους πιστεύουν ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δεν θα αφεθεί ελεύθερος όσο το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) παραμένει στην εξουσία.
Ιδιαίτερα εκλογικά οφέλη, τέλος, από την «διαδικασία ειρήνευσης» με το ΡΚΚ δεν φαίνεται προς το παρόν να κομίζει η κυβέρνηση, καθώς σε γκάλοπ της Research Istanbul, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία αφοπλισμού. Το ποσοστό όσων γνωρίζουν είναι μόλις 10% – περίπου το ποσοστό της τρίτης πολιτικής δύναμης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM).
Παρά τις εξελίξεις, το DEM δεν αναμένεται να συστρατευτεί με τον τούρκο πρόεδρο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές ή στη συνταγματική μεταρρύθμιση που αναμένεται το φθινόπωρο να εξασφαλίσει στον Ερντογάν το δικαίωμα υπέρβασης του ορίου των δύο προεδρικών θητειών, υπογραμμίζει στο Βήμα ο Τσεζάι Τεμελί, βουλευτής και πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (πρόδρομος του DEM). Εξάλλου, μεσούντων των διαπραγματεύσεων για το ΡΚΚ, το DEM συνέπραξε με το CHP στις παλλαϊκές αντιδράσεις για τη σύλληψη του Ιμάμογλου.
Content Original Link:
" target="_blank">