Καναδάς, εκλογή Κάρνεϊ: Τα προγνωστικά που πήγαν κουβά, ο ρόλος των φιλελεύθερων, οι σχέσεις με τις Βρυξέλλες και το νέο σκηνικό με την Κίνα
Μια ανατροπή συντελέστηκε αυτή την εβδοµάδα στις εκλογές του Καναδά. Οι Φιλελεύθεροι, η παράταξη που κυβερνά από το 2016 υπό τον –παραιτηθέντα– Τζάστιν Τριντό, επικράτησαν των Συντηρητικών, µε τον άλλοτε τραπεζίτη Μαρκ Κάρνεϊ να παραµένει στον πρωθυπουργικό θώκο, εκεί όπου ανήλθε µετά την παραίτηση του προκατόχου του και προκήρυξε εκλογές.
Σε µια εκλογική αναµέτρηση µε αυξηµένη συµµετοχή (πάνω από 19,5 εκατοµµύρια εκλογείς, ποσοστό 68%, το υψηλότερο από το 1993 και ρεκόρ 7,3 εκατοµµυρίων που ψήφισαν πρόωρα), ο Μαρκ Κάρνεϊ διέψευσε τα προγνωστικά. Έτσι, δύναται να σχηµατίσει κυβέρνηση µειοψηφίας, χάνοντας την αυτοδυναµία για τρεις έδρες (έλαβε 169), παρά τα «πυρά» που δεχόταν η κυβέρνηση Τριντό κατά βάση για ζητήµατα καθηµερινότητας (π.χ. αυξηµένο κόστος ζωής), µε τον παράγοντα «Τραµπ» να είναι καθοριστικός. Ο Αµερικανός πρόεδρος, που έχει συµπληρώσει 100 καταιγιστικές ηµέρες στον Λευκό Οίκο, έχει βάλει στο στόχαστρο τον γείτονά του, τόσο σε σχέση µε τις εµπορικές συναλλαγές (επιβάλλοντας δασµούς) όσο και σε σχέση µε την ίδια την ανεξαρτησία του. Άλλωστε, εκπεφρασµένη πολλάκις είναι η άποψή του για τον Καναδά, πως είναι καλύτερο να καταστεί η «51η πολιτεία των ΗΠΑ», αποκαλεί τακτικά τον πρωθυπουργό της χώρας «κυβερνήτη» (σαν να πρόκειται για πολιτεία), ενώ παράλληλα έχει κάνει λόγο για «τεχνητή» συνοριακή γραµµή.
Πιερ Πουαλιέβρ: Στη... λάθος πλευρά ο αντίπαλος του Μαρκ Κάρνεϊ
Ο αντίπαλος του Κάρνεϊ, Πιερ Πουαλιέβρ, ο νεότερος που είχε εκλεγεί ποτέ στη Βουλή και «καρπωνόταν» όλη τη δυσαρέσκεια για τον Τριντό (έχοντας ακόµα και προβάδισµα 25 µονάδων), φαίνεται πως «βρέθηκε» στην… εσφαλµένη πλευρά, επιλέγοντας να µην παίξει σχεδόν καθόλου το «χαρτί» Τραµπ σε µια κούρσα όπου το συναίσθηµα για ό,τι ήταν καναδικό και απέναντι στις ΗΠΑ ξεχείλιζε, µη καταφέρνοντας να εκλεγεί ούτε καν στο Κοινοβούλιο. Ο Κάρνεϊ άλλωστε επένδυσε σταθερά σε αυτή την αλλαγή ατζέντας (από το εσωτερικό στο εξωτερικό, εξαπολύοντας «πυρά» στην Ουάσινγκτον), ενώ και στην επινίκια οµιλία του έκανε λόγο για «τέλος» στην παλιά σχέση µε τις ΗΠΑ και «προδοσία».
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, και επειδή σηµασία έχουν τα έργα και όχι τα λόγια, ο Καναδός πρωθυπουργός θεωρείται δεδοµένο ότι θα επαναδιαπραγµατευτεί µε τον Τραµπ τη σχέση των χωρών τους (σε επίπεδο εµπορικών συναλλαγών και ασφάλειας), τονίζοντας σε συνέντευξή του στο BBC, στον απόηχο της νίκης του, πως θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον «μόνο αν γίνει μια σοβαρή συζήτηση», που θα σέβεται την ανεξαρτησία του Καναδά, για να προσθέσει πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν «με τους όρους μας».
Η δυναμική των σχέσεων Οτάβας-Βρυξελλών και η πρόταση να γίνει ο Καναδάς µέλος της ΕΕ
Η Οτάβα, πάντως, ήδη «κοιτάζει» πέραν της αμερικανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να βρει έναν νέο ρόλο στο παγκόσμιο γεωπολιτικό παίγνιο. Και αν ορισμένοι δυνητικοί παίκτες μοιάζει εύκολο να προβλεφθεί ποιοι είναι, υπάρχουν και άλλοι ίσως πιο δυσδιάκριτοι. Στους πρώτους σαφώς εντάσσονται η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Κιρ Στάρμερ να χαιρετίζουν τη νίκη του Κάρνεϊ. «Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, θα ενθαρρύνουμε την πολυμέρεια και το ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», ήταν το μήνυμα της Φον ντερ Λάιεν, ενώ ο Στάρμερ έκανε λόγο για ενίσχυση των σχέσεων που βασίζονται σε «κοινές αξίες και έναν κοινό ηγεμόνα (σ.σ.: τον Κάρολο Γ’, που είναι τύποις και αρχηγός του κράτους του Καναδά, λόγω της Κοινοπολιτείας). Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Οτάβας - Βρυξελλών σαφώς μπορούν να αποκτήσουν νέα δυναμική, με την πρόταση να γίνει ο Καναδάς μέλος της Ε.Ε. να έχει πέσει στο τραπέζι επανειλημμένα από τον Γερμανό πρώην αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε κάτι που μοιάζει ως ένα μέτωπο απέναντι στον Τραμπ. Οπως άλλωστε είπε και σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στην εφημερίδα «Weser-Kurier», «ο Καναδάς είναι πιο ευρωπαϊκός από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε.».
Νέο σκηνικό στις σχέσεις με την Κίνα
Την ίδια ώρα, η Κίνα έδειξε έτοιμη για μια στροφή στη σχέση της με τον Καναδά, δηλώνοντας «έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις» μαζί του μετά την επικράτηση του Κάρνεϊ στις εκλογές. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για ένα νέο σκηνικό, καθώς οι σχέσεις Πεκίνου - Οτάβας ήταν ιδιαίτερα οξυμένες μετά τη σύλληψη το 2018 από τις καναδικές Αρχές αξιωματούχου του κινεζικού κολοσσού Huawei και τη φυλάκιση, σε αντίποινα από την Κίνα, δύο Καναδών πολιτών. Παράλληλα, τέσσερις Καναδοί πολίτες εκτελέστηκαν πρόσφατα στην ασιατική χώρα, είχε δηλώσει τον Μάρτιο η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μελανί Ζολί, ενώ το Πεκίνο κατηγορείται για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Οτάβας.
Την ίδια ώρα, η ένταση μεταφέρθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές, καθώς έχουν επιβληθεί σε επιμέρους αγαθά (έλαιο κράμβης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) δασμοί ένθεν και ένθεν. Τώρα, όμως, στη «σκιά» του Ντόναλντ Τραμπ, οι δυνάμεις και οι προτεραιότητες αναδιατάσσονται, με την Κίνα να ψάχνει… πάτημα στην αυλή της Ουάσινγκτον. Ενα τέτοιο άλλωστε ήταν ο Παναμάς, ωστόσο οι ΗΠΑ –στη νέα εποχή του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα– αντέδρασαν, με την BlackRock να εξαγοράζει δύο λιμάνια του Παναμά από τη CK Hutchinson του δισεκατομμυριούχου του Χονγκ Κονγκ Li Ka-shing.
Παράλληλα, ο Μάρκο Ρούμπιο έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στον Παναμά τον Φεβρουάριο, με τον πρόεδρο της χώρας, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, να ανακοινώνει την απόσυρση από τον «δρόμο του μεταξιού». Τώρα, ενδεχομένως ο Καναδάς να αναπληρώσει το κενό για την Κίνα, που αναζητεί εταίρους τόσο στην αμερικανική ήπειρο όσο φυσικά και στην Ευρώπη.
Το who is who του Μαρκ Κάρνεϊ

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
Content Original Link:
" target="_blank">