"Φέσια" με το τσουβάλι: Οφειλές 3,6 δισ. ευρώ του Δημοσίου "πνίγουν" την αγορά - Ξανά στο "κόκκινο" τα νοσοκομεία
"Φέσια" Δημοσίου: Οφειλές 3,6 δισ. ευρώ "πνίγουν" την αγορά - Ξανά στο "κόκκινο" τα νοσοκομεία
Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση προκαλούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση οφειλών προς τους προμηθευτές. Από τα 1,164 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024, τα χρέη τους εκτινάχθηκαν στα 1,489 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2025 – αύξηση 325 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Η συσσώρευση οφειλών στα νοσοκομεία δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Από τα 344 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, τα κρατικά χρέη στον τομέα της Υγείας αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο: 502 εκατ. ευρώ το 2020, 606 εκατ. το 2021, 907 εκατ. το 2022, 1,319 δισ. ευρώ το 2023.Οι καθυστερημένες πληρωμές στα νοσοκομεία έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προειδοποιεί ότι πλήττουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας – κυρίως των μικρών και των μεσαίων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ε.Ε., ενώ έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από τα νοσοκομεία.
Πού χρωστάει το Δημόσιο
Η αύξηση των κρατικών χρεών δεν περιορίζεται στον χώρο της Υγείας. Ολόκληρο το Δημόσιο φαίνεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του:
- Ασφαλιστικά Ταμεία: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν μεν στα 582 εκατ. ευρώ από 604 εκατ. ευρώ, ωστόσο σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.
- Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Εντυπωσιακή αύξηση σε ένα μόλις μήνα – από 280 σε 373 εκατ. ευρώ.
- Λοιπά νομικά πρόσωπα: Από 195 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, έφτασαν στα 227 εκατ. ευρώ.
- Υπουργεία: Το συνολικό ύψος των χρεών φτάνει τα 242 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. προέρχονται μόνο από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εμφάνισαν μικρή αποκλιμάκωση τον Μάρτιο, στα 723 εκατ. ευρώ από 824 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Από το σύνολο, 316 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που εκκρεμούν για πάνω από 90 ημέρες, με τα 234 εκατ. εξ αυτών να μην μπορούν να καταβληθούν λόγω έλλειψης στοιχείων ή ανταπόκρισης από τους δικαιούχους. Το υπόλοιπο ποσό (408 εκατ. ευρώ) είναι επιστροφές εντός 90 ημερών. Παρά τη μείωση, η εικόνα εξακολουθεί να είναι προβληματική για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που περιμένουν κεφάλαια για να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις. Η επαναλαμβανόμενη διόγκωση των κρατικών οφειλών όχι μόνο καθυστερεί τη μετάδοση των πόρων στην πραγματική οικονομία, αλλά συντηρεί ένα φαύλο κύκλο ασφυξίας σε προμηθευτές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Content Original Link:
" target="_blank">