Βιώσιμη διαχείριση ωκεανών: Η Ελλάδα κυρώνει τη Συμφωνία για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα
Διαβάστε: Σοκ: Το 99,999% του παγκόσμιου βυθού παραμένει αθέατο από τον ανθρώπινο πληθυσμό
Η κύρωση της Συμφωνίας έρχεται σε μία περίοδο που ολοκληρώνεται η επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης για τη θέσπιση των εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο και λίγο καιρό μετά τη δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωρικού Σχεδιασμού από τη χώρα μας και τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τοΔίκαιο της Θάλασσας. Εξαιτίας αυτού, κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κομμάτων καθώς οι εκπρόσωποι κυρίως των μικρότερων κομμάτων συνέδεσαν τη Συμφωνία με την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας, θεωρώντας ότι είναι καταπραϋντική.
Υπέρ της Συμφωνίας τάχθηκαν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και της Νέας Αριστεράς, καταδικάζοντας ωστόσο την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με τον Δημήτρη Μάντζο να επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της θάλασσας και τους θεσμούς της και τον Κωνσταντίνο Μπάρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει τη Συμφωνία «σημαντικό βήμα για την προστασία του παγκόσμιου οικοσυστήματος» καταδικάζοντας παράλληλα την πολιτική της κυβέρνησης που «ζημιώνει τη χώρα». «Παρών» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΙΚΗΣ και των Σπαρτιατών επικαλούμενοι την μη κύρωση από την Τουρκία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας φοβούμενοι ότι η Τουρκία ενδεχομένως να προβάλει νέες διεκδικήσεις και αξιώσεις. Τις ίδιες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας.
Σε καταψήφιση της Συμφωνίας προχώρησε το ΚΚΕ, με τη Σεμίνα Διγενή να υποστηρίζει ότι «η Συμφωνία αυτή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως μοχλός πίεσης για τις παράνομες αξιώσεις της». Απάντηση στις επιφυλάξεις των κομμάτων έδωσε η εισηγήτρια της Νέας ΔημοκρατίαςΔιονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία χαρακτήρισε ιστορική τη Συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι « προωθεί τη διεθνή συνεργασία για την προστασία των ωκεανών και την προστασία της βιοποικιλότητας» ενώ τόνισε πως «καμία διάταξη δεν θίγει τα δικαιώματα και τη δικαιοδοσία των κρατών και μάλιστα εισάγει ρήτρα επιφύλαξης ότι δεν θα θιγούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Content Original Link:
" target="_blank">