ΕΕ - Βρετανία: Μια «ιστορική» συμφωνία εν μέσω σκιών - Κοινή λογική ή προδοσία;
Ανταπόκριση, Λονδίνο
Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρώπη υπέγραψαν και ανακοίνωσαν σήμερα στο Λονδίνο μια συμφωνία που η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν χαρακτήρισε ως «ιστορική».
Λίγα μονάχα μέτρα από την Long Gallery του Lancaster House, όπου το φως διαχέεται από 18 παράθυρα και ένα περίτεχνο φεγγίτη, γράφτηκε ένα νέο κεφάλαιο σήμερα στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγα μέτρα μακριά από την αίθουσα που φιλοξένησε το γεύμα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953 και στο οποίο πρωτοστάτησε ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, οι ηγέτες των δυο πλευρών υπέγραψαν μια συμφωνία που σηματοδοτεί την ανανέωση των δεσμών τους, πέντε χρόνια μετά το Brexit.
Το deal επετεύχθη χωρίς πανηγυρισμούς, αλλά με τον σιωπηλό συμβιβασμό που φέρνει μόνο η ανάγκη. λένε άνθρωποι κοντά στη βρετανική κυβέρνηση.
Η συμφωνία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών στα βρετανικά ύδατα. Η μείωση των ελέγχων στα αγροτικά προϊόντα και η ενισχυμένη συνεργασία άμυνας και ασφάλειας αποτελούν διαφορετικές παραμέτρους της ίδιας συμφωνίας.
Η βρετανική σημαία κυματίζει ψηλά, αλλά όχι μόνο από τον ιστό του Lancaster House. Λίγα μέτρα πιο έξω, στο πεζοδρόμιο, μια μικρή αλλά θορυβώδης ομάδα υποστηρικτών του Brexit στέκεται με αποφασιστικότητα.
Κρατώντας Union Jacks και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλουν αυτό που αποκαλούν «προδοσία» της βούλησης του λαού.
Στον αντίποδα, οι 46 λέξεις στις οποίες περιορίστηκε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε μία πρώιμη τοποθέτησή του νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
«Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά – να ξεπεράσουμε τις παλιές, παρωχημένες πολιτικές διαμάχες – και να βρούμε πρακτικές λύσεις που βασίζονται στην κοινή λογική και βελτιώνουν τη ζωή του βρετανικού λαού. Ασφαλή σύνορα. Φθηνότεροι λογαριασμοί. Περισσότερες θέσεις εργασίας. Θα κλείσουμε μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον».
Ο προβληματισμός
Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σήμερα προσπαθούν να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση. Από τη μία η ανάγκη της Βρετανίας να στραφεί σε στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη φάνταζε αδήριτη ανάγκη ειδικότερα μετά την 5η Νοεμβρίου, την ημέρα εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ και των συνεπακόλουθων εμπορικών δασμών.
Μπορεί πριν λίγες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο να σύναψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τους δασμούς παρόλα αυτά το εύρος και ο αντίκτυπος των νέων φόρων στη βρετανική βιομηχανία παραμένει σημαντικός.
Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα των πρόσφατων τοπικών εκλογών της 1ης Μαΐου στη Βρετανία με την εντυπωσιακή άνοδο του «αρχιτέκτονα του BrexitΧ» Νάϊτζελ Φαρατζ και του Reform UK αλλά και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που το φέρνουν στην πρώτη θέση της προτίμησης του εκλογικού σώματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς και εγκωμιαστικά σχόλια για τη «φιλική» κλίση προς τη Γηραιά Ήπειρο.
Ο νούμερο ένα προβληματισμός αυτή τη στιγμή για την Ντάουνιγκ Στριτ είναι αν η σημερινή ανακοίνωση της συμφωνίας θα αποξενώσει περαιτέρω το συντηρητικό εκλογικό σώμα απέναντι στους Εργατικούς παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από την «αριστερή» συσπείρωση.
Προσπάθεια να κλείσουν πληγές
Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να κλείσει πληγές και να χαράξει μια σταθερότερη πορεία μετά το καταιγιστικό Brexit.
Στο επίκεντρο της συμφωνίας, η 12ετής ρύθμιση που επιτρέπει στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ να συνεχίσουν την πρόσβασή τους στα βρετανικά ύδατα – μια παραχώρηση που από τις πρώτες πρωινές ώρες πυροδότησε νέες αντιπαραθέσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Elspeth Macdonald, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδίας Αλιεών της Σκωτίας είπε: «Αυτή η συμφωία είναι μια φρικτή παράσταση για τους Σκωτζέσους αλιείς, πολύ χειρότερη από την αποτυχημένη συμφωνία Brexit του Μπόρις Τζόνσον. Είναι σαφές ότι ο Κίρ Στάρμερ έκανε ολόκληρη της συμφωνία σε βάρος των αλιέων μας και των παράκτιων κοινοτήτων».
Μερίδα Συντηρητικών βουλευτών μιλούν για «επαίσχυντο ξεπούλημα» του Brexit και για «θρίαμβο των ανησυχιών της ελίτ» σχολιάζοντας τη παράμετρο της συμφωνίας σχετικά με την κινητικότητα των νέων.
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Σάϊμον Κλάρκ, υψηλότατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επί πρωθυπουργίας της Λιζ Τρας: «Σήμερα είναι ένας θρίαμβος των ανησυχιών της ελίτ – η κινητικότητα των νέων, πέντε λεπτά πιο γρήγορα μέσω του αεροδρομίου στην Τοσκάνη το καλοκαίρι – έναντι εκείνων της εργατικής τάξης της Βρετανίας. Δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι, ή τα παιδιά τους, που θα χάσουν δουλειές ή θα έχουν τους μισθούς τους να μειώνονται από την εργασία της ΕΕ.
H αρχηγός των Τόρις Κέμι Μπάντενοχ υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «γι άλλη μία φορά έρχεται στη θέση του να υιοθετεί κανόνες από τις Βρυξέλλες».
«Win-win ορόσημο συμφωνία»
Aπό την άλλη πλευρά, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η σημερινή «εμβληματική» συμφωνία επιτρέπει την επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην κεντρική παγκόσμια σκηνή.
Και όπως είπε ο ίδιος είναι μια «win-win», «ορόσημο» συμφωνία που κερδίζουν και οι δυο πλευρές.
Ο Κιρ Στάρμερ πρόσθεσε ότι μετά από μακρά απουσία το σημερινό deal θα επιτρέψει την πώληση προϊόντων όπως οστρακοειδή στην ΕΕ.
Εξηγεί ότι η αμυντική συμφωνία θα ανοίξει ευκαιρίες για τον αμυντικό κατασκευαστικό τομέα και η συνεργασία για την εμπορία εκπομπών θα γλιτώσει τις βρετανικές εταιρείες από την υποχρέωση να πληρώσουν 800 εκατομμύρια λίρες σε φόρους άνθρακα της ΕΕ, λέει.
Καταλήγει ότι και οι ταξιδιώτες θα επωφεληθούν από την αλλαγή στις ηλεκτρονικές πύλες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δίνουν έμφαση στο ότι η συμφωνία θα έχει ένα βασικό μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα: τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα, αλλά και την επιστροφή σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν παραγνωρίζουν τις διαφορές που παραμένουν ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη.
Η συμφωνία δεν εγγυάται το τέλος των εντάσεων, αλλά ενδεχομένως να σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής – με λιγότερες συγκρούσεις, περισσότερη πραγματιστική συνεργασία και μια αργή, σταδιακή επαναπροσέγγιση δύο εταίρων που δεν έπαψαν ποτέ να ασκούν αμοιβαία επιρροή – γεωγραφικά, οικονομικά και ιστορικά.
Content Original Link:
" target="_blank">