Γιατί ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν σε τρίμηνη εκεχειρία;
Της Shuli Ren
Οι ΗΠΑ και η Κίνα κήρυξαν ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό τους πόλεμο, μειώνοντας προσωρινά τους δασμούς που είχαν επιβάλει η μια στην άλλη από τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα.
Η απότομη αποκλιμάκωση ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς, με τους επενδυτές να σπεύδουν να επιστρέψουν στις εισηγμένες σε Χονγκ Κονγκ και Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικοί δασμοί στις περισσότερες κινεζικές εισαγωγές θα μειωθούν στο 30% από 145%, ενώ οι κινεζικοί δασμοί ύψους 125% στα αμερικανικά προϊόντα θα πέσουν στο 10%. “Καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να αποσυνδεθεί”, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ μετά από ένα Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Πρόκειται για μια τεράστια ανακούφιση για τις μικρές επιχειρήσεις και τα εκατομμύρια εργαζομένων και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Αλλά είναι επίσης ένα σημάδι ότι παρά την εικόνα που προβάλλουν ως ισχυροί άνδρες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, δεν στερούνται κοινής λογικής. Με απαγορευτικούς δασμούς που θα οδηγούσαν ουσιαστικά σε πλήρες εμπάργκο, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πλήττονται.
Στην Κίνα, ενώ ο κόσμος υποστηρίζει τη σκληρή στάση του Σι να “πολεμήσει μέχρι τέλους” για το εμπόριο, πολλοί ανησυχούν πραγματικά για το πώς θα βγάλουν τα προς το ζην σε μια ήδη αδύναμη οικονομία. Η ένδυση, για παράδειγμα, είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών στις ΗΠΑ από την Κίνα, μετά τις συσκευές επικοινωνίας και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Ο τομέας αυτός τυγχάνει να απαιτεί σημαντικό εργατικό δυναμικό. Περίπου 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν λόγω των δασμών του Τραμπ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs.
Ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να βοηθηθούν όσοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους μετατρέπεται παράλληλα σε μεγάλο δημοσιονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Το κρατικό επίδομα ανεργίας καλύπτει περίπου 244 εκατομμύρια άτομα. Το πρώτο τρίμηνο – πριν από το
Content Original Link:
" target="_blank">