Γιατί το MAGA αποκαλεί «μαρξιστή» τον νέο Πάπα - Μπαράζ επιθέσεων στα social media
Δεν έχασαν χρόνο οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ κι ανέλαβαν δράση, επιτιθέμενοι στον πάπα Λέοντα ΙΔ, τον νέο ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογή του. Ήταν άλλωστε γνωστή η διαφωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ από την εποχή που ήταν ένας απλός καρδινάλιος, με τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ να μη μασάει τα λόγια του και να τον επικρίνει ανοιχτά, όπως άλλωστε και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, για τη στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα και τον ρατσισμό.
Έτσι, από τη στιγμή της εκλογής του στην ανώτατη θέση της ιεραρχίας των καθολικών, τα σχόλια του εκείνα τον έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ αυτών που έσπευσαν να σχολιάσουν τον νέο ένοικο του Βατικανού, ήταν η συντηρητική influencer Λόρα Λούμερ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένας Αμερικανός εξελέγη πάπας.
«Το να έχουμε έναν πάπα από τις ΗΠΑ είναι μεγάλη τιμή», σχολίασε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα τον συναντήσει, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «έχουν ήδη πάρει τηλέφωνο».
Ωστόσο, υποστηρικτές του κινήματος Make America Great Again (MAGA) αντέδρασαν έντονα μετά την εκλογή του Λέοντα ΙΔ’.
«Είναι κατά του Τραμπ, κατά του MAGA, υπέρ των ανοικτών συνόρων και εντελώς μαρξιστής, όπως ο πάπας Φραγκίσκος», έγραψε η Λούμερ στο Χ.
«Πάπας Λέων ΙΔ’: εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικάνος στο Σικάγο και υπέρμαχος του δικαιώματος στη ζωή, ή υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης των ανοικτών συνόρων με στόχο να αντιταχθεί στον Τραμπ;», αναρωτήθηκε ο συντηρητικός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ.
Τα σχόλια που πυροδότησαν την ένταση
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, όπως είναι το όνομα του νέου ποντίφικα, αναδημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: «Ο Τζέι Ντι Βανς κάνει λάθος: ο Ιησούς δε μας ζητεί να βαθμολογήσουμε την αγάπη μας για τους άλλους».
Τον Απρίλιο, όταν ο Τραμπ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια φυλακή, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι γίνονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να κρατηθούν ύποπτοι, ως μέλη συμμοριών, που απελαύνονται από τις ΗΠΑ, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε σχόλιο το οποίο έλεγε μεταξύ άλλων: «Δεν βλέπετε ότι υποφέρουν; Δεν εξεγείρεται η συνείδησή σας;».
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ποιος διαχειρίζεται τον λογαριασμό @drprevost, στον οποίο η πρώτη ανάρτηση έγινε το 2011.
Και ο Βανς πάντως, υποβάθμισε τις διαφωνίες αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο, στο Βατικανό, μία ημέρα προτού αυτός πεθάνει, αλλά ήταν μεγάλες. Μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τη μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ.
Congratulations to Leo XIV, the first American Pope, on his election! I’m sure millions of American Catholics and other Christians will pray for his successful work leading the Church. May God bless him!
— JD Vance (@JDVance) May 8, 2025
Ο Βανς, πιστός καθολικός, δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως εκατομμύρια Αμερικανοί καθολικοί και άλλοι χριστιανοί θα προσευχηθούν για την επιτυχία του Λέοντα.
«Ας τον ευλογεί ο Θεός!», έγραψε στο Χ.
Οι πολιτικές διαφορές με την ηγεσία των ΗΠΑ
Ο πάπας Λέων αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του, του Φραγκίσκου, ένθερμου υπέρμαχου των μεταναστών και των φτωχών, που επίσης διαφωνούσε σε διάφορα θέματα με την κυβέρνηση Τραμπ.
Στηρίζει τις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει μιλήσει κατά του ρατσισμού. Στο απόγειο του κινήματος με αίτημα φυλετική δικαιοσύνη, το οποίο ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2020, μετά τον φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, ο Πρέβοστ αναδημοσίευσε σειρά αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο Twitter, ζητώντας να εξαλειφθούν το μίσος και οι προκαταλήψεις.
«Πρέπει να ακούσουμε περισσότερα από τα στελέχη της εκκλησίας, να απορρίψουν τον ρατσισμό και να ζητήσουν δικαιοσύνη», έγραψε σε ανάρτησή του στις 30 Μαΐου 2020.
Ο νέος πάπας συμφωνεί πάντως σε κάποια ζητήματα με τον Τραμπ, για παράδειγμα είναι αντίθετος στις αμβλώσεις.
Η Ουάσινγκτον και το Βατικανό έχουν στο παρελθόν εκφράσει κοινές πολιτικές απόψεις, ενώ άλλες φορές έχουν διαφωνήσει.
Ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ήταν ένθερμοι αντικομμουνιστές, αν και διαφωνούσαν για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Ρίγκαν ήταν ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που σύναψε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Βατικανό.
Ο Ιωάννης Παύλος Β’ επέκρινε τη στήριξη που είχε εκφράσει ο Μπιλ Κλίντον στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, ενώ το 2003 είχε αντιταχθεί έντονα στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους.
Τα «πανηγύρια» στο Σικάγο
Στο Σικάγο, γενέτειρα του 69χρονου πρώην καρδινάλιου Φράνσις Πρέβοστ, όλοι σήμερα μιλάνε για την εκλογή του ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, που προκάλεσε εορτασμούς μεταξύ των Καθολικών αλλά και μια σειρά ερωτημάτων –από το πώς θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους στους κόλπους της Εκκλησίας στη διάρκεια της θητείας του μέχρι το αν υπήρξε οπαδός των Chicago Cubs ή της αντίπαλης ομάδας μπέιζμπολ, των White Sox.
«Για τους Καθολικούς στο Σικάγο, είναι κάποιος που μας καταλαβαίνει, που μας γνωρίζει, που ξέρει την εμπειρία μας, το εκκλησίασμα που μειώνεται και τη μειούμενη παρουσία Καθολικών στην Αμερική γενικά», λέει ο πατήρ Μάικλ Πφλέτζερ, ένας ιερέας στην Καθολική Εκκλησία Σεντ Σαμπίνα στο νότιο τμήμα του Σικάγου, ο οποίος φημίζεται για τον πολιτικό ακτιβισμό του.
Πλήθος κληρικών και εργαζομένων στη Θεολογική Σχολή του Σικάγο, στο Χάιντ Παρκ, όπου ο πάπας Λέων ΙΔ’ πήρε το μεταπτυχιακό του στη Θεολογία, το 1982, ξέσπασε σε επευφημίες όταν η τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά πλάνα με τον ποντίφικα να βγαίνει στο μπαλκόνι του Βατικανού στη Ρώμη.
«Πολλοί από εμάς ήμαστε απλά διστακτικοί και δεν μπορούσαμε να βρούμε λόγια να εκφράσουμε τη χαρά μας, την υπερηφάνειά μας», λέει η αδελφή Μπάρμπαρα Ράιντ, πρόεδρος της θεολογικής σχολής. Την «έκρηξη ενθουσιασμού», όπως περιγράφει η ίδια, ακολούθησε η απόλυτη σιωπή, καθώς οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να προσεύχονται για τον νέο πάπα.
Η Ράιντ περιγράφει τον πάπα Λέοντα ως έναν ευφυέστατο διανοούμενο και έναν εξαιρετικά συμπονετικό άνθρωπο.
Content Original Link:
" target="_blank">