Το νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες
Τι περιεχει το προσχέδιο δράσης. Το Ταμείο Ανταγωνιστικότητας και οι τέσσερις άξονες ένταξής υφιστάμενων Ταμείων της ΕΕ για να υπόκεινται σε ενιαίο κανονισμό λειτουργίας. Το debate για τα εθνικά πλάνα.
Την προηγούμενη Τετάρτη συζητήθηκε για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο Κολλεγίου Επιτρόπων η πρόταση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις Βρυξέλλες. Αν και ο χαρακτήρας της συζήτησης ήταν απολύτως προκαταρκτικός και ουσιαστικά τίποτα δε δόθηκε στη δημοσιότητα, η προεδρία της Επιτροπής φέρεται να προχώρησε με μία πρώτη παρουσίαση ενός προσχεδίου δράσης που δεν αφορούσε σε ποσά αλλά κυρίως στην αναμόρφωση του νέου πλαισίου.
Διαβάστε ακόμα: Τη Δευτέρα οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν – Πότε εγκρίνεται το αναθεωρημένο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, σε αυτήν την παρουσίαση περιελήφθη και το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες δράσεις και σε αυτές εντάσσεται ένας σημαντικός αριθμός υφιστάμενων Ταμείων της ΕΕ, τα οποία θα αναμένεται να υπόκεινται σε ενιαίο κανονισμό λειτουργίας.
Διαβάστε ακόμα:Τα σχέδια φον ντερ Λάιεν για ενοποίηση των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ – Διατηρεί στο απυρόβλητο την ΚΑΠ
Το debate για τα εθνικά πλάνα
Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό ερώτημα στις Βρυξέλλες αφορά στον τρόπο που θα σχεδιάσει κάθε χώρα το εθνικό της πλάνο που θα συνδέεται με τις εκταμιεύσεις της επόμενης περιόδου. Αν θα είναι αμιγώς ενιαίο, αν θα περιλαμβάνει περιφερειακά πλάνα στα οποία θα ορίζεται «εταιρική σχέση» μεταξύ Επιτροπής και ευρωπαϊκών Περιφερειών ή οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών θα είναι εκείνοι που θα έχουν κεντρικό ρόλο την περίοδο 2028-34 και από εκείνους και μόνο θα περνά το σύνολο των κονδυλίων ενός κράτους μέλους. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού θα συνδέεται με την υλοποίηση στόχων και συγκεκριμένων έργων.
Στις Βρυξέλλες ήδη φαίνεται να προχωρά ένας πρώτος ανασχεδιασμός διευθύνσεων που συνδέονται με μεταρρυθμίσεις, με βασικό χαρακτηριστικό τους την «κεντρικοποίηση»
Content Original Link:
" target="_blank">