Φον ντερ Λάιεν: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για το αμυντικό μέσο δανειοδότησης "SAFE"
«Η Ευρώπη αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της άμυνα σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος. Αυτό σημαίνει προηγμένες δυνατότητες – για την Ένωσή μας, για την Ουκρανία, για την ήπειρό μας συνολικά», πρόσθεσε στην ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.
Excellent news – our Defence Industrial Readiness Loan Instrument, SAFE, has been agreed by Member States.
Europe is taking greater responsibility for its own defence in an increasingly dangerous world.
This means cutting-edge capabilities – for our Union, for Ukraine, for our… https://t.co/4HUW77bTDQ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 21, 2025
Η πρόεδρος της Κομισιόν ευχαρίστησε επίσης την πολωνική προεδρία της ΕΕ για την προώθηση της πρωτοβουλίας, λέγοντας: «Πολλές ευχαριστίες στην @POLAND25EU που ολοκλήρωσε αυτή την κρίσιμη πρωτοβουλία».
Από την πλευρά της, η πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμφωνία γράφοντας στην πλατφόρμα Χ: «Συμφωνία για το #SAFE. Όσο περισσότερο επενδύουμε στον εξοπλισμό των στρατών μας, τόσο καλύτερα αποτρέπουμε όσους επιθυμούν να μας βλάψουν. Ασφάλεια, Ευρώπη!».
Agreement on #SAFE.
The more we invest in equipping our armies, the better we will deter those who wish us harm.
Security, Europe!#Poland25eu
— Polish presidency of the Council of the EU (@POLAND25EU) May 21, 2025
SAFE: Το ταμείο 150 δισ ευρώ με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής εντός ΕΕ
Οι πρέσβεις από τις χώρες της Ε.Ε. ενέκριναν το αμυντικό δάνειο των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής σε ολόκληρο το μπλοκ, κατοχυρώνοντας μια ευρωπαϊκή προτίμηση 65%-35%. Το SAFE, το οποίο πρότεινε η Επιτροπή μέσω νομοθετικού μέσου που της επιτρέπει να παρακάμψει την ψηφοφορία των Ευρωπαίων νομοθετών, εξακολουθεί να απαιτεί επίσημη έγκριση από τα κράτη μέλη, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου.Οι πρέσβεις των κρατών μελών δέχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής ότι για να πληρούνται οι προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από την Ε.Ε, τουλάχιστον το 65% της αξίας του οπλικού συστήματος που αποκτάται πρέπει να κατασκευάζεται σε κράτος μέλος της ΕΕ, την Ουκρανία ή σε χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου/Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Το υπόλοιπο 35% μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε τρίτη χώρα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ορισμένες τρίτες χώρες μπορούν να αναβαθμιστούν και να συμμετάσχουν έως και 65%.
Για αυτό, πρέπει να έχουν μια υφιστάμενη Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Άμυνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη μιας δεύτερης διμερούς συμφωνίας που θα τους επέτρεπε πρόσβαση σε αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η Ε.Ε. έχει συνάψει επτά Εταιρικές Σχέσεις Ασφάλειας και Άμυνας με τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και από αυτήν την εβδομάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχος η απεξάρτηση από την Ουάσινγκτον
Η Ε.Ε. θέλει να είναι σε θέση να αμυνθεί, μόνη της, εάν χρειαστεί, τα επόμενα χρόνια και γι' αυτό, αναγνωρίζει ότι πρέπει να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τις ελλείψεις και τις εξαρτήσεις της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανικής βάσης, ενώ η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ. Παραδοσιακά, και ακόμα και σήμερα, η Ουάσινγκτον είναι ο κύριος πάροχος ευρωπαϊκής ασφάλειας.Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επικρίνει πολλάκις τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή δεν ξοδεύουν αρκετά και έχει υπονοήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην βοηθήσουν τους συμμάχους που δεν ξοδεύουν μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό ή ότι θα μπορούσαν να αποσύρουν στρατεύματα και εξοπλισμό από το ευρωπαϊκό έδαφος.
Παράλληλα ενισχύονται οι φόβοι ότι η στρατιωτική βοήθεια της Ουάσινγκτον προς την Ουκρανία θα μπορούσε να αποσυρθεί, αφήνοντας τους Ευρωπαίους να επωμιστούν μόνοι τους το βάρος.
Το σχέδιο «Ετοιμότητα 2030» της Επιτροπής, του οποίου το SAFE αποτελεί βασικό πυλώνα, στοχεύει στην υπερτροφοδότηση των παραγγελιών, στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού και στην ενεργοποίηση των γραμμών παραγωγής, ωθώντας τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τις προμήθειες σε ορισμένες δυνατότητες που θεωρούνται προτεραιότητες.
Αυτά περιλαμβάνουν πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεράμυνα, στρατιωτική κινητικότητα και ηλεκτρονικό πόλεμο, μεταξύ άλλων.
Content Original Link:
" target="_blank">