Πόσο ρεαλιστικές είναι οι ελπίδες της Ferrari στο Μονακό με βάση την απρόσμενη ταχύτητά της στις δοκιμές
Μαζί με τον Μονεγάσκο, ανταγωνιστικός ήταν στο FP2 και ο Λιούις Χάμιλτον με την έτερη SF-25, καθώς ο Βρετανός στη 2η περίοδο των δοκιμών βρέθηκε στην 3η θέση, ένα δέκατο πίσω από τον Λεκλέρ και περίπου μισό δέκατο από τη McLaren του Όσκαρ Πιάστρι.
Όμως, μπορεί να πει κανείς ότι η Ferrari είναι εξίσου ανταγωνιστική με τις McLaren και Red Bull -που φαίνεται να έχουν παρεμφερή ταχύτητα- αυτό το τριήμερο; Είναι η SF-25 ικανή να χαρίσει στον Λεκλέρ ή στον Χάμιλτον την πιο κρίσιμη, και πιο καθοριστική, πολ ποζίσιον της χρονιάς;
Τις προηγούμενες μέρες η Scuderia διατυμπάνιζε ότι οι πολύ αργές στροφές του πριγκιπάτου δεν ταιριάζουν καθόλου στις ιδιαίτερότητες του cavallino. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι αναγκάζεται να ρυθμίζει το δάπεδο πιο ψηλά από το έφαδος από όσο χρειάζεται για να αποδώσει καλά η αεροδυναμική του αυτοκινήτου, λόγω ενός εκ γενετής δομικού προβλήματος στο σχεδιασμό της πίσω ανάρτησης.
Όμως, στις δοκιμές του Μπαχρέιν, όπως και στη Μελβούρνη και στην Κίνα, η Ferrari SF-25 ήταν το ταχύτερο μονοθέσιο στις αργές στροφές (όπως ήταν και τα ιταλικά μονοθέσια των τριών περασμένων ετών). Και μετά ήρθε ο αποκλεισμός στη Σαγκάη, και η αναπόφευκτη απόφαση της Scuderia να αυξάνει το ύψος του δαπέδου από το έδαφος.
Με άλλα λόγια, αν η Ferrari ρυθμίσει το δάπεδο κοντά στο ύψος από το έδαφος που θα έπρεπε, η SF-25 έχει εξαιρετική μηχανική πρόσφυση (που είναι η κρισιμότερη παράμετρος στις αργές στροφές) και εκπληκτική πρόσφυση κατά την επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών.
Στη συστοιχία αργών στροφών από τη Μιραμπό, έπειτα στη φουρκέτα και μετά στην Πορτιέ πριν την είσοδο του τούνελ, η SF-25 ήταν εντυπωσιακά ταχύτερη όλων, επιτρέποντας στους οδηγούς της να επιταχύνουν νωρίτερα και ισχυρότερα στην έξοδο. Οπότε, ενδέχεται οι μηχανικοί της να μπορέσουν να ρυθμίσουν την SF-25 κοντά στις αρχικές της προδιαγραφές.

Εξάλλου το Μονακό, λόγω της έλλειψης πολύ γρήγορων στροφών (όπου η ισχυρή άντωση πιέζει το δάπεδο προς το έδαφος, τρίβοντας το υπογάστριο στην άσφαλτο), επιτρέπει στη Scuderia να κάνει μικρότερους συμβιβασμούς σε σχέση με τη ρύθμιση του ύψους από το έδαφος.
Όλα αυτά βεβαίως, απομένει να φανούν και στην πράξη, με τις ρυθμίσεις των δοκιμών κατάταξης κοινές για όλους. Διότι δεν αποκλείεται στις δοκιμές της Παρασκευής η Ferrari να πίεσε περισσότερο την υπερ-μαλακή γόμα C6, και επίσης φέρεται να είχε λίγο πιο δυναμικό mode ρύθμισης της μονάδας ισχύος της σε σχέση με ό,τι συνηθίζουν οι ομάδες στις ελεύθερες δοκιμές.
Οπότε, ίσως περιμένουμε κάτι περισσότερο από τις McLaren και Red Bull στις σημερινές δοκιμές κατάταξης (25/4, 17:00). Οπότε, αν η Red Bull εμφανίσει σήμερα μια καλύτερα ρυθμισμένη RB21 -όπως συνηθίζει τα αγωνιστικά Σάββατα- και η McLaren ξεδιπλώσει την πλήρη δυναμική της, το έργο της Ferrari δεν θα είναι εύκολο για την πολ ποζίσιον.
Αλλά σίγουρα θα είναι πιο ελπιδοφόρο από όσο η Scuderia άφησε να εννοηθεί μέσα στην εβδομάδα, που λίγο ως πολύ απέκλειε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την πολ ποζίσιον στο Μονακό.

Τα λόγια του Σαρλ Λεκλέρ αποκαλύπτουν εναν κάποιο δισταγμό για την αληθινή δυναμική της SF-25. Σε ερώτηση σχετικά με την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών ο Μονεγάσκος είπε πως “ίσως είμαι λίγο λιγότερο πεπεισμένος, αλλά δεν είμαι και πεπεισμένος προς την άλλη κατεύθυνση.
Η Παρασκευή στο Μονακό είναι πάντα κάτι το ιδιαίτερο, πολύ συγκεκριμένο, νομίζω ότι όλοι ακόμα ψάχνουν τα σημεία αναφοράς τους. Είναι πολύ νωρίς για να νιώθεις υπερβολικά θετικός για το υπόλοιπο του τριημέρου.
Αλλά, ας πούμε πως η Παρασκευή ήταν πολύ θετική για εμάς. Εγώ ένιωσα αρκετά καλά με το μονοθέσιο. Δεν ξεκίνησε όπως θα ήθελα με το ατύχημα με τον Λανς [Στρολ], αλλά μετά από αυτό πήγε καλά και συνολικά είμαι ικανοποιημένος με το αυτοκίνητο”, κατέληξε ο Λεκλέρ.

Ο Χάμιλτον, από την πλευρά του, τόνισε: “Οι δοκιμές μας κύλησαν ομαλά. Το FP1 ήταν ακόμη λίγο δύσκολο με την κίνηση και τα υπόλοιπα, αλλά το FP2 ήταν πολύ, πολύ καλύτερο. Έχω λίγο χρόνο να βρω ακόμα, ο Σαρλ ήταν πολύ γρήγορος, αλλά συνολικά ήταν μια καλή περίοδος.
Υπάρχουν πράγματα να βρω στην οδήγησή μου – στις γραμμές, στα φρεναρίσματα. Πήρα ένα δέκατο, για παράδειγμα, μόνο στη Στροφή 1. Υπάρχουν μικρά κομμάτια εδώ κι εκεί, σε όλο τον γύρο. Όσο για το μονοθέσιο, υπάρχουν κάποιες λεπτές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά δεν πρόκειται να κάνω πολλές αλλαγές γενικά”, κατέληξε ο Βρετανός.
Όσο για το ρυθμό αγώνα, στις συστοιχίες γύρων της προσομοίωσης αγώνα, η McLaren με τον Λάντο Νόρις και η Ferrari με τον Χάμιλτον έδειξαν παρεμφερή ρυθμό με τη μέση γόμα – αν και με τη στρατηγική δύο υποχρεωτικών πιτ-στοπς στον αυριανό αγώνα, ίσως αυτό να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για τη νίκη στο Μονακό.
Content Original Link:
" target="_blank">