Γερμανία: Τα πρώτα μηνύματα Μερτς για οικονομία, άμυνα, επενδύσεις – «Ναι» σε χαλάρωση αλλά με μέτρο
Για μία ακόμη φορά θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας δεν αλλάζει. Με το βλέμμα στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών κινείται ο καγκελάριος Μερτς.
Το οικονομικό ρίσκο και η κοινωνικά συντηρητική ατζέντα του νέου καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς δοκιμάζουν τα όρια της ενότητας του κυβερνητικού συνασπισμού του και μαζί και την ικανότητα της Γερμανίας να ηγηθεί της Ευρώπης.
Και ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε στις αρχές Μαΐου μια νίκη στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στη Bundestag, μετά την πρώτη ιστορική αποτυχία, ο Μερτς αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση.
Το μήνυμα ήταν σαφές: Αμφιβολία, διχασμός και εύθραυστη υποστήριξη στο κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση ξεκινά την εντολή της ορατά διασπασμένη, με τη συνοχή της να βρίσκεται υπό άμεση αμφισβήτηση.
Τα εσωτερικά εμπόδια
Ο Γερμανός καγκελάριος επιδιώκει να ενισχύσει τόσο την Ευρώπη όσο και τη Γερμανία μέσω σταθερής ηγεσίας αλλά και μεγαλύτερων δαπανών. Έχει υποσχεθεί μαζική αύξηση των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο «ισχυρότερος συμβατικός στρατός στην Ευρώπη» και να αντιμετωπιστεί η απειλή από την Ρωσία και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις παραδοσιακές δεσμεύσεις ασφαλείας προς τη γηραιά ήπειρο.
Αυτό το ευρύ όραμα, ωστόσο, προσκρούει σε μία σειρά από εμπόδια, με πιο σημαντικό το λεγόμενο «φρένο χρέους», το οποίο υιοθετήθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, για να περιορίσει τα ετήσια ελλείμματα στο 0,35% του γερμανικού ΑΕΠ.
Τα σχέδια Μερτς για την αναζωογόνηση του στρατού και των υποδομών της Γερμανίας θα μπορούσαν να υπονομευτούν σοβαρά από εσωτερικές δυνάμεις – τόσο εντός όσο και εκτός του συνασπισμού του. Ο ίδιος προσκρούει σε μακροχρόνιους γερμανικούς κανόνες και ιδεολογίες που απειλούν να παρεμποδίσουν την ικανότητα του κράτους και την ικανότητα της κυβέρνησης να ενεργήσει αποφασιστικά.
Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης μιας περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής παρά το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση θα
Content Original Link:
" target="_blank">