Ελληνική πρωτοβουλία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ανηλίκων από τα social media - Παπαστεργίου στο parapolitika.gr: “Στις αρχές Ιουνίου παρουσιάζουμε την πρότασή μας”
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έθεσε το ζήτημα προς συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου συνάντησε έντονο ενδιαφέρον και υποστήριξη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρωτοβουλία για την προστασία των ανηλίκων από τα social media - Οι προτεραιτότητες Μητσοτάκη Από τότε, η Ελλάδα παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Προστασία των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο, μια συνολική δημόσια πολιτική που επιχειρεί να αντιμετωπίζει το μείζον αυτό ζήτημα, θέτοντας και τρεις ευρωπαϊκές του διαστάσεις:
• Την πρόταση για θέσπιση κοινής ευρωπαϊκής ηλικίας ψηφιακής ενηλικίωσης.
• Την υποχρεωτική ενσωμάτωση μηχανισμών γονικού ελέγχου σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές που κυκλοφορούν εντός Ε.Ε.
• Την ανάπτυξη της πρώτης ευρωπαϊκής εφαρμογής γονικού ελέγχου, το Kids Wallet, η οποία προσφέρει στους γονείς εργαλεία για την πρόληψη της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου από παιδιά.
Τον Μάρτιο του 2025, ο κ. Παπαστεργίου παρουσίασε τη στρατηγική της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ενώπιον εκπροσώπων κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενισχύοντας τη δυναμική για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας των Ανηλίκων, η οποία περιλαμβάνει και τη ψηφιακή βία ως ξεχωριστό και κρίσιμο πυλώνα.
Στην ανάλυση της στρατηγικής παρουσιάστηκε επίσης η εφαρμογή Kids Wallet, που προσφέρει σε γονείς τη δυνατότητα να θέτουν όρια στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά τους. «Η ευαισθητοποίησή μας για το ζήτημα αυτό δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας, αλλά μίας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε κι εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο», τόνισε κατά την παρουσίαση ο κ. Μητσοτάκης. Η στρατηγική αυτή αποτελεί, όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο στην Ευρώπη που συνδέει ρητά την προστασία των ανηλίκων από τη βία με την πρόληψη του ψηφιακού εθισμού.
Η αποδοχή της ελληνικής πρότασης για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο Διαδίκτυο
Σε συνέχεια λοιπόν της στρατηγικής αυτής, η Ελλάδα ανέλαβε πρωτοβουλία διαμόρφωσης κοινών προτάσεων, τις οποίες συνυπέγραψαν οι Υπουργοί της Γαλλίας και της Ισπανίας – δύο χώρες με επίσης ισχυρή παρουσία στο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων από το διαδικτυακό εθισμό. Το κοινό έγγραφο - πλαίσιο διαμοιράστηκε στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και θα αποτελέσει τη βάση για μια πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική. Σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου, η Ελλάδα θα ηγηθεί της συζήτησης στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις για την ευρωπαϊκή ψηφιακή ηλικία ενηλικίωσης, τους τεχνικούς ελέγχους σε συσκευές, και τους μηχανισμούς προστασίας των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Ήδη χώρες όπως η Δανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν χαιρετίσει τη στρατηγική της Ελλάδας, αναγνωρίζοντάς την ως ένα πρότυπο ολιστικής παρέμβασης. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναπτύξει δική της εφαρμογή για την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο: Με το KidsWallet και μια συνεκτική, διατομεακή στρατηγική, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα τοποθετεί την παιδική ασφάλεια στον πυρήνα της ψηφιακής εποχής, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο σε ένα πεδίο κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης.
Παπαστεργίου στο parapolitika.gr: “Στις αρχές Ιουνίου παρουσιάζουμε την πρότασή μας” «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθιερώνεται η πεποίθηση ότι στην αντιμετώπιση του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί», τονίζει μιλώντας στα parapolitika.gr ο Δημήτρης Παπαστεργίου και προσθέτει: «Στην κατεύθυνση αυτή ηγούμαστε μιας κοινής πρωτοβουλίας με τη Γαλλία και την Ισπανία, ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τα παιδιά μας στον ψηφιακό κόσμο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κι από τα αλλά κράτη-μέλη, γι’ αυτό και στις αρχές Ιουνίου παρουσιάζουμε αναλυτικά την πρότασή μας στο συμβούλιο των Υπουργών Τηλεπικοινωνίων στο Λουξεμβούργου. Σκοπός μας είναι να καθιερώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης και τη ρυθμιστική βάση, ώστε ο σχεδιασμός των ψηφιακών πλατφορμών να είναι ο κατάλληλος για τους ανηλίκους. Επίσης, βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας είναι η επαλήθευση της ηλικίας. Με απλά λόγια, οι πλατφόρμες θα αντλούν την πραγματική ηλικία του χρήστη, ώστε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά αναλόγως και να μην τους παρέχουν ακατάλληλο και εθιστικό περιεχόμενο. Από πολύ νωρίς, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ψηλά το συγκεκριμένο ζήτημα. Ήδη έχουμε υλοποιήσει το Kids Wallet, ένα εργαλείο που βοηθάει τους γονείς να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση των παιδιών με το κινητό και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε ευρωπαϊκή προσπάθεια», υπογραμμίζει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Content Original Link:
" target="_blank">